Grecia,  Samos,  Vacanță în străinătate

Descoperă o suită de plaje în Samos!

După ce am povestit despre călătoria cu avionul, obiective turistice în Samos și cazare, au venit, inevitabil, întrebările despre plaje în Samos. Cum sunt, cum e apa? Știți voi, cam ce vor toți să afle inainte de a pleca în concediu.
Sunt peste 30 plaje în Samos, unele organizate, altele foarte retrase și n-am apucat nici măcar să le zăresc pe toate. Cu atât mai puțin să pun piciorul pe ele.

Plaje în Samos pe care am fost

Plaja din Pythagorio

Prima plajă pe care am ajuns a fost cea de lângă Hotel Labito. Dacă ajungeți din Kusadasi, este chiar lângă terminalul de ferry-boat, după parcare. Este o plajă no name, cei mai mulți o știu sub numele de plaja din Pythagorio.

Este un golf mic, plin de pietre,  atât pe plajă, cât și în apă. Nu știu dacă niște papuci speciali ar fi utili. Poate doar pe plajă, dar în apă, n-aș putea să mă pronunț. Pietrele sunt mari și instabile. De intrat, am intrat relativ ușor. Cu ieșitul a fost mai greu.

plaje în Samos
O după amiază liniștită pe plaja din Pythagorio

Am stat mai mult pe șezlong,  sub umbrelă. Acestea sunt deținute de cele două taverne: Tarsanas și Notos. Se pot folosi contra consumație, dar nu orice fel de consumație: prânzul sau cina.

Nu ne-a deranjat, căci oricum mergeam în seara respectivă să ascultăm muzică grecească live la Taverna Tarsanas.

 Potokaki

Cam la 10 minute de mers pe jos de Pythagorio, se întinde golful Potokaki. Se poate ajunge pe șosea, prin parcarea de lângă Castelul Likourgou Logotheti sau chiar coborând scările de la castel.

Este o plajă de nisip grunjos amestecat cu pietre. Sunt vreo trei porțiuni amenajate cu șezlonguri și umbrele și alte porțiuni unde se poate sta pe prosop. Aici chiar se poate sta, nu ca în Pythagorio.

Șezlongurile sunt din lemn, cu salteluțe, numai bune pentru un somnic la umbră. Pentru 2 șezlonguri si o umbrelă am plătit 5 euro. N-aș putea să spun dacă taxa este pentru toată ziua si dacă îți poți lăsa lucrurile acolo la prânz. În porțiunea de plajă în care am stat noi (spre castel), existau duș, cabine de schimb și o toaletă improvizată ecologică .

Cei care mă cunoașteți știți că îmi place orice plajă atâta timp cât este încadrată într-un peisaj. Când am pus piciorul pe ea, devine o plajă și atât. Ei bine, plaja Potokaki m-a cucerit. A fost prima oară când chiar mi-a plăcut o plajă și de la nivelul solului.

plaje în Samos
Potokaki – plaja pe care o iubesc

În partea stângă, cum privești marea, deasupra promontoriului stâncos, se înalță Castelul și biserica. Din partea dreaptă, jos de tot, trec avioanele care decolează de pe aeroportul aflat la doar 1 km distanță.

Intrarea în apă e tot pe pietre. Din păcate, apa nu se adâncește prea brusc ca să scapi ușor de ele. Nici mai în larg nu este doar nisip. Din când în când mai apare câte un bolovan acoperit de vegetație sau de arici de mare. N-am fost atât de curioasă încât să verific. Totuși, este o plajă bună pentru snorkel. De asemenea, se pot practica sporturi nautice.

Chiar pe plajă este un resort superb ale cărui bungalow-uri imită un sat grecesc tradițional. Doryssa Seaside Resort are o mulțime de facilități (n-am fost cazată acolo, doar l-am traversat): piscină, minimarket, loc de joacă pentru copii, teren de mini-golf. Ba chiar și o imitație de agora.

