De ce am refuzat tichetele de vacanță 2019
Tichetele de vacanță acordate salariaților din sectorul bugetar au iscat mai multă zâzanie decât pensiile speciale. Pe principiul „găina vecinului e curcă”, rețele sociale au explodat, pe motiv că bugetarii au vacanță pe banii statului.
Dacă este sau nu așa, te las pe tine să hotărăști după ce vei afla de ce am renunțat la tichetele de vacanță 2019.
Tichetele de vacanță versiunea tipărită
Începând cu anul 2018, fiecare angajat din sectorul bugetar beneficiază de 50 de tichete de vacanță în valoare de 1.450 lei. Impozitul este de 10% și se oprește pe statul de plată în momentul acordării tichetelor, indiferent că angajatul le va folosi sau nu.
Tichetele de vacanță au o valabilitate de un an de zile de la data emiterii și pot fi folosite pe teritoriul României. De regulă, acestea se distribuie în lunile aprilie – mai, astfel că beneficiarul poate prinde o ofertă early-booking cel mult pentru Crăciun, Anul Nou sau o vacanță la schi.
Teoretic, beneficiarul poate achiziționa servicii de transport, cazare, masă și alte servicii conexe (SPA, excursii etc.).
Practic, e ca în bancul acela cu provincialul care îi spune taximetristului din București să-l ducă „în principiu”. Deoarece la București, în principiu, se găsesc de toate.
Niciun angajat n-a reușit să-și plătească biletul de tren sau benzina cu tichete de vacanță.
Dacă unitatea de cazare nu asigură servicii de masă aparte de posibilul mic de dejun inclus, tichetele de vacanță sunt inutile pentru astfel de servicii. Există și unele restaurante care acceptă la plată acest instrument, însă probabilitatea să te cazezi la Sinaia și să mănânci la Brașov este foarte mare.
Procedura de plată cu tichete de vacanță este mai alambicată decât plata impozitelor la ANAF
Procentul de unități de cazare care acceptă plata cu tichete de vacanță în mod direct este infim.
În atare condiții, cea mai la îndemână soluție este prin intermediul unei agenții de turism.
Iar din momentul respectiv, începe circul.
Dacă ai găsit o cazare care te satisface, contactezi agenția și trimiți tichetele de vacanță prin poștă sau prin curier rapid.
Sincer, nu recomand trimiterea lor prin poștă. Au ăștia un talent să piardă corespondența mai ceva ca fotbaliștii români meciurile importante.
De asemenea, se pot depune personal la sediul agenției. Însă acest demers nu garantează locul în unitatea de cazare. Disponibilitatea camerei trebuie confirmată de hotel sau pensiune.
Dacă ai noroc să confirme imediat, bine. Dacă nu, riști să se termine perioada de concediu ori să expire perioada de valabilitate a tichetelor.
În condițiile astea, ori schimbi perioada, ori zona în care vrei să te cazezi.
Eu am pățit-o anul trecut. Vacanța lungă de vară fusese programată și achitată cu mult timp înainte de emiterea tichetelor de vacanță și îmi mai rămăseseră câteva zile de concediu. Inițial, voiam câteva zile la Sibiu. Am contactat direct câteva pensiuni din zonă care m-au trimis la agenții.
Când am sunat la agenție, nu mai aveau decât un hotel de 4****. Doar când am sunat. Când am ajuns cu tichetele în dinți, nu mai erau locuri nici acolo.
Cu chiu cu vai am reușit să găsesc o cazare în Sinaia, tot într-un hotel de 4****.
Nu pot spune că a fost rău, dar tot a fost sentimentul ăla că au hotărât alții pentru mine. Mai mult, nu am putut folosi decât jumătate din ele. Restul au expirat nefolosite.
Tichetele de vacanță versiunea cash
Personalul militar și polițiștii beneficiază de decontarea serviciilor de cazare, masă și adiacente, la întoarcerea din vacanță, în baza facturilor și bonurilor fiscale, în limita a 1.450 lei.
Până într-un punct, această metodă de acordare a tichetelor de vacanță pare mai avantajoasă. Nu mai stai la mâna unei agenții de turism, verifici disponibilitatea mult mai rapid și poți plăti chiar toate serviciile prevăzute de lege.
