muzică grecească
Timp liber

Frumoasa Gerakina și povestea cântecului său

Drumul către insula Thassos, unde cei mai mulți ne petrecem vacanțele, trece pe lângă orașul Serres și  satul Nigrita. Sunt două localități în care, de regulă nu facem nici măcar popas. Dar una dintre ele ascunde o poveste tristă care a fost transpusă într-o melodie care a făcut istorie.

Vă spuneam anul trecut povestea cutremurătoare a gangsterului din Salonic care a devenit tema unuia dintre cele mai îndrăgite melodii grecești. Astăzi, vă invit să facm cunoștință cu frumoasa Gerakina și tragica ei poveste care a devenit cântec popular.

În cea de a doua jumătate a anilor 1800, în mahalaua Tsakalades din Nigrita, într-una dintre cele mai sărace case, vine pe lume Gerakina. Viața ei nu diferă prea mult de cea a celorlați locuitori ai satului aflat sub stăpânire otomană. S-a făcut însă remarcată pentru frumusețea și bunătatea ei. În anul 1870, Gerakina era o tânără de 16 ani, îndrăgostită de vecinul ei Triandafyllos.

Într-o după amiază de August, frumoasa fată pleacă să scoată apă rece de la fântâna din sat, împrejmuită cu un mic gard de lemn. Era o zi toridă și soarele ardea cu putere. După ce a tras afară găleata plină cu apă, încercând să umple ulciorul pe care îl purtase pe cap, Gerakina și-a pierdut echilibrul și a fost înghițită în adânc.

 

Strigătul ei de disperare s-a auzit în tot satul care a venit într-o suflare. Iubitul ei, Triandafyllos, n-a stat pe gânduri și a coborât în fântână să-și salveze aleasa. Cu greu a scos trupul lipsit de viață al frumoasei tinere. Nigrita s-a îmbrăcat de doliu, a plâns-o și a condus-o pe ultimul drum pe Gerakina gătită cu florini și brățări.

Drum, drum, drum, zornăie brățările

Trei luni mai târziu, Triandafyllos pleacă să-și întâlnească iubita, răpus de inimă rea. Tragedia a devenit legendă și s-a transmis din generație în generație. Mai târziu, câțiva muzicanți au compus melodia inspirată de legenda că Gerakina era atât de frumoasă încât Zeul Morții a vrut-o pentru el și a luat-o.

An de an, la cea mai cunoscută fântână din Grecia, povestea Gerakinei, tânăra care a devenit simbolul satului Nigrita, este reprodusă într-o emoționantă scenetă.

 

Muzica e viață iar muzica grecească o confirmă zi de zi. Povești autentice de viață devin legende, iar legendele melodii care dăinuie peste timp. Povestea Gerakinei este un exemplu care a făcut istorie. Poate că la următoarea vacanță în Thassos, vom face un popas la fântâna Gerakinei.

Sursa foto: serrestv.gr

13 Comments

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.