Ce poți vedea gratis în Atena
Atena este un oraș cu o vibrație aparte, în care clasicul și modernul se împletesc armonios. Cu toate că este extraordinar de aglomerat și uneori gălăgios, nu este nici apăsător, nici obositor. Și mai ales, are o energie pozitivă fantastică. Pe străzile Atenei miroase a cafea și scorțișoară. Atena se trezește târziu și parcă nu doarme niciodată. Am petrecut trei zile pline care mi-au confirmat că este o destinație pentru mai mult decât o dată în viață. Obiectivele turistice din Atena, muzeele și siturile arheologice sunt multe, iar prețurile biletelor de intrare nu sunt chiar mici. Sunt însă foarte multe locuri pe care le poți vedea gratis în Atena pe tot parcursul anului și altele care pot fi vizitate gratuit în anumite perioade.
Ce poți vedea gratis în Atena
Expozițiile din Aeroportul Internațional
Primul lucru pe care ar fi bine să-l faci, înainte de a ieși din aeroport, este să iei o hartă gratuită a orașului. Îți va fi de folos în peregrinările prin oraș, vei găsi cu ușurință atracțiile turistice, mijloacele de transport și restaurantele.
La primul etaj, chiar deasupra intrării de la terminalul „Plecări”, sunt trei expoziții permanente care merită văzute.
1. Descoperirile arheologice din zona Aeroportului Internațional Elefterios Venizelos
Expoziția permanentă cuprinde 172 de artefacte descoperite în zona Mesogaia în urma escavațiilor pentru construirea aeroportului. Artefactele datează din neolotic, epoca elenistică timpurie și post-bizantină.
2. Expoziția permanentă Elefterios Venizeloz
Înființarea primului minister al aviației din Grecia de către prim-ministrul Eleftherios Venizelos a fost un punct de reper în dezvoltarea aviației civile în Grecia.
Expoziția permanentă Eleftherios Venizelos reprezintă omagiul adus eminentului om politic de și prezintă vizitatorilor rolul jucat de acesta în conturarea istoriei și a evoluției sociale a Greciei. Atât personalitatea sa, cât și cariera politică sunt documentate printr-o serie de fotografii care subliniază cele mai semnificative evenimente din viața sa și evidențiază experiența politică și moștenirea acestei figuri cheie a istoriei grecești moderne.
3. Expoziția permanentă Muzeul Acropolis
Dacă ți-ai propus să vizitezi Muzeul Acropolis, în aeroport vei avea parte de cea mai frumoasă avanpremieră. Expoziția cuprinde fragmente din friza Parthenonului și o copie a faimoaselor statui „Kori” care decorau Acropolele.
Programul de vizitare este de zilnic, între orele 6.00 – 23.00.
Dealul Filopappou
Situat lângă Acropole, este considerat locul în care a avut loc bătălia dintre Theseus și Amazoane. În secolul VI-lea BC, a fost construită o fortăreață care să prevină atacul macedonienilor asupra orașului.
Complexul cuprinde Dealul Muzelor, Dealul Nimfelor și Pnyx – locul unde s-a născut democrația. Aici a avut loc prima întâlnire a Adunării Democratice, în secolulu al V-lea BC.
Ascunsă în spatele pinilor, se află Închisoarea lui Socrate. Locul în care a fost închis și a murit filosoful a fost cel mai bun loc pentru ascunderea artefactelor de pe Acropole în timpul celui de-al doilea război mondial.
Pe vârful cel mai înalt, pe Dealul Muzelor, se află monumentul ridicat în secolul al II-lea AC, în onoarea consulului roman Julius Antiochus Filopappos.
Areopagous sau Dealul lui Marte
Tot lângă Acropole se află Areopagous sau Dealul lui Marte, locul unde aveau loc judecățile în Grecia antică.
Pe acest deal, Ares, zeul războiului, a fost judecat de zei pentru că l-a ucis pe Halirhothius, fiul lui Posseidon. Ares a fost achitat întrucât cel pe care l-a ucis îi violase fiica.
De remarcat că în Grecia antică, infractorii nu erau uciși, ci exilați. Numele condamnatului era scris pe o bucată de ceramică numită ostrakos. În urma sentinței, acesta era ostracizat, exclus din comunitate și trimis într-un teritoriu îndepărtat.
Catedrala Mitropolitană
Cea mai mare biserică din Atena, Catedrala Mitropolitană, este cunoscută de localnici și sub numele de biserica blestemată. Construcția a început în anul 1842, când primul rege al Greciei, Otto, a pus piatra de temelie. Lucrările au durat 20 de ani și la edificare s-a folosit piatra de la nu mai puțin de 72 de biserici dărâmate în acea perioadă.
Atenienii n-au primit cu bucurie acest lucru și au considerat biserica blestemată, lucru „confirmat” la marele cutremur când lăcașul de cult s-a prăbușit. Biserica a primit hramul Bunei Vestiri și, după un amplu proces de restaurare, a fost redeschisă în anul 2006. Lângă catedrală, se află Biserica Sf. Elefterie, supranumiră și mica mitropolie.
Schimbarea Gărzii
Unul dintre cele mai emoționate momente care are loc zilnic în Atena este schimbarea gărzii la Palatul Parlamentului din Piața Syntagma.
Istoria începe în anul 1842, odată cu înscăunarea primului rege al Greciei, Otto.
Primul lucru pe care grecii i l-au cerut regelui a fost o Constituție. De îndată ce Constituția a fost adoptată, piața în care se afla Palatul Regal (actualul Palat al Parlamentului) ia numele Syntagma (Constituție).
Totodată, regele înființează Garda Regală, formată din evzones (soldați din infanteria ușoară).
După cel de-al doilea război mondial, Garda Regală a devenit Garda Națională și serviciul se face la Mormântul Eroului Necunoscut. În Grecia, serviciul militar este obligatoriu și fiecare tânăr speră să satisfacă stagiul militar în Garda Națională. Este, poate, cel mai greu serviciu militar, dar atât soldatul, cât și familia acestuia, se bucură de respectul întregii țări.
Revenind la momentul schimbării gărzii, unora li se poate părea un spectacol caraghios ținut de niște tineri în costume la fel de caraghioase. Chiar am auzit astfel de exprimări de la oameni care au fost dezamăgiți de ceea ce au văzut. Și asta numai pentru că nimeni nu le-a explicat ce se întâmplă de fapt acolo.
Uniforma evzonilor
Uniforma evzonilor, inspirată de portul haiducilor din timpul stăpânirii otomane, nu este aleasă întâmplător și conține o mulțime de simboluri. Roșul simbolizează sângele, iar negrul din ciucurele fesului simbolizează lacrimile. Fustanela din mătase albă are 400 de pliuri simbolizând fiecare an de dominație otomană. Tsarouhia, saboții pe care îi poartă, sunt confecționați din lemn și cântăresc fiecare, 1,5 kg. Pomponul din vârf are un dublu scop: simbolistic și pragmatic. În timp ce turcii purtau pomponul la turban, grecii îl purtau la picior, acolo unde voiau să pună toate capetele turcilor. În timpul războiului de independență, fiecare pompon ascundea un pumnal ce putea fi folosit atunci când soldații erau prinși și dezarmați.
Mișcările evzonilor
Vă spuneam că în Atena, vechiul și noul se îmbină armonios și simbolistica este prezentă peste tot. Parcursul evzonilor nu face excepție. De origine prusacă, regele Otto a impus pasul de defilare și, mare iubitor de cai, a montat pe saboții evzonilor, potcoave.
Cel de-al doilea pas executat este ridicarea genunchiului sub forma cifrei 4 urmată de aruncarea în spate a călcâiului. Acest pas reprezintă călcarea în picioare și lăsarea în urmă a 400 de ani de supunere față de Înalta Poartă.
