Ingrediente pentru rețete culinare
SuperBlog,  Timp liber

Amenajarea bucătăriei și statul paralel

Știți ce este mai periculos decât statul paralel? Statul cu soacra. Statul paralel este o plăsmuire, o figură de stil, o metaforă. Statul cu soacra este o realitate. Soacra este o realitate. Care îmi toacă nervii mărunt și apăsat. Mai ceva ca pe pătrunjel. Este peste tot. O las în sufragerie și mă trezesc cu ea în baie. Să vadă ea dacă și cum am pus rufele la înmuiat. Mă duc pe balcon să fumez o țigară, vine să verifice butoiul cu varză. Merg să-mi fac o cafea, că țigara mi-a intrat cu noduri, vine după mine și-mi pune eterna întrebare: „Tu n-ai treabă?” Îmi văd de cafeaua mea și încerc să nu-i pun caimacul pe aragaz. În timp ce caut o ceșcuță pe care sigur a pus-o în altă parte. Ca să poată să mă apostrofeze că habar n-am ce-i în casa aia. Exact ca în ziua în care am căutat cratița pentru cremă de zahăr ars (pe care o primisem de la mama) și am găsit-o în frigider plină cu tocană de ceapă. Dacă o las în pace și nu mai iese al treilea război mondial, este doar pentru faptul că în scurt timp mă mut într-o casă nouă, și încep amenajarea bucătăriei în statul meu paralel. Paralel și cu soacra și cu fi-su.

Amenajarea bucătăriei și statul paralel

Bucătăria mea este nou-nouță, la fel ca și statul paralel pe care tocmai l-am înființat proclamat, dar fără pic de organizare și fără reguli.

Încep cu organizarea teritoriului: aragaz, hotă, combină frigorifică,  robot de bucătărie și filtru de cafea. 

Urmează dulapurile, și o masă cu scaune pentru bucătărie.

Condimente și ulei de măsline
sursa foto: somproduct.ro

Lângă fereastră, pun un raft înalt pentru ghivecele cu plante aromate. Dau o notă veselă și voi avea mereu la îndemână aromele pentru bucatele mele.

Da, mamă-soacră, busuiocul se pune și în salată și la paste, nu doar la icoană!

Odată încheiată organizarea teritorială, încep înzestrarea și instruirea armatei.

Ustensile de bucătărie și veselă 

1) Ustensile pentru tăiat 

Niște cuțite de calitate, care să taie foarte bine și să nu se tocească ușor. Pentru ca mâncarea să fie gustoasă și cu un aspect plăcut, legumele și zarzavaturile trebuie să pice sub lamă ca spicele sub seceră. Execuția să fie rapidă și fără dureri.

Torturarea unei pătlăgele roșii cu un cuțit tocit este strict interzisă. În caz contrar, pereții decorați cu picturi abstracte au dreptul la despăgubiri.

2) Instrumente de măsurare

Vor fi înlocuite toate măsurătorile aproximative, neclare și care lasă loc la interpretări: ca de exemplu, pumnul. Ce cantitate este aia „câte un pumn pentru fiecare”? De acum înainte se vor folosi cana gradată și cântarul de bucătărie.

Vase pentru gătit , prăjit și copt 

Cratița pentru cremă de zahăr ars a fost mutilată și trecută în rezervă. Atribuțiile sale vor fi preluate de o cratiță nouă care va servi doar pentru preparate dulci: creme, budinci, orez cu lapte. Alte atribuții, cum ar fi supe, ciorbe, tocănițe, vor fi exercitate de oale și cratițe cu capac. În sarcinile dificile va interveni artileria grea: oala sub presiune.

Efectivele vor fi completate cu tigăi neaderente, tigaie grill, tavă pentru friptură și forme pentru prăjituri și tort.

Accesorii pentru amenajarea bucatariei
sursa foto: somproduct.ro

Veselă pentru servit și tacâmuri. Accesorii

Muniția, alcătuită din condimente, mirodenii, zahăr, făină, orez, sare și cafea, vor fi depozitate în borcane și cutii speciale, așezate pe categorii. Să nu mai pățesc ca „dincolo” când am găsit cafeaua în cutia de zahăr pe care scria SARE.

Când văd cât de lungă este până acum lista pentru amenajarea bucătăriei, cred că iau în calcul o rectificare bugetară.

Dar n-am ce face. Nu mă pot așeza la postul de comandă blatul de lucru fără  șorț de bucătărie. Nici să scot tava din cuptor fără echipament de protecție mânușă. Și cu atât mai puțin să cern făina fără sită. Folosirea strecurătorii pentru ceai în acest scop este permisă numai în caz de forță majoră.

Am întocmit planul strategic pentru amenajarea bucătăriei, motiv pentru care, în acest moment, eu, fondatoarea statului parelel cu soacra, o să-mi beau cafeaua preparată la fierbător.  Dintr-un pahar de plastic. Și o să-mi fumez țigara în cel mai vechi stat. Statul în fund.

Voi ce planuri aveți pentru amenajarea bucătăriei?

Articol scris pentru competiția SuperBlog 2018 – Proba 3

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.