Chifteluțe de năut – rețetă din Ciclade
În timp ce copiii numără zilele până la Crăciun, mămicile și bunicile se gândesc cu groază că vine postul și „noi ce mai gătim”. Să fie gustos, sățios, să nu coste mult și nici să zaci trei zile în bucătărie pentru ceva care dispare în trei minute. Greu, dar nu imposibil. Săptămâna trecută am încercat o rețetă de chifteluțe de năut, pe care am adus-o din insulele Ciclade.
Năutul este un aliment complex, conține fibre, vitaminele B6 și B9, proteine și minerale. Înlocuiește cu succes carnea roșie, datorită conținutului ridicat de proteine. Boabele de năut nu au o aromă proprie așa că este nevoie de multe mirodenii și condimente ca să iasă un preparat gustos.
După supa de năut de care m-am îndrăgostit și pe care o fac în mod constant, am zis să mai încerc ceva din același registru. Deși seamănă cu celebrele falafel, de proveniență orientală, chifteluțele din Ciclade sunt mai aromate, mai pufoase și se topesc în gură.
Chifteluțe de năut – rețetă din Ciclade
Ingrediente
Avem nevoie părți egale de năut crud (nu fiert, nu din conservă) și cartofi. Cine mi-a dat rețeta mi-a spus 500 grame de năut și 500 de grame de cartofi. Când încerc o rețetă pentru prima oară, reduc cantitățile la jumătate. Dacă nu iese, măcar nu stric mult. De data asta, am folosit exact ce aveam în casă, adică circa 150 de grame de năut și trei cartofi medii.
Am pus năutul într-o cratiță cu apă rece, cât să-l acopere plus încă două degete și l-am lăsat să doarmă peste noapte. A doua zi, l-am scurs și l-am clătit bine de tot. Apoi l-am dat prin râșniță (a se citi robot de bucătărie) până a ajuns la consistența pesmetului, mai grunjos.
Separat, am curățat cartofii, i-am fiert cu un praf sare, i-am pasat ca pentru piure și i-am lăsat să răcească. Am dat pe răzătoarea mică o ceapă mijlocie și un cățel de usturoi. Dacă nu-ți place usturoiul, nu-i obligatoriu.
Apoi a venit rândul verdețurilor să treacă pe sub lama cuțitului. Cum îți spuneam, năutul nu are o aromă proprie și trebuie ajutat. Principalele arome din chifteluțele cicladice sunt măghiranul și menta. Dar nu sunt singurele. Am tocat mărunt o mână bună de măghiran, una de pătrunjel, una de coriandru și una și jumătate de mentă.
Mod de preparare
Într-un castron suficient de mare, le-am amestecat pe toate, am potrivit de sare și piper și le-am frământat bine de tot până am obținut o pastă cremoasă. Am acoperit-o cu o folie de plastic, să nu răcească și am lăsat-o la frigider timp de ore. Suficient să se odihnească și să se întrepătrundă toate aromele.
După ce le-am scos, le-am modelat în nu mai puțin de 26 de biluțe mici. Îți dai seama că dacă făceam din toată cantitatea, hrăneam un oraș mic.
Într-o tigaie adâncă sau într-o cratiță nu foarte mare, am pus la încins circa jumătate de litru de ulei de floarea soarelui. Poți să folosești orice ulei care are un punct de ardere mare. Uleiul de măsline nu este indicat pentru că se arde foarte repede. Apoi am dat drumul bilelor în uleiul încins, două câte două.
Pe măsură ce le-am scos, le-am pus pe prosop de hârtie ca să se absoarbă surplusul de ulei.
În videoclipul de mai jos, vei găsi modul de preparare pas cu pas. Să nu te sperii dacă vei vedea că am tocat ceapa în loc să o dau pe răzătoare. Am încercat și varianta asta. Tu procedezi cum preferi. Ambele variante sunt la fel de gustoase.
Câteva trucuri pentru chifteluțe de năut reușite
- Secretul unor chifteluțe de năut moi și pufoase este prăjirea. Știai că dacă prăjești prea mult chifteluțele falafel, obții muniție de război? Ei bine, acestea, dacă nu le știi secretul, se desfac și împrăștie mai ceva decât găluștele de gris ratate. Așadar, nu pune multe chifteluțe deodată deoarece temperatura uleiului scade. Compoziția se desface și se împrăștie.
- Nu pune compoziția la prăjit imediat ce ai scos-o din frigider. Efectul va fi același ca mai sus. Las-o 15 – 20 de minute să se acomodeze cu temperatura din bucătărie.
- Nu le atinge, nu le întoarce! Scutură din când în când vasul în care le prăjești astfel ca ele să fie acoperite permanent și să se rumenească frumos.
- Chifteluțele de năut cu cartof sunt la fel de bune atât fierbinți, cât și reci. Dacă ai prăjit prea multe, nu le păstra la frigider. Se întăresc și capătă o textură de cauciuc. Acestea rezistă și două – trei zile în afara frigiderului dacă nu sunt devorate între timp.
Îți urez spor și poftă bună!
Nu te sfii să-mi lași un comentariu, iar dacă ți-a plăcut articolul, share pe Facebook să se ducă vestea. Ne vedem și pe Instagram.
10 Comments
Ecoarta
Interesante aceste chifteluțe de năut! Recunosc, încă nu am făcut, dar voi face! Pe mine nu mă sperie „postul”, asta pentru că eu gătesc foarte multe feluri de mâncare exclusiv din vegetale. Mâncăm şi carne, dar nu mai des de două ori pe săptămână! In general carne de vită şi peşte!
Almona Calatoreste
Nici pe mine nu mă sperie postul, că nu-l țin . Sunt dependentă de lactate. Dar vara asta, în Grecia, am mâncat foarte puțină carne și mai mult feluri vegetale. Iar aceste chifteluțe de năut m-au cucerit efectiv.
Ecoarta
Nici eu nu țin post. Cred că altceva ar trebuie să ne preocupe. Ce scoatem pe gură şi nu ce introducem în gură. Ideea, uşor adaptată, aparține unui mare duhovnic din Ardeal. Şi eu prefer lactatele (dar nu laptele dulce!), de orice fel şi sub orice formă, iar brânzeturile cu fructe îmi pun capac!
Numai bine!
Ecoarta
Din nou, domnul WP s-a jucat cu mine! Ți-am răspuns, dar mi-a şters mesajul!
Ce doream să-ți spun!? Nu țin post. Nu pot. Dar, cred că mai important este să ai grijă la ce îți iese pe gură şi nu la ce îți intră. Am reinterpretat spusele unui mare duhovnic din Ardeal. Insă noi mâncăm multe preparate din legume, mult orez şi mai puțină carne!
Mona
În sfârșit am aflat și eu ce erau acele bunătăți! Cred că voi încerca să fac că sună tare bine! Pup!
Almona Calatoreste
Spor, Mona! Sunt foarte bune. Am avut o reținere, dar a insistat maică-mea. Am zis să-și ia ea și o să gust și eu una, să nu mor proastă Sunt diferite de acel falafel care se găsește pe aici.
Tomata
O singura data am incercat sa fac falafel si am obtinut exact ce ai scris in sectiunea de sfaturi: s-au imprastiat toate, dar nu doar din cauza ca am pus prea multe in tigaie, ci si pentru ca era prea apoasa compozitia mea… o sa mai incerc, cine stie cand? 😀
Almona Calatoreste
Când o să ți se facă poftă, sigur ai să mai încerci. Compoziția trebuie să fie solidă, dar nu foarte vârtoasă.
Raluca Brezniceanu
Eram convinsa ca fierbi nautul ca sa faci astfel de chiftelute, asa ca acum e musai sa incerc varianta ta, ghici de ce- ca sa pot adauga si la alte mancaruri nautul in stare cruda. Ma apuc de reinventat retete.
Almona Calatoreste
Nu-l fierb. În schimb, o mătușă a încercat cu năut din conservă. O parte s-a împrăștiat și partea a doua a ajuns în cuptor.
Spor la reinventat rețete!