lucruri pe care să nu le faci în Grecia
Păreri și gânduri,  Grecia,  Vacanță în străinătate

20 + lucruri pe care să nu le faci în Grecia

Grecia este o țară minunată, cu o istorie bogată. Cultura și tradițiile sunt la mare preț și unele gesturi pot fi considerate ofensatoare. De asemenea, lucruri cu care suntem obișnuiți acasă, acolo pot constitui contravenții sau infracțiuni. Sunt lucruri pe care să nu le faci în Grecia și oriunde în altă parte, dacă nu vrei să ai probleme. Ca de exemplu să urli prin toți porii că ești turist și cazi pradă hoților de buzunare sau capcanelor pentru turiști. Dar sunt și altele care țin de obiceiul locului. Și dacă documentarea unei vacanțe începe cu things to do și must see, n-ar trebui să se încheie fără să aflăm ce nu trebuie să facem. Așadar…

20 lucruri pe care să nu le faci în Grecia

1) Nu-ți încărca bagajul cu lucruri inutile

Dacă nu intenționezi să te muți acolo, ia-ți în bagaj doar ceea ce este strict necesar pentru vacanță. Un bagaj supradimensionat îți va aduce costuri suplimentare și îți va limita libertatea de mișcare. Plus că nu vei mai avea loc pentru multitudinea de suveniruri pe care ai vrea să le aduci din vacanță. Pe blogul Extravita, ai un articol complet despre bagajul pentru vacanța în Grecia.

2) Nu te urca pe picioroange

Tocurile tip stilet sunt perfecte pentru evenimente deosebite. În Grecia sunt inutile și pot deveni periculoase. Te poți accidenta pe străzile pietruite. În siturile arheologice este interzisă intrarea femeilor care poartă tocuri cui. Departamentul pentru protecția monumentelor istorice a luat această măsură pentru că astfel de pantofi afectează ruinele.

3) Nu aduna pietre din siturile arheologice

Oricât de tentant ar fi un suvenir de marmură de pe Acropole, lasă-l acolo! Culegerea de pietre din siturile arheologice este pedepsită de lege, iar paznicii sunt foarte vigilenți. Dacă nu vrei să te supui unei percheziții amănunțite, nu intra în siturile arheologice cu poșetă mare sau rucsac ce ar putea constitui ascunzători. În prima vizită pe Acropole, paznicii au controlat jucăria de pluș a unei fetițe. Li s-a părut că ar fi putut fi umplută ușor cu pietricele.

4) Nu atinge artefactele din muzee

Când eram mică, voiam să pun mâna pe orice „ca să văd mai bine”. Bineînțeles că adulții îmi spuneau să mă uit cu ochii. La fel trebuie să facem și cu exponatele din muzee, să le privim cu ochii și cu sufletul, nu cu mâna. De asemenea, întreabă personalul dacă este permisă fotografierea și nu folosi blitzul. Strică și poza și exponatele .

5) Nu fotografia obiectivele militare

Grecia este o țară care se află la granița Uniunii Europene. Cel puțin în insulele de la granița cu Turcia, sunt foarte multe clădiri și obiective militare. Oricât de pasionat ești de fotografie, nu vrei să faci cunoștință cu polițiștii greci în exercițiul funcțiunii. În caz că îți intră în cadru o astfel de clădire, schimbă unghiul.

6) Nu uita de ținuta obligatorie în biserici și mănăstiri

Păstrează pentru plajă tricourile inscripționate „De puta madre”, topurile cu vedere la buric și blugii prea aerisiți. În biserici și mănăstiri, umerii și genunchii femeilor trebuie să fie acoperiți. Uneori, nu este permisă nici intrarea cu pantaloni lungi, ci doar cu fustă. Bărbații trebuie să poarte pantaloni lungi. Dacă o vizită la o biserică sau mănăstire te-a luat pe nepregătite, găsești la intrare tot ce trebuie pentru a încropi o ținută decentă. În bisericile și mănăstirile din Grecia nu este obligatoriu ca femeile să-și acopere părul.

7) Nu te baza doar pe cardul bancar

Cardul bancar este comod și ușor de folosit, însă grecii iubesc banii cash. Personal, am întotdeauna suficienți bani lichizi și cardul este doar plasa de siguranță. În felul acesta n-am luat plasă niciodată. Cele mai multe magazine, taverne și hoteluri acceptă plata cu cardul. Altele nu și oricând găsește grecul motive să refuze politicos bucățica de plastic. Asigură-te că nu faci o excursie până la primul bancomat.

Sursa foto: pixabay.com

8) Nu arunca bonurile fiscale

Cel puțin până ajungi la hotel cu ce ai cumpărat. Sau până ești sigur că nu mai ai nevoie de ele. Pe de o parte, s-au întețit controalele și te poți trezi oprit și întrebat de unde ai cumpărat și unde este bonul. Poți să spui că n-ai știut și l-ai aruncat. Dar nu se știe cât va mai ține figura. Pe de altă parte, nu riști să fii taxat de două ori. În vacanța în Pelion, era cât pe aci să plătesc de două ori șezlongurile. M-am instalat dimineață, am plecat la prânz și am revenit după-amiază. Se schimbase tura și mi-a mai cerut o dată taxa. Azvârlisem bonul în geanta de plajă și acolo rămăsese. Eu de cele mai multe ori mă întorc cu ele acasă. Altfel nu mai reușesc să vă povestesc despre prețuri în Grecia.

9) Nu traversa fără să te asiguri

Șoferii greci sunt extraordinar de îndemânatici și reușesc să strecoare autobuze pe străduțe pe care alții nu se încumetă nici cu Tico. Însă șoseaua este locul lor de joacă. Locul tău e pe trotuar (acolo unde există). Nu te baza pe faptul că ești pe trecerea de pietoni sau culoarea semaforului e verde. Asigură-te temeinic înainte de face pasul decisiv. Ei consideră că e obligația ta să te păzești, nu a lor să te ferească.

10) Nu parca în locuri nepermise și, în general, respectă regulile de circulație

Dacă șoferii greci sunt zmei și reușesc să cadă la înțelegere cu polițiștii, turiștii sunt victime sigure. Iar de când cu modificările la Codul Rutier al Greciei, polițiștii parcă au de îndeplinit un plan sezonier de amenzi . Ți-am mai spus, nu vrei să-i cunoști în timpul serviciului.

11) Nu te baza pe punctualitatea grecilor

În Grecia timpul este relativ. Pentru ei 5 minute pot să însemne și un minut și două ore. Dacă ai stabilit o întâlnire, aștepți autobuzul, ori te îmbarci pe ferry-boat, mergi mai devreme decât ora stabilită. Dacă ajung ei mai devreme, sigur nu te așteaptă.

12) Nu mânca și nu bea în metrou

Metroul din Atena este o operă de artă. Sunt câteva stații muzee în miniatură și extraordinar de curate. Poate n-o să crezi, dar metroul atenian este singurul loc în care se respectă regulile în Grecia. Și dacă o fac grecii, tu ca turist trebuie să faci la fel. Dacă și-e sete, poți să bei apă. Dar atât.

13) Nu arunca hârtia igienică în WC

Sistemul de canalizare din Grecia este unul dintre cele mai păcătoase din lume. Țevile sunt vechi și deservesc zone supradimensionate. Nici autoritățile nu se grăbesc să rezolve problemele. La ultimele inundații din Atena, primarul a declarat că sumele plătite pentru despăgubirea celor afectați sunt mult sub nivelul costurilor unui sistem de canalizare nou. Folosește cu încredere coșurile din băi.

14) Nu cumpăra chinezării

Dacă vrei neapărat o poșetă sau o pereche de pantofi sport „original fake from bazar” nu trebuie să bați drumul până în Grecia. Le găsești aici, la fel de proaste, dar poate mai ieftine. Orientează-te spre sandalele de piele pe care meșterii ți le confecționează pe loc. Dacă vrei un suvenir frumos, renunță la magneții de frigider made in China. Încearcă mai bine ceramica hand-made, arta din lemn de măslin și orice alte produse confecționate de localnici.

15) Nu face cărare la fast-food

Bucătăria grecească este una dintre cele mai savuroase și sănătoase. Încearcă specialitățile locale și evită marile lanțuri de magazine fast-food. Dacă nu reziști o zi fără shaorma cu de toate, încearcă celebrul gyros. Cine n-a mâncat un gyros cu tzatziki nu știe ce a pierdut.

16) Kichineta din cameră nu este bucătăria de acasă

Studiourile cu kichinetă sunt concepute să asigure un regim self catering. Oferă facilități pentru mese ușoare care implică tăiere și fierbere. Nu prăji ceapă și cu atât mai puțin pește. Proprietarii sunt obligați să zugrăvească o dată la 5 ani pe interior și o dată la 10 ani pe exterior. Gândește-te că poți fi cel care urmează să stai în camera respectivă, după cineva care n-a respectat regulile. În vacanță, închiriezi camera, n-o cumperi.

17) Moutza

Moutza, palma deschisă îndreptată spre fața cuiva, asa cum se vede in videoclipul de mai jos, este cel mai insultător gest în Grecia. Își are originile în Grecia antică unde infractorii erau purtați prin cetate și „auditoriul” îi mânjea pe față cu fecale. Astăzi, are aceeași semnificație cu degetul mijlociu ridicat. Gestul este și mai ofensator dacă este făcut cu ambele mâini. Pe Facebook circulă o anecdotă în limba greacă și sună cam așa: „ Mami, astăzi am luat 10 la școală, dar numai eu știu. Cum așa? Mi-a făcut învățătorul semn. Ce semn? Două moutzes.”

18) Nu refuza o invitație acasă și nu merge cu mâna goală

Grecii nu prea fac invitații acasă. Preferă să se întâlnească la cafenea sau la tavernă. Dacă, totuși, i-ai cucerit în asemenea măsură încât să te invite acasă la ei, nu refuza invitația. Și, mai ales, nu te prezenta cu mâna goală. Un buchet de flori sau o cutie cu dulciuri te vor scoate din încurcătură.

19) Nu te sfii să ceri ajutorul dacă ai nevoie

Grecii sunt un popor foarte ciudat, dar extrem de săritor. Dacă ai nevoie de ajutor (că te-ai rătăcit, că ai nevoie de un medic, de o farmacie sau doar de o informație), întreabă. Nu aștepta să ghicească cineva ce te doare. Grecul te ajută dacă îi ceri. Nu se bagă în viața ta.

20) Nu îți pierde buna dispoziție

Optimismul, zâmbetul și buna dispoziție sunt obligatorii într-o vacanță în Grecia. Nu lăsa nimic să te supere și să-ți strice cheful. Toate se rezolvă și totul merge bine. Poate un pic mai lent. Vorba grecului, sigha-sigha.

+1 Să nu arunci cartela de metrou

În Atena, nu este imposibil să circuli cu metroul fără să plătești călătoria. Dacă găsești pe cineva care are abonament, poate să valideze pentru tine. Numai că, există stații unde trebuie să validezi cartela și ca să ieși. S-ar putea să nu mai găsești un binevoitor să te ajute.

De asemenea, tot la ieșire, te poți întâlni cu controlorii care să-ți verifice titlul de călătorie. Așa că, nu te debarasa de cartela de metrou până nu ești sigur că nu-ți mai folosește.

+2 Nu pronunța „Istanbul”

Grecii sunt foarte sensibili când vine vorba despre istoria lor. Pentru ei „Istanbul” este o rană deschisă și cuvântul nu există în vocabularul lor. Dacă vrei să te referi la metropola de pe malul Bosforului, spune-i Constantinoupoli. Asta și pentru că noua denumire este, de fapt, o pronunție alterată a numelui inițial. Constantinopolul era, la vremea respectivă, singurul oraș. Când oamenii mergeau în capitală, spuneau că merg „stin poli” (la oraș). De aici până la „Stambul” și „Istanbul” a fost doar o chestie de adaptare.

+3 Cipru de Nord nu există

Cu greu, la presiunea partenerilor externi, grecii au acceptat FYROM ca Macedonia de Nord. Dar Cipru de Nord nu există pentru ei. Grecii știu doar de Cipru. Când vorbesc despre partea nordică o numesc katehomena – teritoriile ocupate.


Vă doresc vacanțe frumoase și dacă mai știți și alte lucruri pe care să nu le faci în Grecia, vă aștept cu un comentariu pe blog sau pe Facebook. Mă găsiți și pe Instagram. Și nu uitați să dați share, să afle și prietenii voștri.

36 Comments

 • Angela Tudose

  Probabil că multi români care plănuiesc să-și petreacă concediile în Grecia, ar trebui să-ți citească articolul. Și nu doar cei care merg în Grecia, multe dintre cele prezentate de tine pot fi valabile oriunde în lumea asta. Ce nu înțeleg mulți români și este al naibii de enervant, e că dacă închiriază o cameră/studio/apartament/șezlong sau ocupă o masă la un restaurant, nu înseamnă că tot spațiul le aparține numai lor. Și nu e obligat nimeni să le suporte lor cheful de a scuipa coji de semnințe, de a asculta manele la volum ridicat, de a vorbi cât să se facă auziți pe 1km pătrat.
  Mi se pare normal ca atunci când mergi într-o altă țară, cu o cultură diferită de a ta, să te conformezi și să respecți obieciurile locului.
  Dar vezi, tu…totul ține de educație și bun simț!

  • Almona Calatoreste

   Ai dreptate, peste tot în lume trebuie să respecți obiceiurile și tradițiile. Eu dacă am călătorit mai mult în Grecia și am văzut că sunt foarte conservatori. Însă te respectă atunci când le respecți, la rândul tău, modul de viață. Dacă sari calul, însă, te lasă fără șa.
   Eu încă mai sper că voiajând mai mult, vom învăța mai multe și ne vom autocenzura. Educație și autoeducație.