Potami

Este situată în nordul insulei, la câțiva kilometri de Karlovasi, cel de-al doilea port al insulei. De sus, din spatele bisericuței, pare o plajă de nisip alb si ape turcoaz. Am regăsit, la altă scară, imaginea și culorile golfurilor din insula Thassos. La plajă se poate ajunge pe scări, prin spatele bisericuței sau pe o potecă, din dreptul unei taverne unde se află și o parcare. Am coborât pe potecă, am trecut pe lângă floarea soarelui și m-am întors pe scări. Plaja este tot de nisip grunjos cu pietre, iar intrarea în apă, cum altfel, decât cu pietre.

plaje în Samos
Potami – cea mai spectaculoasă plajă pe care am pășit

Megali Laka

De departe, cea mai bună plajă pe care am pășit în insula Samos. Situată pe partea de est, într-un golf opus golfului Vathy (capitala insulei), este o plajă cu nisip un pic mai fin. În capătul din dreapta a fost amenajat un culoar pentru intrarea în apă, pe nisip. Altfel, intrarea se face pe pietre, ca peste tot. Șezlongurile și umbrelele sunt gratuite. Doar trebuie să îți iei singur șezlongul și apoi să îl duci înapoi de unde l-ai luat. Nu sunt baruri sau taverne, dar există un loc de luat masa la umbră, cu mese și băncuțe. Pe plajă este chiar și o mică bisericuță care va fi sfințită luna aceasta (n.n iulie 2018).

plaje în Samos
Megali Laka – singura plajă cu nisip pe care am fost

Dacă v-am stârnit curiozitatea, trebuie să vă spun că există și un mare neajuns. Plaja Megali Laka este inaccesibilă terestru. Puteți ajunge aici într-o croazieră cu prânz inclus (cu plecare din Pythagorio) sau să închiriați o barcă și să faceți un tur al plajelor.

Plaje în Samos pe care le-am văzut

Remataki beach

La capătul celălalt al falezei din Pythagorio, în fața restaurantului cu același nume și fix în spatele stauii lui Pytagora, se află plaja Remataki. Un pic mai puțin pietroasă decât sora ei de lângă port, însă și mai îngustă. În plus, extraordinar de aglomerată.

Psili Amos

Pe insula Samos sunt trei plaje care poartă numele de Psili Amos. Am văzut-o doar pe cea din sud, la câțiva kilometri de Pythagorio. Este un golf lung cu plajă de nisip grunjos. Cam asta se definește în Samos prin Psili Amos (nisip fin). Este amenajată cu șezlonguri și umbrele. Sunt baruri și taverne, iar în zonă sunt și unități de cazare.

plaje în Samos
Psili Amos la orele dimineții

Posidonio

În partea de sud a insulei Samos, se află un dintre cele mai frumoase stațiuni. Într-un golf protejat, zeci de yachturi stau în ancoră. Este o stațiune de lux preferată în special de turci. Pe plajă nu am ajuns, dar am făcut o baie extraordinară în larg. Apa este turcoaz și atât de clară că nici n-ai nevoie de mască sau de ochelari.

Kerveli

Este un giuvaer ascuns, un mic golf cu o plajă neorganizată. Înconjurată de verdeață și peșteri, este locul perfect pentru cei care caută liniște și relaxare. De asemenea, aici este unul dintre cele mai bune locuri pentru scuba-diving.

Mykali

Este un mic golf în strâmtoarea cu același nume, unde s-a dat cea de-a doua bătălie importantă între greci și perși. O insuliță turcească, nelocuiă, este la doar 800 m de plaja Mykali.

plaje în Samos
Golful Posidonio – yachturi și ape turcoaz

Marathokampos – Votsalakia

În sud-vestul insulei Samos este una dintre cele mai lungi și frumoase plaje. Străjuită de pini, plaja este organizată cu șezlonguri și umbrele, baruri și taverne. Nisipul este grosier și intrarea în apă cu pietre. Drumul este destul de șerpuit și îngust, iar priveliștea de sus este încântătoare. Faptul că n-am ajuns efectiv aici este marele meu regret. Însă chiar în ziua sosirii noastre, zona a fost afectată de furtună și ploaie torențială.

plaje în Samos
Golful Marathokampos – Votsalakia – vedere de pe drum

Kokkari

Este plaja principală a satului cu același nume din în nordul insulei, aproape de capitala Vathy. La fel ca multe alte plaje în Samos, Kokkari este acoperită cu nisip grunjos și pietre. Pentru că Meltemi, vântul care bate vara în Egee, este mult mai puternic aici, este cea mai bună zonă pentru windsurf.

Baie, snorkel, scuba diving, windsurf. Tu ce alegi?

Dacă v-a plăcut incursiunea mea pe plaje în Samos, nu vă sfiiți să împărtășiți și prietenilor voștri. Lăsați-mi un comentariu pe blog sau pe Facebook. Mă găsiți și pe Instagram.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.

%d blogeri au apreciat: