ilustrație cafegiu cu pedigree
SuperBlog

Diminețile unui cafegiu cu pedigree

Potrivit DEX, stricto sensu, cafegiu/cafegioaică este proprietarul unei cafenele sau al unui magazin de cafea și lato sensu, o persoană care bea cu plăcere multă cafea. Începând cu stră-străbunica mea care deținea o cafenea micuță într-un sat lângă mare, fiecare membru al familiei a pus câte un bob la evoluția mea de cafegiu cu pedigree, sau mai bine spus, cafegioaică (în sens larg).

Simt și acum în nări aroma de cafea proaspăt prăjită care mă trezea și mă dădea jos din pat mult mai ușor și mai repede decât orice rugăminți ori stăruințe.

Diminețile familiei erau perfecte atâta timp cât existau o cafea neagră, o rază de soare și o vorbă blândă.

cafea proaspat prajita

Iubesc cafeaua și nu concep să ies din casă înainte să-mi fi luat doza de energie și bună dispoziție. Chiar și în vacanță, pun în bagaj o punguță cu cafea măcinată, că nu se știe pe ce coclauri mă prinde răsăritul.

Au fost și zile când, din lipsă de timp, a trebuit să plec fără să-mi beau cafeaua de dimineață. M-am simțit obosită toată ziua, iar randamentul meu a fost extrem de scăzut. De aceea, am conceput un set de elemente care să mă ajute.

Kit de supraviețuire pentru un cafegiu cu pedigree

1. Cafea de specialitate. Termenul a fost folosit pentru prima oară în 1974, de către Erna Knutsen într-un număr al Revistei Comerciale Ceai Si Cafea și definește boabele cu cel mai bun gust și care sunt cultivate în microclimate speciale. Alături de corpul plin al bobului și gustul desăvârșit, o cafea de specialitate se caracterizează printr-un număr extrem de mic defecte.

2. Cafea boabe. Mă feresc cât pot de cafeaua râșnită și ambalată în vid. Am încercat multe sortimente și am avut senzația unui gust de cărămidă pisată. O cafea boabe are o calitate superioară și păstrează mai mult timp savoarea și aromele. Am descoperit asta pe vremea când vârsta nu-mi permitea o cafea adevărată și șterpeleam boabe pe care le mestecam pe ascuns.

3. Cafea proaspăt prăjită. Îți spuneam mai devreme că aroma de cafea proaspăt prăjită este parfumul copilăriei mele. Când încă se găsea cafea pe piață, bunica prăjea boabele de cafea verde până căpătau o culoare maron deschis. Din păcate, n-am deprins acest meșteșug, dar pentru toți cei ca mine, există Etolia, cafeaua adusă în țară verde și prăjită local pentru a-și păstra cât mai mult prospețimea. Îmi plac notele ierboase și de tutun, aroma echilibrată, precum și gradul scăzut de aciditate.

Etolia este cafeaua proaspăt prăjită cu o miscelă ideală și un grad de prăjire special pentru prepararea unei savuroase cești de cafea. Cafeaua proaspăt prăjită este o categorie aparte de cafea, care se aduce verde în țară și se prăjește local, pentru a fi cât mai proaspătă posibil. Astfel, se poate savura la nivelul său maxim de aromă. Fiecare origine are alte nuanțe, alte note, altă savoare.

4. Apa pură. Calitatea apei, lipsa calcarului și a microorganismelor fac diferența între o cafea banală și una desăvârșită, sănătoasă.

5. Râșnița pentru cafea. Când râșnița manuală a bunicii a devenit doar un obiect cu valoare sentimentală, am înlocuit-o cu o râșniță electrică. Între cele două, am avut un episod în care am zdrobit boabele de cafea cu ciocanul și le-am mărunțit cu sticla de lapte. Un cafegiu adevărat se descurcă în orice situație.

6. Ibricul și filtrul de cafea. Diminețile din cursul săptămânii sunt destul de agitate, iar eu sunt de multe ori pe fugă. Filtrul de cafea își vede de treaba lui în timp ce eu mă pregătesc pentru o zi de lucru. Ibricul este ajutorul meu în zilele de week-end și ține în ele cafelele tihnite și povestite cu prietenii.

7. Timp pentru cafea, timp pentru mine. Cel mai important lucru în viața unui băutor de cafea este timpul. Ne grăbim la serviciu, ne grăbim înapoi acasă și în trafic, iar timpul parcă se comprimă din ce în ce mai mult. Însă orice ar fi, eu îmi fac timp pentru cafea. Cafeaua de dimineață care mă trezește și mă energizează. Pauzele de cafea de peste zi îmi alungă oboseala și îmi readuc tonusul la valorile de la începutul zilei. Cafeaua groasă cu caimac îmi face după-amiezele și sfârșiturile de săptămână mai frumoase și mai parfumate.

Beneficiile consumului moderat de cafea

De-a lungul vremii, au circulat o mulțime de mituri în legătură cu pericolul pe care îl prezintă cafeaua pentru sănătate: insomnii, tahicardii sau afecțiuni ale sistemului digestiv.

Cu toate acestea, un consum moderat de cafea, cel mult 400 ml pe zi, are efecte benefice asupra sănătății.

Se spune că adevărul și cafeaua te trezesc la realitate, dar mulți le preferă prea îndulcite. O cafea fără adaos de zahăr sau de lapte stimulează memoria, atenția și puterea de concentrare.

Cafeaua este o sursă importantă de antioxidanți care combat radicalii liberi toxici. Cantitatea de antioxidanți din cafea o depășește pe cea din ceaiul verde, cacao sau vin roșu.

Datorită cofeinei din compoziție, cafeaua are efect diuretic și este un bun remediu împotriva constipației. Efectele negative ale constipației merg de la dureri de stomac până la cancer de colon. De ce să riști, când o ceașcă de cafea te poate feri de toate astea?

etolia cafea boabe

O linguriță de cafea măcinată este cel mai la îndemână remediu pentru diareea de cauze neinfecțioase.

Cafeaua reduce substanțial riscul de depresie. Cofeina este responsabilă de eliberarea dopaminei și serotoninei, așa-numiții hormoni ai fericirii. Consumul moderat de cafea îmbunătățește starea de spirit și contribuie la starea de bine a întregului organism.

Poate cel mai important beneficiu al cafelei este acela că aduce oamenii împreună. Se vorbește foarte puțin despre funcția de socializare a cafelei și despre importanța ei în relațiile interumane. Încă din cele mai vechi timpuri, deciziile importante s-au luat în jurul unei cești de cafea. De exemplu, de-a lungul existenței sale, Grecia a avut trei mari piloni de socializare: Agora, Biserica și cafeneaua.

În Agora antică, bărbații se adunau și dezbăteau problemele importante ale cetății. Odată cu apariția creștinismului, locul agorei a fost luat de biserică. În timpul dominației otomane și prigonirii creștinilor, grecii au început să frecventeze cafenele și să pună la cale răsturnarea imperiului. Legenda spune că declinul Imperiului Otoman a început într-o cafenea din Salonic.

Tu cum îți începi diminețile?

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.

%d blogeri au apreciat: