Singapore
Timp liber,  Vacanță în străinătate

Cum ne putem planifica o călătorie pe cont propriu în Singapore

I was born to travel. Așa îmi place să spun și să cred. Dar astăzi, nu este vorba despre mine. Ci despre un cuplu călător. Despre o prietenă faină pe care am descoperit-o în blogosferă. Georgiana Mihuț, alias Born to Travel a acceptat invitația de a ne împărtăși într-un guest-post, experiențele din Singapore.

„Noi suntem un cuplu călător”, așa obișnuiesc sa ne descriem. Nu ne place să prindem prea multe rădăcini într-un singur loc, sau să pierdem vremea atunci când suntem în vacanță. Când suntem departe de casă,  ne plimbăm dintr-o parte în alta a orașului, ne creăm amintiri de poveste oriunde mergem, vânăm experiențe culinare și colecționăm magneți de frigider.”

BORN to TRAVEL

Singapore a fost primul meu contact cu Asia de Sud Est. A fost orașul care m-a așteptat cu brațele deschise și care mi-a oferit o experiență unică. După această primă călătorie în Asia m-am întors mult mai dornică să descopăr acea parte de lume, dar în același timp o părticică din sufletul meu a rămas acolo, în Marina Bay, pe străzile din Chinatown sau la umbra ”copacilor” din Supertree Grove.

Așa cum am spus deja, prima mea incursiune în Asia a fost prin intermediul acestui oraș-stat pe nume Singapore și la fel ca restul călătoriilor noastre, și vacanța în Asia (pe lângă Singapore am vizitat și fascinantul Bangkok) a fost planificată în totalitate de noi, pe baza tuturor experiențelor pe care le-am acumulat în trecut.

Îndemnată de Almona, am conceput acest mic ghid de călătorie ce conține toate informațiile pe care noi le-am adunat în călătoria noastră în Singapore, precum și câteva ponturi care te vor ajuta să îți planifici o vacanța pe cont propiu la 9.000 km distanță.

Motive pentru care să vizitezi Singapore

Dacă nu ai fost până acum în Asia de Sud Est, stabilirea destinației va fi o decizie foarte grea. Cel mai probabil te vei gândi la terasele cu orez din Bali, la Ha Long Bay din Vietnam la plajele din Thailanda, la turnurile gemene din Kuala Lumpur, la templele din Bangkok sau la elefanții din Chiang Mai, la plajele parca rupte din rai din Palawan sau chiar la orașul-stat al viitorului, Singapore. Lista e lungă și tare ofertantă!

Astăzi pledez pentru Singapore oferindu-ți două motive principale pentru care să te aventurezi într-o călătorie în Singapore.

Cultura

Singapore e un amalgam de culturi și popoare care trăiesc în deplină armonie. În doar câteva zile vei face cunoștință cu relgia budistă reprezentată de comunitatea chineză, te vei lasa purtat/ă de aromele și exotisimul din Little India și vei vedea mai de aproape temple dedicate zeităților hinduse, poate vei învăța și un pic de singlish (o engleză -singaporeză) și vei putea cunoaște fața musulmană a țării.

Din Singapore vei pleca cu un bagaj cultural foarte mare!

Mâncare

Singapore e locul ideal pentru gurmanzi. În Singapore vei gasi restaurante cu stele Michelin care vând o porție de mâncare cu 5 SGD, o grămadă de foodcourt-uri, denumite și Hawker Center, care te vor îmbia cu fel de fel de perparate, tarabe cu durian, nuci de cocos, sucuri și fructe proaspete. Singapore o nebunie de culori și arome!

Fructul Durian
Controversatul fruct Durian

Aici îți voi da și primul sfat, pe care îl poți lua ca pe o obligație. Dacă ajungi în Singapore uită de resturante, de Mc Donalds, de cartofi prăjiți și burgeri, de Coca Cola sau pizza…și bucură-te de gastronomia locală, de chili crab și noodles cu piept de rață, de hainanese chicken, de supe și satay, de nucile de cocos și de sucul din trestie de zahăr.

Singapore ta va purta printr-o călătorie culinară de excepție!

Transport

Din România nu există zboruri directe spre Singapore. Însă puteți opta pentru zboruri cu escala operate de KLM, TURKISH AIRLINES, QATAR AIRWAYS, EMIRATES sau LUFTHANSA. Într-o escală lungă (6-9-12 ore) puteți bifa cele mai importante atracții turistice dintr-un oraș. Mai mult decât atât, unele companii oferă tururi gratuite ale orașului în care are loc escala (Turkish Airlines oferă un tur gratuit al Istanbului, la fel și Qatar Airways pentru Doha).

Perioada ideală de vizitat

Singapore se alfă la cca. 130 de km de Ecuator, iar din acest motiv țara se bucură atât de temperaturi ridicate tot timpul anului cât și de două sezoane, unul uscat și unul ceva mai umed.

Mulți oameni recomandă vizitarea acestei țări în dry season, pe motiv că umiditatea în lunile de iarnă este foarte mare și că există mult mai mult șanse de precipitații.

Noi am ajuns în zonă la sfârșitul lunii ianuarie, iar vremea a fost destul de bună. Într-adevăr umiditatea a fost destul de mare, dar în cele patru zile petrecute acolo a plouat o singură dată preț de 15 minute. Totuși, Singapore în ianurie este absolut fabulos. Am ajuns cu două săptămani înainte de anul nou chinezesc, iar lucrul acesta s-a simțit pe deplin. Chinatown era pregatită de sărbătoare.

Viza

Ca cetățean român nu vei avea nevoie de viză pentru Singapore. Spre deosebire de Thailanda, unde ai nevoie de documente care să ateste că ai cazarea rezervată, bilete de avion pentru ieșirea din țară și bani suficienți pe perioada șederii, în Singapore lucururile sunt mult mai simple. Încă din avion vei primi un formular pe care trebuie să îl completezi cu datele din pașaport, orașul din care ai plecat, adresa la care vei sta în Singapore, etc. La sosire, vei merge cu acel formular și cu pașaportul la Immigration, ți se vor lua amprentele și vei primi o ștampilă pe pașaport.

Termenul maxim de ședere pe teritoriul singaporez este de 90 de zile.

Legi

În Singapore există numeroase legi, unele mai ciudate, altele perfect normale pe care turiști ar fi bine să le cunoască.

 • Este interzis consumul gumei de mestecat dacă acesta nu se face din motive pur medicale. Mai mult decât atât nu vei găsi niciun fel de gumă de mestecat la supermarket.
 • Nu ai voie să stai dezbrăcat, nici măcar la tine în casă, dacă există posibilitatea să fii văzut.
 • Nu ai voie să dai de mâncare proumbeilor.
 • Nu ai voie să mănânci în transportul în comun sau în spațiile publice, excepție făcând cele care sunt dedicate acestei activități.
 • Ar fi indicat să nu traversezi strada prin locurile nepermise.
 • Autostopul nu este legal.
 • Este interzis consumul de alcool pe timpul nopții în spațiile publice.
 • Posesia de droguri este aspru pedepsită.
 • Ești amendat dacă nu tragi apa după ce ai folosit o toaletă publică.
 • Lifturile au un senzor ce detectează urina deoarece există o lege care interzice urinatul în lifturi.

Moneda

Singapore foloseste dolarul singaporez, Un SDG este echivalentul a 3 lei. Pentru a schimba bani este recomandat să ai dolari americani deoarece se spune ca au un curs mai bun pentru USD decât pentru Euro. O altă variantă ar fi să scoți direct de la bancomatul unei bănci (gasești bancomate în stațiile de metrou, în aeroport sau în oras).

Cazare

În privința cazării, fie optezi pentru un hotel, fie pentru o camera/apartament închiriat prin Airbnb. E bine de știut că, Singapore nu este o țară la fel de ieftină precum Thailanda, Vietnam sau Cambodgia, iar costurile pentru cazare tind să fie un pic mai mari decât te-ai aștepta.

Case China Town Singapore
Case în China Town Singapore

Atracții turistice

Deși nu are o întindere foarte mare, Singapore are atât de multe de oferit încât nu vei avea timp să te plictisești. În primul rând avem partea multiculturală a orașului-stat cu ale sale caritere Chinatown, Little India și cartierul arabesc. În al doilea rând, avem una dintre cele mai mari și interesante gărdini zoologice din lume, doua sere și o grădina botanică ce nu trebuie ratate sub nicio formă. Și nu în ultimul rând avem partea mai modernă din Singapore ce se rezumă la Marina Bay, Gardens by the Bay și insula Sentosa, aceasta din urmă fiind un adevărat paradis atât pentru cei mici, cât și pentru adulți.

Budha Tooth Relic Temple Singapore
Buddha Tooth Relic Temple sau templul dedicat dintelui lui Buddha te va impresiona prin arhitectura sa cu totul și cu totul deosebită. Templul a fost construit în 2007 și este situat la intrarea în Chinatown.

Acestea fiind spuse, iată care sunt atracțiile pe care nu ar trebui să le ratezi dacă ajungi în Singapore.

Templul hindus Sri Mariamman Singapore
Templul hindus Sri Mariamman este cel mai vechi templu hindus din Singapore, acesta fiind dedicat zeiței Sri Mariamman, despre care se crede ca are putea de a vindeca diverse boli. Acesta se află în inima cariterului chinezesc și datează încă din anul 1827

Chinatown

Un cartier colorat și plin de viață, în care simțurile îți vor fi inundate de fel și fel de arome. Pe langa tarabele cu mancare, dulcuiuri sau suveniruri, în Chinatown mai există două temple, unul buddhist și unu altul hindus.

Little India

Pe lângă Chinatown, Singapore mai are un cartier cel puțin la fel de colorant și vibrant, iar acesta este Little India. Dacă ai suficient timp la dispoziție, și mai ales dacă îți place mâncarea indiană, nu ezita să petreci câteva ore pe străzile acestui cartier.

Little India

Gardens by the Bay

Garden by the Bay este una dintre cele mai faimoase locații din Singapore. Aici avem acele structuri în formă de copaci, cele două sere Cloud Forest și Flower Dome, OCBC Skywalk și Marina Bay Sands. Această zonă reflectă cel mai bine modul în care Singapore se dezvoltă. Această țară pune foarte mult accentul pe verde, pe spații verzi, pe natură și pe reducerea poluării. Din acest punct de vedere, Singapore e un mic paradis verde!

Marina Bay

Marina Bay e locul perfect pentru o plimbare, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Din Marina Bay poți admira toți zgârie-norii din zonă, hotelul Marina Bay Sands și Merlion-ul. Poți sta la umbra unui copac, sa mănânci o înghețată dintr-o nucă de cocos și să admiri porumbei ( ai grijă să NU le dai de mâncare, pentru că este interzis prin lege).

Tot în Marina Bay se află și faimosul hotel Marina Bay Sands. Acest mega hotel găzduiește un cazino, 11 restaurante, un shopping mall, un centru de convenții, două săli de teatru, un muzeu, o platformă de observație și un infinity pool. Acest din urmă fiind și motivul pentru care hotelul este atât de renumit și pentru care mulți oamenii aleg să se cazeze măcar o noapte la acest hotel.

Gradina Zoo

Gradina Zoo din Singapore are un concept inedit, fiind de altfel în topul celor mai frumoase gradini zoologice din lume. De ce este atât de specială? Ei bine, grădina este amenajată într-o pădure tropicală, iar animalele trăiesc în spații foarte mari și neîngradite, singurele bariere fiind sanțurile adânci, adesea pline cu apă.

Grădina Zoo Singapore

A fost chiar interesant să ne plimbăm pe lânga girafe sau zebre și să fim doar la un gărduleț distanță. De asemenea, maimuțele sunt libere să se cațere dintr-un copac în altul, chiar deaspura ta.

Transport urban

La capitolul transport în comun, Singapore nu poate decât să exceleze. Atât sistemul subteran de transport cât și autobuzele sunt foarte bine puse la punct, astfel încât îți va fi foarte simplu să te orientezi. Totuși, dacă vei sta în zona Chinatown/Marina Bay nu vei avea nevoie de transport în comun (excepție făcând transferul de la aeroport).

Transport urban Singapore

Costul unei călătorii cu metroul variază în funcție de distanța parcursă, de la 1 SGD la 5 SGD.

Mâncare

O vizită în Singapore nu poate fi completă fără o vizită (sau mai multe) în faimoasele food court-uri (Hawker Center). Dintre cele 100 de astfel de locuri eu îți recomand doar trei.

Maxwell Hawker Center – Acolo vei avea posibilitatea de a mânca ieftin și bun, exact asa cum fac localnicii. Maxwell Hawker Center a fost primul pe lista noastră datorită standului Tian Tian. Puiul absolut delicios, iar sucurile au fost numai bune pentru a ne hidrata. 

Lau Pa Sat este  un alt Food Center situat chiar în inima districtului financiar, la câțiva pași de Marina Bay Sands și Gardens by the Bay. Spre deosebire de Maxwell Hawker Center, Lau Pa Sat este mult mai elegant, mai organizat și mai asemănător cu zona de food court a unui mall.

Lau Pa Sat Food Center Singapore

Totuși, Lau Pa Sat nu este faimos pentru stand-urile cu mâncare ci pentru strada de lângă, care în fiecare seară adăpostește zeci și zeci de tarabe și grătare de unde poți lua Satay.

Chinatown Food Street – Este al treilea loc pe care trebuie să îl vizitați, după Maxwell Hakwer Center și Lau Pa Sat. Situat chiar în inima cartierului chinezesc, Chinatown Food Street, este locul perfect pentru a savura o porție delicioasă de mâncare sau pentru a te bucura de o cina mai târzie. De fapt, chiar îți recomand să ajungi în acest loc după lăsarea serii.

Chinatown Food Street

Prima călătorie în Asia a fost una de bun augur, ce a trezit în mine dorința de descoperi mai bine partea aceea de lume. Despre Singapore, pot spune ca e pe bună dreptate un stat al viitorului, cum în Europa încă nu am întâlnit. E locul care te va primi cu brațele deschise și care îți va oferi tot ce are mai bun și mai frumos. Vei fi fascinat de îmbinarea atât de armonioasă dintre vechi și nou, dintre comunitățile atât de diferite care conviețuiesc împreună, de clădirile din Marina Bay și de Gardens by the Bay. Papilele gustative îți vor fi răsfățate cu fel si fel de arome, iar felul în care Singapore trăiește te va încărca cu multă energie pozitivă. Nu ai cum să nu îl iubești!

O parte din sufletul meu a ramăs acolo, pe străzile din Singapore!

Pe Georgiana o puteți urmări pe blog, pe Facebook și pe Instagram

Călătorește! Banii se întorc; timpul, niciodată.

16 Comments

 • Cristina

  Foarte interesant articolul, cred că i-am și comentat Georgianei pe Facebook la un moment dat că e posibil să nu-i mai placă nimic din Asia de Sud-Est dacă a început cu Singapore. Pentru simplu motiv că Singapore e altceva, e altceva și în raport cu Europa. Pentru mine Singapore e pur și simplu science-fiction.

  Referitor la zboruri, pentru amatorii de low-cost și doar cu bagaj de mână, se poate ajunge și cu Scoot din Atena. Eu n-am zburat pe ruta asta, așa că nu o pot recomanda personal, am sesizat însă că e foarte populară.

  • Almona Calatoreste

   Am văzut recomandările tale cu Scoot din Atena.
   În ceea ce privește Asia și Singapore, cam la fel e și cu Grecia. Dacă ai început cu Mykonos și Santorini, mai greu te mai satisface ceva. De aceea le-am lăsat ultimele pe listă.

 • Angela Tudose

  Yuhuuu!!! Ce fain e articolul!!! Mda, nu prea m-am gandit eu asa serios sa vizitez Singapore, tocmai pentru ca e o destinatie care cam depaseste bugetul meu. Dar nu se stie… Ador blogul lor si le devorez articolele de fiecare data cand e cate unul nou.

 • Mirela Marin

  O știu pe Georgiana, are articole foarte bune, bine structurate, bogate în informații.
  Surprinde plăcut ori de câte ori îi citesc articolele. Cât despre Singapore, da, este o destinație extraordinară!
  Mulțumesc pentru recomandare!

 • Ruxandra

  Un articol foarte interesant. Citesc și eu destul de des blogul Georgianei, mă interesează în mod specisl atracțiile turistice (fără grădini zoo sau alte lucruri de acest gen) și cazările accesibile și decente . Am o listă lungă de unde mă pot inspira 🙂

 • Georgiana

  Iti multumesc frumos pentru toate cuvintele frumoase! Sper ca la un moment dat sa iti indeplinesti visul si sa ajungi in Asia

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.