chec pufos și aromat
Rețete din călătorii

Chec pufos și aromat ca în Thassos

De Crăciun, am renunțat la cozonac și am făcut un chec pufos și aromat. Am muncit mai puțin și n-am mai stat cu sufletul cât un purice că nu crește. Ori dacă a crescut, când îl scot din cuptor se lățește ca o clătită. Rețeta de chec pufos și aromat am adus-o acasă din insula Thassos.

În urmă cu mulți ani, la hotel Menel din Limenaria, aveam în fiecare zi la micul dejun tot felul de prăjiturele.
L-am întrebat pe proprietar unde se găsește checul cu pricina, gândind să iau și pentru acasă la întoarcere. Mi-a spus că soția sa îl pregătește în casă, în fiecare zi.

Deși se spune că grecoaicele nu dau lesne o rețetă, doamna Kety a fost deosebit de amabilă și mi-a spus toate secretele pentru un chec pufos și aromat reușit.

ingrediente chec pufos și aromat

L-am făcut de multe ori, dar parcă niciodată nu a ieșit așa de bun ca acum.

Ingrediente pentru chec pufos și aromat ca în Thassos

  • 4 ouă
  • 300 g făină
  • 400 g zahăr
  • 200 ml lapte
  • 250 g margarină sau unt
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • 1 pliculeț praf de copt
  • coaja de la o portocală sau de la o lămâie ori de la o limetă
  • unt sau margarină pentru uns tava

Cum pregătim un chec pufos și aromat

Într-un bol, am frecat spumă, cu mixerul, margarina. Poți să pui unt dacă vrei un gust mai bogat și nu-ți faci probleme de siluetă. Important este să fie moale, dar nu topit. Și, mai ales, toate ingredientele trebuie să fie la aceeași temperatură.

Apoi am adăugat ouăle, unul câte unul. Când ouăle s-au încorporat, am pus zahărul amestecat cu zahăr vanilat, amestecând bine până s-a dizolvat complet. Dacă vrei, poți să pui zahăr pudră.

Făina amestecată cu praful de copt și un praf de sare am adăugat-o alternativ cu laptele. Un pic de făină, un pic de lapte. Când pun făina, opresc mixerul și amestec ușor ca să nu zboare peste tot.

aluat pentru chec pufos și aromat

Compoziția trebuie amestecată foarte bine, insistând pe fundul vasului. Altfel, mare parte din făină rămâne acolo.

La sfârșit, am pus coaja de portocală și am amestecat cu o spatulă.

Am pus compoziția în două tăvi de unică folosință și una metalică, nu înainte să le ung bine cu unt. Unul dintre secretele pe care mi le-a spus doamna Kety a fost să ung tăvile foarte bine, cu un strat gros de unt, cam de vreo 2mm. Am umplut tăvile pe jumătate și le-am bătut un pic de blatul de lucru, să se așeze bine compoziția.

tăvi cu aluat chec pufos și aromat

Am dat checul la cuptorul încins bine înainte și l-am copt la foc mediu. Într-un cuptor electric, selectați temperatura de 165-170 grade Celsius. L-am așezat în cuptor la mijloc, nici prea sus, nici prea jos și l-am ținut circa 55-60 de minute. Timpul de coacere este relativ, în funcție de cuptor. Dacă vi se pare că se rumenește prea tare, dar încă n-a trecut testul paiului, acoperiți-l cu o hârtie de copt.

După ce s-a copt, l-am scos din tavă și l-am pudrat cu zahăr. Iar după ce s-a răcit, am tăiat câteva feliuțe.

chec pufos și aromat

Voi ce credeți, i-a plăcut Moșului checul pufos și aromat pe care i l-am pus alături de paharul cu lapte?

Aștept răspunsul în comentarii. Dacă ți-a plăcut rețeta mea de chec pufos și aromat, dă un share pe Facebook pentru prietenii tăi! Ne vedem și pe Instagram.

4 Comments

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.