Corăbioare grecești – prăjituri de Crăciun
Masa de Crăciun fără prăjituri este ca nunta fără lăutari. Printre cele mai populare prăjituri de Crăciun sunt cozonacul și cornulețele cu nucă sau rahat. Dacă îți plac prăjiturile din aluat nisipos, îți propun să încerci anul acesta să-ți surprinzi familia cu niște corăbioare grecești. Te asigur că nu va exista „nu mai pot”, ci „nu mai sunt”.
Corăbioare grecești – prăjituri de Crăciun
Dacă vei căuta pe internet, vei găsi o mulțime de rețete de corăbioare grecești, care cu ulei, care cu ou sau praf de copt, cu nucă, fistic sau migdale. Eu am ales rețeta lui Akis Petretzikis, un fost câștigător Masterchef în Grecia, simpatic și amuzant. Rețetele lui sunt ușoare și foarte bine explicate. Tot ce am încercat, mi-a ieșit din prima.
Ingrediente
Pentru aluat
900 grame făină obișnuită
500 grame unt
220 grame zahăr pudră
1 pliculeț zahăr vanilat
1 lingură apă de trandafiri
30 ml alcool (lichior, coniac sau ouzo)
200 grame fulgi de migdale, fistic sau nuci
1 praf de sare
Pentru ornat
300 grame zahăr pudră
1 pliculeț zahăr vanilat
apă de trandafiri
Mod de preparare
Din cantitățile de mai sus, ies circa 80 de corăbioare grecești. Dacă vrei să faci mai multe, mărești cantitățile. Pentru că era prima oară când am pregătit, eu am redus cantitățile la jumătate și mi-au ieșit 40 de bucăți delicioase.
Într-o tigaie, se prăjesc un pic fulgii de migdale, nucile sau fisticul având grijă să nu se ardă și să capete gust amar și se lasă să se răcească bine de tot.
Într-un vas înalt, se amestecă cu mixerul untul și zahărul pudră timp de 15 minute. Se amestecă la viteză medie să nu se taie untul și la sfârșit să aibă consistență de frișcă foarte bine bătută.
Se adaugă aromele și alcoolul și amestecă bine. În plus față de rețetă, eu am pus și niște esență de migdale și am folosit ouzo.
Într-un castron, se cerne făina, se pune un praf de sare și se adaugă migdalele, nucile sau fisticul măcinate grosier, amestecând bine. Eu am folosit fulgi de migdale pe care i-am zdrobit cu mâna.
Peste untul cu zahăr pudră și arome se adaugă ingredientele uscate și se amestecă întâi cu o spatulă, apoi cu mâna.
Din aluatul rezultat, se modelează bile care se așează într-o tavă pe care se pune hârtie de copt. Bilele se presează la mijloc făcând o mică adâncitură. Ideal ar fi ca la presare aluatul să nu crape pe margini. Mie nu prea mi-a ieșit.
Adâncitura din mijloc are dublu scop. Nu lasă prăjiturile să se desfacă la copt și, după coacere, păstrează mai bine zahărul cu care sunt pudrate.
Se coc circa 20 – 25 de minute la 180 de grade.
După ce s-au răcit, se pulverizează apă de trandafiri și se pudrează din abundență cu zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilat.
Se servesc reci cu cafea, ceai sau lapte. Poți pune câteva corăbioare grecești lângă o cană cu lapte și pentru Moș Crăciun.
Tips & tricks
Aluatul nisipos bine făcut face diferența între corăbioare grecești fragede care se topesc în gură și niște pietre bune de spart geamuri.
Cel mai important ingredient este untul. Ideal este untul clarificat, fără pic de apă sau lapte. Se poate folosi și unt cu grăsime între 80 și 90%. Eu am folosit un irlandez 82% grăsime în pachet de 250 de grame.
Untul trebuie să fie moale, la temperatura camerei. Când vrei să pregătești corăbioare grecești, scoate de cu seară untul din frigider și lasă-l până a doua zi.
Cel mai mare inamic al aluatului cu unt este căldura. Când frămânți aluatul, folosește mânuși de unică folosință pentru a limita transferul de căldură.
Modelează aluatul fără să-l apeși, cu mișcări ușoare și delicate.
Poftă bună!
Tu ai încercat să faci corăbioare grecești?
Spune-mi într-un comentariu, iar dacă ți-a plăcut articolul, distribuie pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram.
4 Comments
Mona
Foarte bine arată și par delicioase! Mereu învăț ceva nou de la tine, serios. Nu știam de ele ❤
Almona Calatoreste
Cu mult drag. Sunt delicioase. Când eram copil, se găseau în comerț, dar nu erau bune deloc. Veritabile gloanțe.
După ce le-am gustat la ele acasă, n-am mai rezistat și am făcut și eu.
Diana
Mi s-a făcut gura apă doar citind
Almona Calatoreste
Deja nu mai sunt. Trebuie să mai fac un rând.