plaje în Samos
Grecia,  Samos,  Vacanță în străinătate

Croazieră de o zi în insula Samos – întâlnirea cu pirații

Au trecut câțiva ani de când n-am mai petrecut o zi întreagă pe mare. Îmi era dor de o plimbare pe apele albastre ale Egeei. De briza care domolește arșița verii. Să mă iau la întrecere cu peștii într-un golf, departe de țărmul înțesat lume. Și să lenevesc pe o plajă pustie. Eu și gândurile mele. Am plecat hotărâtă să îmi împlinesc dorința. Însă nu mă gândeam că într-o croazieră de o zi în insula Samos mă voi întâlni cu piarații.

Chiar în prima zi, până să fie gata camera de hotel, am făcut o mică plimbare pe faleza din Pythagorio.

Am mers întâi în portul unde acostează vasele care fac legătura cu Turcia și cu insulele învecinate: Aghatonisi, Ikaria, Fournoi și insulele Dodecaneze.

Mi-ar fi plăcut o escapadă de câteva ore pe insula Fournoi, cu țărmurile dantelate, veritabile fiorduri. Aș fi vrut să mă opresc, în altă zi, pe insula Ikaria, acolo unde legenda spune că Icar și-a pierdut aripile și a căzut în mare.

N-a fost să fie. Spre cele două insule nu erau curse decât o dată pe săptămână.

model manichiură ancoră
Cu dor de mare până în vârful unghiilor

Croazieră de o zi în insula Samos cu plecare din Pythagorio

Aveam pregătit planul B, în cazul în care nu reușeam să ne îmbarcăm pe catamaranul cu destinația Ikaria sau Fournoi. În port sunt o mulțime de vase mici care fac plimbări mai lungi sau mai scurte, cu prânz inclus sau fără.

Pythagorio are cea mai bogată  ofertă pentru croazieră de o zi

  • Croazieră pe insula Samiopula – 50 euro/persoană

De dimineață de la ora 9.00 -9.30, până la 17.00-17.30, Captain Andreas navighează spre vestul insulei, prin golful Marathocampos până pe mica insulă pustie, Samiopula. Face o pauză pentru baie, snorkel și sărituri de pe punte. Apoi liber la plajă, baie și prânz pe insuliță.

  • Croazieră cu picnic – 35 euro/persoană

Plimbarea are loc spre partea de est a insulei, pe lângă coasta Turciei, cu pauză de baie, plajă și prânz.

  • Croazieră la Psili Ammos – 16 euro/persoană

Departe de o croazieră veritabilă, poate fi o experiență plăcută. O plimbare cu o barcă pescărească, la cea mai apropiată plajă cu nisip, Psili Ammos. Prânzul nu este inclus, însă pe plajă sunt multe taverne.

Alegerea a fost destul de dificilă dar, mai mult din întâmplare, am ales calea de mijloc.

Plajă, baie și multă relaxare într-o croazieră de o zi în insula Samos 

Ziua în care soarele și norii se jucau de-a v-ați ascunselea, fără să amenințe cu ploaie, părea perfectă pentru așa ceva. Am mers în port să vedem cine și unde pleacă, dar mai ales, cine ne ia și pe noi, pe nepusă masă. V-am spus că am plecat fără un plan amănunțit, pe zile și ore.

Captain Andreas era lipsă la apel, iar Gherasimos, pescarul, n-avea de gând să plece până nu-și aranja minuțios firele cu cârlige.

Lisa, o nemțoaică aclimatizată pe insulă, făcea ultimul apel pentru îmbarcare. Ne-a arătat repede traseul, ne-a spus prețul și ne-a invitat la bord. Nu înainte să consemneze preferințele pentru masa de prânz: cotlet de porc sau file de pește.

pescar în Samos Pythagorio
Pescarul Gherasimos din Pythagorio își pregătește sculele

Ne-am așezat la umbră, pe puntea de jos, alături de un cuplu vorbitor de limbă germană.  Au mai urcat câteva englezoaice care și-au instalat prosoapele la proră și alți turiști ce păreau nordici. În afară de noi, toți ceilalți achiziționaseră excursia prin firma TUI al cărei drapel flutura pe catarg.

Lângă corabia noastră, o navă mai mică făcea manevre de plecare. S-a îndepărtat cu viteză și nu i-am dat foarte mare atenție. Părea inofensivă.

Ne-am pus și noi în mișcare, în acorduri de muzică grecească ce răzbăteau în surdină din cabina de comandă. În timp ce ghida grupului TUI descria traseul și programul, Lisa și mama ei făceau oficiile de gazdă. Ne-au servit cu fructe proaspete, vin și suc de portocale.

croazieră de o zi în insula Samos
Am ridicat ancora!

Am lăsat în urmă Pythagorio și am navigat de-a lungul coastei. De pe mare, hotelurile păreau cuburi de zahăr. Verdele pădurii părea mai intens, iar apa mării trecea de la violet la tucoaz. O mare calmă și întinsă ca o clătită. Plaje  de nisip și golfuri sălbatice și pietroase se succed unele după altele. Pe partea dreaptă, acoperită de nori și pâclă, se întrezărește insula Aghatonisi. E prea departe să o pot prinde în obiectivul camerei de la telefon.

Din când în când se arată și soarele, iar stâncile de pe coastă strălucesc de parcă ar fi spălate.

Trecem lejer prin strâmtoarea Mykali, unde distanța dintre Grecia și Turcia este de doar 800 de metri. Pe insulița turcească, se zărește o clădire ce pare a fi un obiectiv militar. Pe țărmul grecesc, steagul și farul.

În antichiate, în strâmtoarea Mykali s-a dat bătălia decisivă dintre greci și imperiul persan. Bătălia navală și terestră a pus capăt războaielor dintre orașele stare grecești și perși.

Croazieră de o zi în insula Samos – întâlnirea cu pirații

Navigăm de ceva vreme și e timpul pentru o pauză de baie. Intrăm în golful Posidonio și Lisa coboară ancora. Undeva, mai în larg, corabia albă din Pythagorio se oprise și ea. Din nou nu i-am dat atenție. Firește, la mal se odihneau două yachturi superbe, dintre care unul sub pavilion turcesc. Am coborât în apa caldă și clară, nu înainte să îmi iau masca de snorkel. N-am fost inspirată să o rog pe Lisa să îmi dea și camera subacvatică pentru câteva fotografii cu pești și căluți de mare. Nu știu de ce, pe alte croaziere, cele 20 – 30 de minute de baie au trecut foarte repede. Nu și aici. Am simțit că am avut tot timpul din lume și o baie exact așa cum visam. Cred că toată lumea a fost de aceeași părere cu mine, că ne-am întors pe corabie fără să fie nevoie să ne cheme căpitanul.

Strâmtoarea Mykali
O bucățică din Turcia în palma mea – Strâmtoarea Mykali

Ne continuăm drumul și, după golful Kerveli, corabia inofensivă, ne taie calea. Până să ne dezmeticim, s-a așezat paralel cu noi și, în câteva clipe am fost abordați și luați prizonieri. N-avea niciun rost să protestăm. Ce-i drept, s-au purtat frumos cu noi. Primii pe care i-au luat pe barca lor au fost invalizii (o doamnă care se deplasa în cârje), bătrânii, femeile și copiii. Ne-au dus la mal și ne-au abandonat pe o plajă pustie. Ba, ne-au pus și la treabă. Ne-au arătat umbrele și ne-au spus să ne luăm singuri șezlongurile din stivă. Cum s-au văzut pe țărm, unii au început să vocifereze că sunt pietre la intrarea în apă.

Nu i-am băgat în seamă. Am ochit o umbrelă exact lângă apă și, în timp ce ei erau ocupați să-și ia scaunele, mi-am așezat bagajul pe nisip. Când să-mi iau și eu șezlong, dau nas în nas cu piratul cel tânăr și simpatic foc. Îmi șoptește că la capătul plajei este un drum de nisip prin apă. După care a dispărut.

Locuri de vacanță în Grecia
Luare de ostatici pe barca piraților

Am plecat să caut cărarea din apă și mă gândeam că poate găsesc și o cale de scăpare. De unde?  Cu barca am venit, cu barca plecăm. Altă cale de acces nu există. Nu ne rămânea altceva de făcut decât să așteptăm cuminți și să ne rugăm. Dar nu oriunde, ci în mica bisericuță de pe plajă. Încă era în renovare, însă dacă nu puteai aprinde o lumânare, puteai să spui o rugăciune.

Am stat la soare și ne-am bălăcit vreo oră, dar mie mi se cam făcuse foame. Cum pe alte croaziere prânzul se face pe barcă în timp ce turiștii stau la plajă, ori se bălăcesc pe lângă corabie, mă gândeam că în scurt timp sună îmbarcarea. Nici vorbă. Sirena a sunat scurt și am fost poftiți în „sala de mese”. O terasă mare, la umbră, cu mese și bănci. Cu veselă și tacâmuri adevărate, nu de unică folosință. Ba chiar și cu șervețele. De băut ne-au dat contra cost: bere la doză mică: 2,50 euro, apă la 0,5l – 0,5 euro și suc (n-am băut, nu știu cât costă).

Biserici Samos
O biserică pe o plajă pustie

Masă îmbelșugată, cu porc sau pește, după cum a comandat fiecare, garnitură de cartofi cu mult mărar, salată grecească, tzatziki și pâine. Mai ceva ca la tavernă. Fie omul cât de mic, după masă doarme un pic, nu-i așa? N-am dormit, deși după așa o masă și pe o vreme nici prea caldă nici prea răcoroasă, parcă ar fi mers. Am mai stat la plajă și ne-am mai bălăcit preț de o oră, apoi am plecat. Nu înainte să punem șezlongurile la locul lor. Duș n-am avut unde să facem, iar dacă aș fi strâns sarea de pe mine făceam o mâncare numai bună.

Picnic pe croazieră
Pauza de masă

Ne-am întors cu bine pe corabia noastră, nu ne-au atacat turcii în strâmtoare, iar piratul cel bătrân s-a alăturat echipajului nostru și am sărbătorit evenimentul cu ouzo și muzică grecească.

Vrei și tu o croazieră de o zi în insula Samos?  Spune-le și prietenilor tăi dacă ți-a plăcut aventura mea! Te aștept cu un comentariu pe blog sau pe Facebook. Mă găsești și pe Instagram.

5 Comments

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.