Ce facem în Thassos fără mașină?
Vă spuneam în articolul anterior că, deși este o insulă mică, Thassos are câte ceva pentru fiecare. Plaje, mare, sporturi nautice, munte, istorie, gastronomie și multe altele pe care le veți descoperi singuri. Dar cum să le descoperim dacă nu avem cu ce să ne deplasăm?
Poate veți râde, dar cea mai plăcută metodă de a descoperi Thassos-ul este pe jos. Nici nu vă imaginati câte minunății se pot ascunde pe o raza de 3 – 5km si care pot fi savurate pe îndelete.
Pe distanțe scurte, 5 – 10km, recomand deplasarea cu taxiul. O cursă între Potos și Limenaria, de exemplu, cca 4 km, costă 5 euro, iar dacă grupul este format din patru persoane, prețul este mai mult decât rezonabil. O cursă Potos-Theologos, cca 10km, costă 13 euro care iarăși, împărțit la patru persoane, nu mi se pare foarte mult. Noi am fost întotdeauna două persoane și am apelat cu succes la taxi. Cel mai mare avantaj este că circulă 24h din 24, 7 zile din 7 și puteți negocia o cursă dus-întors. Astfel, când ați ajuns la destinație îi comunicați ora la care să vină să vă ia sau, când vă hotărâți să vă întoarceți, îl sunați și vă comunică în cât timp vine să vă ia. Este cea mai sigură metodă de deplasare, mai ales când vă prinde noaptea departe de locul în care sunteți cazați.
Pentru distantele lungi, folosiți cu încredere autobuzele KTEL, cunoscute si sub numele de Green-bus. Terminalul central se afla in Limenas, imediat cum se iese din portul nou, in partea dreapta. Nu exista localitate care sa nu fie acoperită de autobuzele locale, cu excepția satului Kazaviti.
Pas în doi spre Limenaria
N-am să vă ascund că sunt îndrăgostită iremediabil de partea de vest a insulei cu toate că este mult mai aglomerată și mai puțin „aerisită” decât partea estică, dar tocmai de aceea se pretează mai mult la plimbări lungi pe jos.
Plecăm din Potos spre Limenaria, pe lângă complexul hotelier Alexandra Beach, părăsim șoseaua prin partea stângă și, în 5-10 minute, în funcție de cât de mult ne grăbim, ajungem în Pefkari, o stațiune micuță cu câteva hoteluri, camping, câteva taverne și unul sau două mini-market. Plaja cu nisip și pietricele este așezată într-un golf protejat de pini, amenajată cu șezlonguri și umbrele. Intrarea în apă este destul de bruscă, pe alocuri pe lespezi de piatră acoperite cu vegetație care le face foarte alunecoase. Pe lespezi veți vedea și aricii de mare pe care ați putea călca din neatenție. Cu niște papucei speciali pe care îi puteți cumpăra și din țară și de acolo și cu puțină atenție îi puteți evita. Aici este unul dintre cele mai mari centre de sporturi nautice din insulă. Kayak, hidrobiciclete, banana, parasailing, ski-jet și un centru scuba-diving vă așteaptă în marea aventură. La ieșirea din stațiune, tot pe partea stânga este artera pietonală care duce spre Limenaria. Din loc in loc se văd mici golfuri sălbatice, plaje neamenajate, fără denumiri oficiale (așa ca le puteți numi cum doriti), perfecte pentru snorkel. Atenție sporită si aici la aricii de mare. La un moment dat veți vedea un indicator pe care scrie Metalia.
Urmați-l si nu veți regreta. Veți ajunge la Horoscop, 12 plăci de marmura, dispuse în cerc, cu semnele zodiacale. Priveliștea de sus este superbă, verdele pinilor care acoperă insula se reflecta in turcoazul mării și, în zilele senine puteți vedea Muntele Athos. Lângă Horoscop este „desenată” o replică în miniatură a Labirintului Minotaurului din insula Creta. Pășiți cu încredere, căci n-aveți cum să vă rătăciți, iar prezența Ariadnei cu firul său salvator nu este necesară. În partea cealaltă a golfului se află ruinele fostei exploatații de metale unde încă se mai văd furnalele și clădirea administrativă cunoscută sub numele de Palataki. Metalia este o plajă cu dimensiuni generoase, pietroasă, amenajată cu șezlonguri, umbrele și un beach-bar. Este ideală pentru snorkel, iar intrarea în apă se face brusc pe aceleași lespezi ca și la Pefkari. Printr-o spărtură în stânca din partea dreaptă, mai mult târâș, se poate trece pe o plăjuță mică, neamenajată, potrivită pentru snorkel și sărituri.
Pe lângă Palataki, printr-o pădure de pini, ajungem în Limenaria, cel de-al doilea oraș ca mărime al insulei, după Limenas. Plaja de lângă port nu este foarte mare, dar are nisip și o intrare lină în apă. Pe faleză sunt numeroase taverne, baruri și magazine, iar din port pleacă vase croazieră care merg până la Aliki.
Să descoperim plajele din sud
Cea mai frumoasă plajă din Potos, San Antonio, se află la ieșirea din stațiune către Astris. În cea mai mare parte a timpului este o plajă de nisip, dar uneori, din cauza vântului puternic se mai transformă în plajă de nisip amestecat cu pietricele. Intrarea în apă este lină, tot în cea mai mare parte a timpului, pe nisip, iar alte ori pe pietriș mărunt. Este o plajă foarte bine amenajată cu umbrele, șezlonguri și taverne. Sunt două hoteluri mari, Atrium și Kamari beach exact pe plajă și multe vilișoare pe străduțele perpendiculare ce coboroară pe plajă. În partea stângă, cum privești marea, pe o potecă de pământ și piatră se urcă până la o bisericuță și la ruinele unei mici așezări. Ne continuăm drumul, cu muntele în stânga și marea dreapta și ajungem pe un platou la capătul căreia ai senzația că se termină insula. Este cel mai bun loc de unde se poate culege cimbrișor.
Revenim pe potecă și, după vreo 15-20 de minute se ajunge în golful Rosogremos (Prăpastia roșie). La poalele unei păduri de pini, plaja este aproape insesizabilă de pe șosea, singurul indiciu fiind un indicator pe care scrie Rosogremos bay și, de câțiva ani, un resort nou construit în zonă. Dacă plaja este relativ bună, de nisip cu pietriș, în apă sunt bolovani rotunzi, ca pietrele de râu. Deasupra plajei, pe șosesa este o parcare care asigură și un punct de belvedere. La câteva sute de metri mai încolo un indicator pe care scrie Notos Sun Beach pare că te trimite spre nicăieri. O potecă de pământ acoperit cu grohotiș coboară abrupt și abia pe la jumătatea drumului începe să se zărească, printre copacii înalți, un pic de plajă. La capătul potecii descoperim un golf mic, amenajat doar cu șezlonguri și umbrele, fără mâncare, fără băutură, fără muzică ori gălăgie. O plajă pe care să fii doar tu, cu gândurile tale și cu natura.