arome și condimente
Guest Post

Dusă cu cartea… prin arome (Guest-post)

Pentru că Almona călătorește prin lume, m-am gândit să-mi adaptez articolul. Vă invit să călătorim prin intermediul aromelor. Fiecare țară are un condiment sau un preparat anume, așa că astăzi ne vom lăsa duși de simțuri. Vom face o incursiune prin Orientul Mijlociu cu ajutorul condimentelor.

Dusă cu cartea… prin arome orientale

Zatar

Pentru că am călătorit de două ori în Iordania, aș vrea să vă vorbesc despre za’atar. Este un amestec de condimente din Orientul Mijlociu și conține sumac, semințe de susan prăjite și sare, uneori și verdețuri uscate. Atât în Iordania, cât și în Turcia sau celelalte țări musulmane, se folosește pentru prepararea micului dejun.

Se ia o lipie, se unge cu ulei de măsline virgin și se presară din belșug za’atar. Pentru o savoare mai intensă, vă recomand să încălziți lipia înainte de consum. Ei au și diferite plăcinte care necesită coacere, sau adaugă za’atar ca și condiment pentru carne, sos pentru diferite produse de patiserie. Eu am dat exemplu modul în care eu îl prepar, pentru că nu pot aștepta să mănânc doar când vizitez aceste țări. Se găsește și la noi în hypermarketuri, așa că poți să-ți prepari lipia chiar la tine acasă.

Sos de rodii

Banalul oțet balsamic poate fi înlocuit de sosul concentrat de rodii. Se folosește pentru dressing-ul salatelor și le va da o savoare pe care nu ai mai întâlnit-o până acum. Prima data când am cumpărat un sos de rodii, a fost într-o călătorie prin Turcia în 2016, iar de atunci este nelipsit din casă. Dacă nu ai grijă, pofticioșii ți-l pot termina foarte repede. Are o consistență cremoasă, la început este dulce, iar apoi devine acrișor. Dă un gust foarte bun salatelor verzi, însă și celor preparate precum cea de vinete.

Tahini

Tahini, pasta de susan, este un preparat arăbesc care se folosește pentru humus. Dacă vă plac covrigii cu susan, dar nu vă place că rămâne printre dinți 😁, atunci știți ce gust are susanul. Această pastă vă scapă de disconfortul menționat mai sus și va da preparatelor dv. un gust special. Sunt multe rețete de humus în mediul online, așa că acum ți-l poți prepara chiar acasă. Banala salată de vinete capătă un gust deosebit dacă adaugi pastă de tahini, după gust, și sâmburi de rodie. A trecut vremea când rețeta bunicii se moștenea din generație în generație. Acum îi putem da o altă aromă, o altă savoare.

Seven spices – Baharat

Un amestec de 7 condimente arăbești sau turcești, după cum le spune și numele. Baharat este echivalentul arab al lui ras-el-hanout din nordul Africii, sau gran masala în India. Eu am ambele condimente și pot spune că gran masala are gustul mult mai puternic și o altă consistență. Cele 7 condimente sunt: scorțișoară, nucșoară, ghimbir, schinduf, ienibahar, piper și cuișoare. Folosesc acest condiment la prepararea mâncărurilor arăbești.

Trebuie să vă spun că la o banală friptură nu prea vezi mare schimbare. Aceste arome trebuie combinate cu sosul cărnurilor, cu orezul și năutul. Aici este și răspunsul: de aceea mâncarea mea nu are același gust cu aceste condimente, cu cel pe care l-am mâncat în țara X. Sunt atâtea filmulete pe YouTube, găsești și toate ingredientele, așa că următorul pas este să realizezi un preparat „ca la mama lui”.

Turmeric

Turmericul este puțin diferit de curcuma, deși sunt asociate uneori. Este o specie de curcuma (Curcuma longa) și mai este întâlnit și sub numele de șofran indian. Curcuma este o plantă care se înrudește cu ghimbirul și face parte din familia Zingiberaceae.

Eu folosesc turmericul mai mult la prepararea laptelui vegetal cu turmeric. Pentru că folosirea îndelungată a preparatelor pe „bază de soia” este foarte mult discutată, prefer să folosesc laptele de ovăz sau orez. Nu-mi place cel de migdale pentru că schimbă gustul preparatului. A propos, vă rog să vă uitați pe toate preparate atât vegetale cât și cele din carne. Majoritatea conțin „soia”.

În laptele vegetal cu turmeric adaug și puțin piper, pentru că beneficiile acestuia nu se asimilează dacă nu adăugăm și piper. Poți adăuga și unt sau ulei de cocos dacă vrei să fie mai gras și mai cremos. Mai poți folosi turmericul și ca un condiment pentru carne, supe vegetale sau sosuri. Dacă nu ai șofran prin casă și vrei să dai culoarea galbenă orezului tău, poți adăuga un vârf de linguriță și vei obține un orez savuros.

Călătoria mea a ajuns la sfârșit. Vă mulțumesc pentru timpul acordat citirii articolului, și vă aștept și pe cele două bloguri ale mele dusacucartea.ro si ladyinblack.ro. Îi mulțumesc și Almonei pentru găzduire! Vă invit să citiți cât de bine călătorește Almona și prin cărți.

Călătoria printre arome a fost asigurată de Ana Maria căreia îi mulțumesc din suflet, iar pe tine te invit să îmi spui care sunt condimentele tale preferate.

3 Comments

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.