 • Dana

  Grecii sunt oameni mândri care țin la modul lor de viață și la tradiții. Articolul tău este folositor! Mi-a făcut plăcere să îl citesc.

  • Almona Calatoreste

   Ai mare dreptate. Sunt foarte mândri de moștenirea lor culturală. Și, pe oriunde în lume i-a dus viața, s-au născut greci și așa își doresc să moară.

 • traian

  „Dacă șoferii greci sunt zmei și reușesc să cadă la înțelegere cu polițiștii, turiștii sunt victime sigure.”
  Am simţit asta pe pielea proprie în Ioannina (2015).

  • Almona Calatoreste

   Știu, domnule Traian. Am aflat de pățania dumneavoastră. Din păcate, nu mulți spun ce li s-a întâmplat. Iar cei care spun nu sunt crezuți. Se merge pe ideea a fost fraier sau ghinionist, mie nu mi se poate întâmpla.

 • Eva Anca

  Super interesant articolul! Inca nu am reusit sa vizitez Grecia, dar nu se stie niciodata, iar sfaturile tale cu siguranta imi vor prinde bine, daca ajung vreodata pe acolo.

  • Almona Calatoreste

   Cele mai multe da, sunt reguli de bun simț. Doar moutza o mai fac unii fără să știe, sub formă de „give me five”.

  • Almona Calatoreste

   Dreptu-i că nu prea ai ce căuta pe picioroange printre pietre, dar am văzut și în creierii munților. Așa că nu mă mai miră nimic.

 • Elvira

  Foarte bune sfaturi. Dar măria sa turistul dacă nu face și ce e interzis nu are liniște.
  Acum cam o lună mi-a stat inima când am văzut un nene de ce e în stare în Akropole,
  fără să țină cont de reguli, paznici agitați, pericol. A fost iertat de paznici pentru că și-a
  luat-o zdravăn pe spinare de la nevastă (sau poate amantă la cum arăta ).

  • Almona Calatoreste

   Acum câteva săptămâni, și-a luat-o un grup de nemți. 3 sau 4 cucoane îmbrăcate în costume antice grecești, însoțite de un fotograf profesionist, au fost împiedicate să intre la Acropole până plătesc taxa și obțin aprobare pentru ședința foto.
   Au refuzat, așa că au fost invitate să urce doar ele. Nu le-a convenit.

 • Izabella

  Citind articolul tau am retrait luna de miere petrecuta in Grecia. Adevar ai grait cand ai spus ca cine nu a incercat gyros nu stie ce pierde. Era in meniul nostru zilnic. Mmm, ce pofta mi-ai facut. Iti multumesc pentru aceste amintiri frumoase!

  • Almona Calatoreste

   Cu drag. Ani de zile am refuzat și să gust. Până într-o zi când nu am avut timp să mănânc și a trebuit să iau ceva la pachet.
   Acum aș mânca zilnic.

 • Vio

  Citindu-le ma umfla rasul si ma gandeam …..: iti dai seama cate „pisi-uri” s-or fi dus sa viziteze siteurile arheologice, cocotate pe tocuri cui, daca a fost nevoie sa se anunte ca e interzisa intrarea pe tocuri cui??!! :))
  Iar faza cu sa nu pleci cu pietre .. este geniala, caci te face sa realizezi ca sigur au fost vreunii care au vrut sa ia si ei o bucatica din… Acropole, de exemplu?? 🙂

  Acum cativa ani, la Muntele de Sare de la noi, Slanic Prahova, venise un nene cu un..topor. Sa ciopleasca si el o bucata! N-a aparut picior de paznic sau de politist. L-am gonit noi, ceilalti turisti.
  Mare ti-e gradina, Doamne!

  • Almona Calatoreste

   Îmi aduc aminte, undeva prin anii ’80, eram pe platou la Babele, la telecabină, ne grăbeam să coborâm că venea vijelia.
   Din telecabină a coborât un nenea cu parpalac, pălărie, pantofi de lac și servietă Diplomat. Cu o tanti cu pardesiu ușor, pălărie și pantofi Guban cu toc de 10. Întrebau in stânga și în dreapta care-i drumul spre Vf. Omu.

  • Sorin

   Eu am luat cu mine două pietre care căzuseră de pe Muntele Olimp. În felul ăsta am degajat şi şoseaua. Garantat ar fi spart vreo baie de ulei sau ar fi rupt vreo basculă.

 • Neica Nimeni

  Urmează să fac o călătorie de o săptămână în Grecia și căutând informații am dat peste postarile tale. Sunt foarte utile și iți mulțumesc pentru toate sfaturile oferite!

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.