Clădire restaurtă în cartierul Ladadika Salonic foto credit en.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons
Timp liber,  Grecia,  Vacanță în străinătate

Cartierul Ladadika – povestea unui cântec

Situat în apropierea portului, la câteva minute de piața Aristotel și de Turnul Alb, cartierul Ladadika este cunoscut astăzi ca polul distracției. Ca turist în Salonic, trebuie să știi că este un obiectiv turistic must-see.

Cartierul Ladadika este cel mai vechi și renumit din Salonic. Clădirile colorate, cu două etaje și aleile pavate păstrează amprenta vechiului Salonic. Numele ladadika vine de la prăvăliile care vindeau ulei de măsline (ladi în limba greacă) și produse având la bază uleiul de măsline.

În timpul dominației otomane, era zona comercială și a fost cunoscută sub numele de bazarul egiptean.

După incendiul din 1917, au mai rămas în picioare doar micile prăvălii. Încet, încet, zona și-a pierdut importanța comercială și, în anii ’70, a fost abandonată complet.

În 1985, Ministerul Culturii condus de actrița Melina Merkouri a declarat cartierul Ladadika monument istoric și zona a fost protejată pentru a-și păstra stilul și autenticitatea.

Începând cu anul 1990, tavernele și restaurantele au devenit celebre pentru atmosfera vibrantă. În cluburile de noapte, interpreți celebri de muzică grecească țineau spectacole de luni până duminică. Alcoolul curgea, iar localnicii și turiștii dansau până în zori.

Astăzi, în zona pietonală, o mulțime de taverne, cafenele și baruri, atrag deopotrivă localnici și turiști.

Cluburile de noapte își deschid porțile în week-end și tone de garoafe albe și roșii răsplătesc artiștii care coboară de pe scenă la revărsatul zorilor.

Cartierul Ladadika – povestea unui cântec

În cartierul Ladadika, nu se vindeau numai ulei de măsline, coloniale sau mărfuri comestibile. În casele cu două etaje, acest tip de comerț se desfășura doar la parter. Sus, se vindea amor și, multă vreme, a fost cartierul felinarelor roșii.

O istorie atât de bogată, plină cu povești picante, nu putea să treacă neobservată de compozitorii și textierii greci. Care transpun în șlagăre fiece poveste de viață.

Vă amintiți de frumoasa Gerakina? Dar de celebrul gangster Giannis Gouliovas, O Salonikios, cel care a terorizat Atena și Salonicul?

La sfârșitul anului 1994, Dimitri Mitropanos, regele ritmului zeibekiko, lansează melodia Ta Ladadika.

Cântecul descrie un anume loc, într-o anumită perioadă.

„Ai ajuns de poveste, dar nu pe nedrept […]

Strălucești în straie roșii de satin,

Fum greu și alb te înghite

Pierzi nopțile pe caldarâmul ud

La poarta paradisului de închiriat”

În Ladadika totul era negociat și negociabil. Și la băcănie și pe stradă.

„Eu atât dau, tu cât ceri?

În Ladakika se vinde tot ce vrei”

Totul, dar absolut totul era de vânzare și ieftin. Clientela nu era de soi: marinari, lucrători portuari și adolescenți cu buzunarele aproape goale, dornici să guste pentru prima oară plăcerile trupești.

„Fiece odaie, o celulă[…], un geamăt”

Dacă ți-a plăcut plimbarea prin cartierul Ladadika, te aștept cu un comentariu la articol. Prietenii tăi pot afla dintr-un share pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram. Dar nu uita să te abonezi la news-letter.

14 Comments

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.