Surprizele apar în momentul în care serviciul de contabilitate îți ia la puricat facturile. În momentul respectiv, îți dai seama că tichetele de vacanță seamănă cu bonurile de masă. Cu cele din urmă nu poți cumpăra alcool și tutun. Ei bine, dacă vrei să bei o bere sau un pahar de vin în vacanță, pregătește-te să o plătești separat. Mulți bugetari s-a trezit cu sumele respective refuzate la decontare.
Oficialii spun lucruri trăznite
În teorie, acordarea tichetelor de vacanță, ar fi trebuit să aibă un efect win-win. Bugetarii să beneficieze de o sumă care să sprijine efectuarea unui concediu plăcut, iar prestatorii de servicii turistice să aibă o sursă sigură de venit care să le revigoreze afacerile.
Din păcate, tichetele de vacanță au avut efectul invers celui scontat. Prețurile au explodat, în timp ce calitatea serviciilor a rămas cel mult aceeași, dacă nu cumva scăzut.
Preferințele posesorilor de tichete de vacanță s-au îndreptat către destinațiile populare, care se vindeau oricum, iar perioadele de vacanță au fost cele din vârful de sezon.
Declarațiile recente ale unor oficiali, vin să bulverseze și mai mult piața tichetelor de vacanță. Astfel, iau în calcul ca acestea să fie folosite doar în anumite regiuni și numai în extrasezon.
După experiența din 2018, anul acesta am ales să refuz tichetele de vacanță și să-mi fac concediul ca întotdeauna: când vreau, unde vreau și cu cine vreau.
Tu ce experiențe ai avut cu tichetele de vacanță?
Călătorește! Banii se întorc, timpul niciodată.
Sursa foto: travelminit.ro
27 Comments
Ioana
N-am avut, n-am pierdut. Nu prea da statul ceva cu ambele maini, mereu e ceva la mijloc, ca si in privat. E o lume complicata.
Mona
Mie mi s-a părut ok partea cu decontarea. Revin cu argumente. În rest îți dau dreptate. Doar în principiu e bine și excelent prezentată situația reală. Nicio surpriză aici, mă așteptam
Revenind. Mi se pare foarte ok să prezinți factura și să se deconteze. Consider că în prealabil, chiar dacă nu ți se spune, întrebi ce anume se va deconta. Poate mă influențează experiența de muncă de la o firmă, unde tot așa făceam borderouri de cheltuieli, dar era de la sine înțeles că viciile nu intră în calcul. Ce vreau să spun: practica amintită mi se pare cea mai fiabilă, cu condiția să existe transparență de ambele părți.
Almona Calatoreste
Și mie mi se pare mai ok partea cu decontarea. Și mai ieftină. Tipărirea acestor tichete și distribuirea lor nu sunt gratis.
Sunt de acord cu tine că viciile nu pot face obiectul decontării. Dar trebuia să se specifice.
Ca mai toate legile din România, pe hârtie sunt perfecte. Problemele apar la punerea în aplicare.
Elena Chedică Mateică
Nu am primit tichete de vacanță și sinceră să fiu, nici nu cred că mi-aș dori. Cum ai spus și tu, îmi place să merg unde vreau, când vreau, fără să îmi fac griji că nu-mi acceptă tichetele.
Almona Calatoreste
În primele luni când s-au emis a fost o nebunie. Mi-a fost mai ușor să organizez o vacanță afară, cu avion, cazare și tururi, decât un city-break la Sibiu.
Cristina
Noua in sistemul medical pur si simplu nu ne au dat nimic nici anul trecut nici anul asta. Sunt dati in judecata de sindicate dar ii doare undeva de lege.
Almona Calatoreste
Din moment ce toți primesc, n-au niciun motiv să nu vi le dea. Eu cred că veți câștiga în instanță și le veți primi cu dobândă.
Tudor Florentin
din cauza acestor vouchere au crescut preturile la cazare pentru toată lumea.
Fiindcă cine dau aceste tichete la cazare nu le prea pasa cât costa cazarea fiindcă le-au primit gratis.
Adina
Eu am mers cu tichetele de vacanta fix unde am vrut. Poate ca am avut noroc… ? De când au început sa se dea mergem cu ele și nu am avut nicaieri probleme Rezerv din noiembrie ptr sfârșitul lui august anul urmator, si in mai sau chiar la check-in predau tichetele. Sau ma rog, achit, acum ele fiind pe card.
Mama e in sistemul sanitar și a primit din primul an când s-au acordat, pana anul trecut când a ieșit la pensie.
Adriana Ivan
Eu nu am avut, ca nu primesc, dar am prietene care le-au folosit și nu s-au plâns.
Almona Calatoreste
Am și eu colegi care le-au folosit și ar mai fi vrut. Dar am văzut și oameni care au acceptat niște mizerii doar ca să nu le piardă.
Poate sunt eu prea pretențioasă.
Inimadincuvinte
Nu am avut tichete de vacanta dar intre ele și decontarea a 1450 RON clar aleg varianta doi pentru ca ai flexibilitate
Almona Calatoreste
Chestia e că nu poți să alegi. Legea stabilește clar că numai militarii și polițiștii beneficiază de decontare.
Într-un fel, e de înțeles. Cei cu salarii foarte mici n-ar putea să plătească dun buzunar și să aștepte decontarea.
Otilia Dima
Nu am avut tichete de vacanta, daca iti vine sa crezi, mi-am dat demisia, fix inainte sa se dea astfel de tichete. Mi-a parut un pic rau. 🙂 In fine, sora mea a primit, ea s-a descurcat bine cu ele, nu a avut asa probleme.
Angela Tudose
Mdaaa, treaba asta cu tichetele de vacanță e un praf grunjos în ochii bugetarului. Și o imensă bătaie de cap pentru acel hotelier/restaurant/agrnție…. Încasezi cu tichete de vacanță azi și-ți recuperezi banii peste 2 sau 3 luni. Bineînțeles minus nu mai știu cât procent10-20% pe care și-l oprește firma care colectează tichetele. Păi și…??? Nu am eu destule bătăi de cap cu toată hârțogăraia ce trebuie făcută, mai trebuie să și alerg să-mi recuperez banii pe niște servicii prestate deja. Enel-l nu așteaptă să plătesc factura după ce-mi dau ăilalți banii și nici angajații.
Îmi pare tare rău de situația asta, dar, știam că așa va fi. Exact așa s-a mai întâmplat și-n urmă cu vreo 6-7 ani când s-au mai aruncat cu tichete spre bugetari. Nu cred că toți… dar erau unii care veneau. Și așa,la final de an, am rămas cu o sumă frumoasă nerecuperată, că între timp, firma colectoare și-a schimbat regulile, exact în vârf de sezon, când ești un robot.
N-ai pierdut nimic renunțând la tichete. Ba ai scăpat de o bătaie de cap.
Almona Calatoreste
Sunt convinsă că e o mare bătaie de cap. Mie, una, nu-mi lipsesc.
Izabella Stefania Stoica
Eu am luat tichetele de vacanta alor mei si intradevar, e putin mai greu sa gasesti si mai ales daca vrei asa, din scurt, insa eu le-am folosit si m-am interesat pe turistinfo care sunt cazarile care accepta, iar la cazare nu am avut nicio problema. Ce vorbeam la telefon, asa ramanea.
Almona Calatoreste
Cred că timpul a fost principalul inamic. Deși era a doua săptămână din septembrie și nu în week-end.
Stefania Medelet
Wow! Eu nu am avut experienta cu tichetele de vacanta pentru ca nu am fost niciodata bugetar. Sora mea a avut anul trecut o experienta relativ ok, in extra sezon, ce-i drept.
Pacat ca se vrea a fi ceva pozitiv si nu este.
Mihaela
Eu i-am dat vărului meu site-ul Travelminit și a fost foarte multumit de faptul că a găsit acolo ce cauta, fiindca altfel ii expirau tichetele de vacanță! Eu nu am asa ceva ca merg cu pensionarii. Si acolo e alt circ.
Almona Calatoreste
Și eu caut cu pensionarii pentru mama și e jale și întristare.
Albu Steluta Georgiana
Eu am avut anul trecut in Delta si am achitat fix acolo cu cardul de vacanta (pentru ca exista posibilitatea ca banii respectivi sa-ti fie pusi si pe un card special…pentru ca vad ca nu ai pomenit nimic de asa ceva) Una peste alta n-am depins de nici o agentie si ce am depasit ca valoare am achitat separat dupa ce s-au retras banii din acel card. Eu cred ca aceasta este varianta cea mai buna, fara agentii, fara sa aleaga altii pentru tine 🙂
Almona Calatoreste
De card doar am auzit, nu sunt familiarizată cu procedura asta. Dar chiar pe un grup de travel, anul trecut s-a pus problema cardurilor și era o nebuloasă totală.
Bucataria Greceasca 2.0
Almona esti fitoasa… Tichetele de vacanta sunt un lucru extraordinar facut de CIUMA ROSIE pentru bugetari sau cine le mai primeste… Sunt circa 1250 de lei de cheltuit pentru un om… Acum nu se pot folosi asa cum visezi tu noaptea pe booking, stiu… dar ai site-ul Travelminit si poti alege de acolo ceva misto cat de cat sau de la agentii de turism… CREDE-ma ca gasesti pe destinatia Romania chestii interesante la Cistour, Europa Travel, Christian Tour, cu autocarul frumos… Dar fara fite in cap, de genul doar hotelul x sau y, doar statiunea z… Plus ca 1250 de lei e putin si nu-ti poti lua o mare vacanta… Iti iei 2 excursii scurte si dragute cu Cistour si aia e… Totusi ramai cu niste poze si amintiri frumoase din doua destinatii de top, cadou de la doamna VEORICA… Bine iti mai trebuie bani de buzunar… Nu e chiar gratis…
Almona Calatoreste
Nu sunt fițoasă, sunt super fițoasă , pentru că pot
Eu n-am spus că nu mi-au ajuns și a trebuit să scot și alți bani din buzunar. Din contră, n-am putut să le folosesc pe toate. O dată, pentru că au venit târziu: în luna mai. Pe urmă, degeaba găsesc superofertă, dacă eu nu am concediu. Ieșiri de week-end nu fac.
Apoi, eu n-am spus că nu sunt bune. Pur și simplu, mie nu mi se potrivesc.
Tu ai accepta o haină sau un pantof care nu ți se potrivește doar pentru că ți le dă cineva?
Și mai e o chestie, tichetele de vacanță nu sunt moca. Sunt o componentă a drepturilor salariale. Omul muncește pentru ele și plătește impozit pentru ele.
Și încă o chestie, dacă tot scrii pe booking sau pe site că le accepți, scrie și în ce condiții: direct sau prin agenție.
Dar, pentru că m-ai făcut curioasă, o să intru să văd ce excursii sunt autocarul în România. Nu prea am mai văzut așa ceva de pe vremea ONT-ului și BTT-ului.
Laura Haraga
Lăsând la o parte faptul că anul acesta le-am primit la sfârșitul lui aprilie și colegii mei nu au reușit să își ia o vacanță așa cum și-ar fi dorit și acolo unde și-ar fi dorit (că doar de-aia e vacanță, să mă duc unde vreau, nu?), ceea ce e foarte deranjant este mărirea nejustificată a prețurilor la serviciile de cazare. Am avut și anul trecut vouchere (din care am returnat câteva expirate) și am primit și anul acesta, așa că am avut răgazul necesar de a compara prețurile. Concluzia? Aceste vouchere mai degrabă trebuie să se numească ”vouchere de week-end”, nicidecum de vacanță. Poate doar familiile cu doi bugetari să simtă ceva mai bine această măsură, dar 1450 nu este o sumă care să-ți acopere cheltuielile unei vacanțe. Știu, există varianta de a plăti noi diferența, dar e frustrant să vezi cum același hotel la care ai fost anul trecut a a crescut prețurile anul ăsta așa, de ”jmeker”. Drept pentru care păstrăm voucherele pentru câte o evadare de week-end, dar vacanța ne-o facem tot în Grecia. Raportul preț-calitate e net superior. Și nici nu ascult manele pe plajă.
Almona Calatoreste
Singurul lucru bun pe care l-am văzut eu a fost că au ieșit la suprafață multe unități de cazare care nu funcționau chiar legal. Dar cam atât, comparativ cu alte belele pe care le-au adus. Birocrație, aglomerație, prețuri mari. Nu mă deranjează valoarea lor și nici n-am pretenția să-mi plătesc o vacanță întreagă cu vouchere. Dar dacă mi le dai în Aprilie, prind un early booking cu prețuri relativ decente doar la ski.