atracții turistice insula milos
Grecia,  Ciclade

Top atracții turistice în insula Milos

Mai mult ca sigur, nici prietenii tăi și cu atât mai puțin cei ce țin frâiele turismului nu ți-au spus prea multe despre insula Milos. Mult prea puțin mediatizată, regina Cicladelor de Vest are acel ceva care să te deturneze din drumul către celelalte insule mult mai populare, Mykonos și Santorini. Sunt numeroase atracții turistice în insula Milos pe care te invit să le descoperim împreună.

Top atracții turistice în insula Milos

1. Sarakiniko, Thiorichia și alte plaje în insula Milos

Fără îndoială, cartea de vizită a insulei Milos este Sarakiniko beach. Peisajul selenar de rocă albă care contrastează cu diferite nuanțe de albastru și verde ale apei crează senzația unui decor de film fantastic. Lipsită total de facilități (șezlonguri, umbrele, baruri taverne), Sarakiniko nu trebuie ratată, dar nici nu este indicat să petreci prea mult timp aici.

La fel de frumoasă, dar mai puțin cunoscută și, implicit, mai puțin aglomerată, este Mandrakia. În plus, tavernele de aici sunt o atracție turistică în sine.

atracții turistice în insula Milos Sarakiniko beach

Papafragas continuă seria plajelor spectaculoase din Milos. Stânci înalte și grote ascunse fac din Papafragas un loc unic. Din cauza expunerii la vânturile de nord, este de evitat în zilele cu vânt puternic și valuri mari.

Tsigrado este o plajă spectaculoasă nu atât grație nisipului sau culorilor din apa mării, cât datorită accesului. Situată în partea de sud a insulei, Tsigrado este „înghesuită” între roci vulcanice, iar coborârea este o reală aventură. După ce traversezi pasajul îngust dintre roci cu ajutorul frânghiilor de pe margine, cobori pe o scară din lemn, aproape în rapel.

Tiorichia (în traducere, „minele de sulf”) se află în partea de sud a insulei, în fostele exploatări de sulf ale insulei. În partea de sus, încă mai există calea ferată și vagoneții folosiți în minerit. Dacă Sarakiniko este albă ca laptele, Tiorichia este galbenă cu nuanțe de roșu.

2. Peisajele și formațiunile geologice

Activitatea celor doi vulcani ai insulei a căror ultimă erupție a avut loc în urmă cu 90.000 de ani, a creat peisaje spectaculoase care se succed cu repeziciune. Dacă în alte insule coloritul este cumva unitar și previzibil, aici, peisajul este imprevizibil și multicolor. Insula Milos este o zonă minieră unde încă se mai exploatează minereuri de bentonit, perlit, sulf și caolin.

Thiorichia beach Milos

Nu trebuie să fii mare pasionat de geologie ca să te lași fermecat de culorile reliefului și a plajelor.

Dacă însă vrei să afli mai multe despre roci și despre istoria mineritului în insula Milos, fă o vizită la Muzeul Mineritului din Adamas. Momentan, din cauza pandemiei COVID19, muzeul este închis și se deschide la cerere, pentru scopuri educaționale. Dar asta nu va dura o veșnicie.

3. Satele pescărești și „syrmata”

În această insulă vulcanică din Cicladele de vest există așa-numitele „syrmata”, în traducere liberă „fire”. Sunt atracții ale insulei pe care le vedem în satele pescărești Klima, Mandrakia și Fyropotamos. În trecut, serveau drept adăpost pentru bărcile de pescuit în sezonul rece și ca atelier de reparații.

Klima-Milos

Parterul este format din două părți unite între ele. Partea din spate este construită într-o grotă săpată în rocile vulcanice, iar cea din față este zidită și colorată. Cele mai populare culori sunt roșu, galben și albastru. Fiecare barcagiu a folosit pentru adăpost aceeași culoare cu care a vopsit barca. La etaj, era locuința.

Astăzi, multe dintre ele sunt unități de cazare.

„Syrmata” nu sunt doar niște atracții turistice în Milos, ci un reper istoric și de arhitectură cicladică.

4. Venus din Milo, teatrul antic și catacombele

Odiseea „zeiței fără brațe”, Venus din Milo, începe în anul 1820, pe drumul dintre Tripiti și Klima, în curtea unui țăran.

În timp ce căuta materiale de construcție, acesta a dezgropat parțial bucățile din marmură de Paros. Nefiindu-i necesare, le-a abandonat până au fost observate de un ofițer francez care le-a intuit valoarea. Contra unei sume modice, țăranul l-a ajutat pe ofițer să dezgroape artefactul, iar acesta din urmă l-a dus la Paris. Cum a reușit asta, nu se știe prea bine, dar sub Imperiul Otoman a plecat peste graniță însăși cariatida de pe Acropole.

Spre deosebire de British Museum care refuză să returneze frumoasa cariatidă, Muzeul Louvre, care păstrează originalul sculpturii Venus din Milo, a executat o copie în mărime naturală care este expusă la Muzeul de Arheologie din Plaka, insula Milos.

Teatrul antic, un amfiteatru din epoca romană, este situat pe panta dintre satele Tripiti și Klima. Până la sfârșitul anilor 90, reprezentațiile au fost neîntrerupte. După o lungă perioadă de restaurare, teatrul a fost redeschis pentru public în anul 2016.

Catacombele din Milos sunt mai impresionante din punctul de vedere al semnificației lor, încărcăturii istorice și emoționale și mai puțin din ceea ce se vede efectiv astăzi. Numai cine cunoaște istoria creștinismului timpuriu și își imaginează modul în care au fost persecutați creștinii va înțelege semnificația acestei necropole.

5. Castelul venețian și apusurile de soare

Kastro, Castelul venețian din Plaka, îți captează atenția mult înainte ca feribotul să ajungă la destinație. De pe mare, după ce multă vreme vezi doar stânci goale, fără semne de viață umană, te surprind un deal cu case albe, o biserică și steagul alb-albastru.

Este vechiul oraș Milos, înconjurat de zidurile cetății construite în secolul al XIII-lea când insula se afla sub dominație venețiană.

La jumătatea drumului, se află biserica Panagia Thalassitra care te răsplătește cu o colecție impresionantă de icoane dacă ai norocul să o găsești deschisă. Cei mai mulți se opresc aici pentru unul dintre cele mai frumoase apusuri.

Sunt răsplătiți cu o panoramă la 360 de grade cei care se încumetă să urce până sus, la capela Mesa Panagia.

Fără îndoială, Plaka este superbă în razele galben-portocalii ale apusului. Însă doar dimineața devreme, imediat după revărsatul zorilor, liniștea deplină și priveliștea asupra satelor și mării fac din Kastro un loc special.

Tu ce atracții turistice în insula Milos ai descoperit?

Spune-mi într-un comentariu, iar dacă ți-a plăcut articolul, share pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram.

Nu uita să te abonezi, căci urmează noi aventuri în Ciclade.

2 Comments

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.