bucătărie capsulă
SuperBlog

De la garderobă capsulă la bucătărie capsulă

Ideea de bucătărie capsulă mi-a venit în momentul în care m-am mutat într-un apartement mic și cu o bucătărie care nu este numai de decor.

Poate nu știai, dar la un mutat află omul câte a reușit să strângă. Iar ustensilele de bucătărie nu fac excepție. A trebuit să triez la sânge și să păstrez doar strictul necesar. Dacă orice femeie poate să conceapă o garderobă capsulă, de ce n-ar putea o gospodină să organizeze o bucătărie capsulă?

De la garderobă capsulă la bucătărie capsulă

Garderoba capsulă conține acele piese vestimentare care se pot combina între ele astfel încât să obții diverse ținute pentru diferite ocazii și momente ale zilei. Am aplicat același principiu și în bucătărie și am scăpat toate lucrurile inutile. Ca de exemplu, cele trei aparate de tăiat mucenici. Nu mă întreba cum au ajuns prin sertarele mele, că eu nici nu mănânc, nici nu fac așa ceva. Am decis că trebuie să investesc în ustensile de bucătărie de calitate și să nu mai cumpăr doar pentru că arată bine și poate o să-mi trebuiască vreodată.

10 piese esențiale într-o bucătărie capsulă

1. Oale pentru gătit

Preparatele lichide sunt esențiale în alimentația mea. Nu concep o zi fără ciorbe ori supe. Dar mai ales fără borșul rusesc pe îl făcea bunica. Îi simt și acum aroma și parcă văd aburii ridicându-se din oală. La fel, orezul cu lapte și scorțișoară și compotul de gutui. Sunt preparate pe care le fac și eu destul de des. Am stabilit că am nevoie de două oale pentru gătit, una pentru mâncare, iar cealaltă pentru lapte și preparate dulci.

2. Cratițe

Când am început să triez vasele, am constatat că am o mulțime de cratițe și de capace care nu se potrivesc. Cele mai multe dintre ele s-au transformat în ghivece de flori. Încă de la prima vacanță în Grecia, m-am îndrăgostit de bucătăria meditareneeană și am adus acasă o mulțime de rețete grecești. N-am să ascund că îmi plac și aromele de scorțișoară, mentă, rozmarin sau mastic de Chios. Dar cel mai mult m-a cucerit faptul că bucatele se prepară rapid, la cuptor. Din acest motiv, am ales câteva cratițe cu capac și mânere metalice, care pot fi folosite atât pe aragaz, cât și la cuptor.

bucătărie capsulă
Sursa foto: dajarmagazin.ro

3. Cuțite

Ani de zile am tot cumpărat o mulțime de cuțite. Pentru pâine, pentru dezosat, pentru pește, pentru pizza, cuțitaș de unt și câte și mai câte. Dacă ar fi descins Poliția, sigur mă aresta pentru trafic. Iar când mă căutai, n-aveam un cuțit care să taie ca lumea. Râdea bunica și spunea că sunt bune doar să tai gâtul dușmanilor. Le-am înlocuit cu un set de 5 piese care conține cuțite, curățător de legume și fructe și ascuțitor de cuțite, din gama Nordic, de la Dajar.

Dajar este cea mai mare companie de pe piața produselor pentru casă și bucătărie din Europa Centrala și de Est. Produsele se regăsesc pe rafturile magazinelor partenere – Carrefour, Kaufland, Penny, Cora, Mega Image, Metro, Auchan – cât și în magazinul online. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt Ambition, Snb, Disney, O’cuisine, Rotho, Aquaphor și multe alte branduri de cea mai bună calitate.

veselă ambition garden
Sursa foto: dajarmagazin.ro

4. Tigăi

Cred că orice gospodină se poate descurca onorabil cu maximum trei tigăi, hai patru, dacă are obiceiul să prăjească și pește. Două tigăi non-aderente, dintre care una adâncă, o tigaie de clătite și una special pentru pește.

5. Tăvi

Știi că eu am doar două tăvi pentru cuptor? Una mai mare, pentru friptură și alta rotundă, pentru plăcinte, prăjituri și pizza. Tot de la prietenele mele grecoaice am învățat că dacă folosesc hârtie de copt tăvile nu prind miros și pot să coc în aceeași tavă și plăcinta cu spanac și baclavaua.

6. Vase termorezistente

Te-am prins! Ai numărat tăvile și ți-au ieșit lipsă cele de chec și cozonac. Le-am înlocuit cu vase termorezistente. Doar ți-am spus că mi-am făcut bucătărie capsulă și aleg ustensile cu utilizare multiplă. Cozonac, chec pufos ca în Thassos, chec aperitiv, prăjitură cu iaurt și biscuiți, înghețată se pot face toate în vase termorezistente.

7. Mojar cu pistil și râșniță de piper

Mojarul cu pistil este una dintre piesele de rezistență în bucătăria mea. Am unul pentru usturoi și altul pentru celelalte condimente. Știu că sunt pe piață tot felul de amestecuri de condimente. Dar cel mai bun sos pesto genovez iese din frunze de busuioc proaspăt zdrobite într-un mojar cu pistil din lemn de măslin. La fel și piperul proaspăt măcinat dă mai multă savoare oricărei mâncări.

mojar cu pistil
Sursa foto: arhiva personală

8. Răzătoare

Răzătoare pentru legume, răzătoare pentru brânză, răzătoare pentru citrice, răzătoare pentru chipsuri și încă multe altele au apărut prin magazinele cu ustensile pentru bucătărie. Într-o bucătărie capsulă, locul lor este luat de o răzătoare cu 6 fețe, din oțel inoxidabil și mâner solid.

9. Veselă

Nici aici n-am exagerat cu prea multe. Un serviciu de farfurii, unul de cafea, căni de ceai, pahare și un bol de salată. E drept că nu prea fac mese întinse, făclii aprinse că nu prea am cu cine. La ocazii deosebite, prefer să ies în oraș.

Sursa foto: dajarmagazin.ro

10. Tacâmuri

Refuz categoric zeci de seturi pe care să le țin „de bune”. Un set de tacâmuri din 24 de piese (linguri, furculițe, cuțite și lingurițe) este ultra suficient pentru mine. Și două polonice, dintre care unul mic, pentru clătite.

Tu ce piese alegi pentru o bucătărie capsulă?

Articol scris pentru SuperBlog

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.