Zilnic, din oră în oră, la fix, are loc „Mica Schimbare a Gărzii. Duminica, la ora 11.00, are loc Marea Schimbare a Gărzii.
Dacă vreți să prindeți un loc bun duminică dimineață, este de preferat să ajungeți cel puțin cu 15-20 de minute înainte.
Plaka, Anafiotika, Monastiraki
Pulsul unui oraș se simte pe stradă. Plaka este cartierul cel mai frecventat de turiști, unde tavernele, cafenelele și magazinașele se înșiră că niște mărgele într-un colier nesfârșit.
Este un labirint de străduțe înguste cu clădiri în stil neoclasic, cu arcade și coloane. Din când în când, în curțile imobilelor de locuit dai peste un sit arheologic necalificat.
Cel mai pitoresc loc din Plaka este minusculul cartier Anafiotika. Când ai pătruns aici, ai senzația că ai ieșit din metropolă și te-ai teleportat pe o insulă din arhipelagul Cycladelor. Numai că, de la înălțime, nu vezi nici marea Egee, nici vulcanul din Santorini și nici morile de vânt din Mykonos. Străduțele extrem de înguste sunt de fapt scări mărginite de case albe, cubice, acoperite de boungavillea.
Cartierul a fost construit de meșterii din insula Anafi și alte insule grecești chemați pentru restaurarea palatului regal.
Până în anul 1922, populația a fost eminamente insulară. Apoi s-au instalat refugiații din Smirni (actualul Izmir, Turcia).
În momentul de față, în cartier trăiesc oameni în vârstă cărora nu prea le plac cohortele de turiști care le trec prin fața caselor. Dacă le respectăm liniștea și nu-i fotografiem fără să le cerem permisiunea, sunt chiar simpatici.
Monastiraki este principala destinație de shopping în Atena. Pe strada Ermou care leagă Plaka de Monastiraki, ocolind Anafiotika, găsim magazine ale mărcilor celebre de îmbrăcăminte, încălțăminte și parfumuri.
Chiar lângă stația de metrou, este intrarea în flee market, o stradă lungă, plină cu magazine de suveniruri, mărunțișuri, îmbrăcăminte, încălțăminte, poșete, rucsacuri, la cele mai mici prețuri. În capătul străzii, dacă mai ai resurse să mergi pe jos, găsești tot felul de antichități: de la ibrice la covoare, de la bijuterii la porțelanuri și mobilă.
Nu degeaba se spune că din Plaka în Monastiraki faci 10 minute pe jos dacă ești singur și 3 ore dacă mergi cu soția.
Când poți vizita gratis în Atena muzeele și siturile arheologice
Pe lângă acestea, sunt o mulțime de muzee și situri arheologice care merită vizitate, atât pentru exponate, dar mai ales pentru poveștile pe care le spun. Dacă vrei să urci pe Acropole, să vezi Templul lui Zeus, Biblioteca lui Hadrian, Muzeul de Arheologie, Muzeul Acropolis sau Stadionul Panathinaic, va trebui să scoți din buzunar în jur 70-80 de euro. Poți plăti la jumătate, dacă ești cetățean al unei țări din Uniunea Europeană și ai vârsta peste 65. Beneficiază de intrare liberă tinerii până în 18 ani, indiferent de țara de reședință.
Muzeele și siturile arheologice pot fi vizitate gratuit de toată lumea pe 6 Martie – in memoriam Melina Mercouri, 18 Aprilie – Ziua Internațională a Monumentelor, 18 Mai – Ziua Internațională a Muzeelor, 28 Octombrie – Ziua Marelui „NU”, ultimul weekend din Septembrie – Ziua Patrimoniului European, prima duminică a fiecărei luni, între 1 Noiembrie și 31 Martie.
Tu ce alte locuri mai știi că pot fi vizitate gratis în Atena?
Lasă-mi răspunsul în comentarii, iar dacă ți-a plăcut, distribuie pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram. Între timp,
15 Comments
Cristina
Mi-am salvat articolul la bookmarks. Sper să ajung în Atena. Unul dintre locurile ignorate pentru că „e aproape” și unde n-am ajuns nici azi. Și mă cam oftic, mă dau în vânt după locuri pline de istorie și mitologie 🙂
Almona Calatoreste
Poate că nu i-a venit încă rândul. Am stat puțin, doar trei zile și am sărit peste Acropole că aici am fost acum 15 ani. Când eram în școală, eram fascinată de istoria și mitologia greacă, mai mult decât de cea romană. Dovadă că Roma nu mă atrage atât de mult. Când te hotărăști, dă un semn și poate mergem împreună.
Angela Tudose
De cati ani imi tot spun sa ajung si eu in Atena. Doar e atat de aproape si bilete de avion vad mereu la preturi bune! Cum spunea si Cristina, e prea aproape!
O multime de locuri faine de vazut in Atena. Multumim pentru ponturi Almona!
Calatorii fascinante in continuare!
Almona Calatoreste
Cum îi spuneam și Cristinei, probabil nu i-a venit încă rândul. Eu am găsit bilete destul de scumpițele că am luat cu două săptămâni înainte. Dar dacă iei din timp, în perioada noiembrie-martie, găsești prețuri excelente la low-cost.
Inimadincuvinte
Citind articolul tău am aflat ceva nou despre Atena, nu știam de exemplu ca se schimba garda, adică este un ceremonial ca și în sistemul britanic. Poate nu a fost neapărat blestem, ci au fost vicii în construcția Catedralei Metropolitane. Dar asa cum ai descris, mi ar plăcea sa ajung în Atena într-o buna zi
Almona Calatoreste
Schimbarea Gărzii în Atena este un adevărat ritual. La fel ca și soldații britanici, în timpul serviciului, evzonii n-au voie nici să miște.
Oana M
Ce bine de stiut aceste lucruri. Nu am fost pana acum in Atena. De fapt, am fost doar in Creta, la mare, vara. Dar sper ca in viata aceasta frumoasa sa ajung si in capitala si sa ma bucur de ceea ce ai scris tu aici. 🙂
Almona Calatoreste
Am fost de multe ori în tranzit prin Atena în drum spre insule. Dacă te hotărăști, alocă cel puțin 3 zile pline.
Gratiela Vlad
Superb! Atatea informatii noi! Felicitari pentru grija cu care ai oferit valoare cititorilor tai!
Almona Calatoreste
Mulțumesc mult.
Illusion
Știi cum e să citești un asemenea articol la 7 dimineața în drum spre birou? (sunt în autobuz, apropo, nu la volan) Crimă! S-a dus productivitatea mea, acum visez la Atena. Ca de obicei, articolul tău este unul de excepție!
Almona Calatoreste
Păi în primul weekend prelungit, dă o fugă la Atena. Să vezi cum îți crește productivitatea.
Catalina Coman
Chiar si numai pentru schimbarea garzii si mi-ar placea sa merg la Atena. Nu mai zic de toate locurile minunate de vazut in capitala elenă. 😀
Andrada
Ce articol mișto! Mai ales că majoritatea zborurilor pe care le fac din Europa spre Asia sunt cu plecare din Atena. De obicei mă plimbat aiurea pe străzi. Și mâncam. Mâncam mult. :))
Almona Calatoreste
Prima oară și eu am făcut la fel. Și am văzut Acropole cu ghid. Acum am avut noroc și am văzut multe chestii gratis. Dar n-am reușit nici măcar să „scrijelesc” Atena cu ce are ea de oferit.
Dată viitoare, dacă ai mai mult timp între zboruri, poate reușești să vezi ceva gratis în Atena și fără cozi.