galaktobureko - plăcinta cu cremă de lapte.
Timp liber

Galaktobureko – plăcinta cu cremă de lapte

Poate n-aș fi scris această rețetă dacă nu mi-aș fi adus aminte de pățania pe care mi-a povestit-o una dintre prietenele mele din Grecia. Cu mai bine de 15 ani în urmă, când nu ne cunoșteam, a vizitat România și s-a îndrăgostit de sarmalele cu mămăliguță. Bineînțeles că a cerut rețeta și a primit-o. Dacă sarmalele cu varză acră erau prea complicate, mămăliga i s-a părut floare la ureche. Numai că i-au spus  să folosească corn-flour, dar i-au și arătat mălaiul. Întoarsă în Grecia a încercat să facă mămăliguță cu ce a găsit în magazin: amidon de porumb. A fost foarte dezamăgită că în loc de mămăligă aurie a făcut apret. Atunci mi-a spus că s-a mirat un pic căci ea cu corn-flour face o prăjitură foarte bună: galaktobureko – plăcinta cu cremă de lapte. I-am promis că-i trimit prin poștă o pungă cu mălai, numai să-mi dea și mie rețeta.

Galaktobureko – plăcinta cu cremă de lapte așa cum am aflat-o eu

Ingrediente

Aluatul

1 pachet de foi de plăcintă (400 g)

ulei sau unt moale pentru uns tava și foile

Crema

1 litru de lapte

6 ouă

1 pahar (200 ml) amidon de porumb

1 pahar de zahăr

1/2 pahar apă de trandafiri

esență de vanilie

Siropul

1 pahar de apă

2 pahare de zahăr

zeama de la o jumătate de lămâie

1 baton de scorțișoară

 

Mod de preparare

Punem toate ingredientele la fiert pentru sirop și îl lăsăm pe foc până se topește zahărul. Îl lăsăm apoi să se răcească la temperatura camerei.

Pentru cremă, punem la încălzit laptele și scoatem din el o ceașcă. Amestecăm bine amidonul cu laptele din ceașcă să nu rămână cocloașe. Într-un bol amestecăm ouăle cu zahărul și apa de trandafiri. Când s-a dizolvat zahărul, adăugăm  amidonul dizolvat în laptele călduț. Când laptele fierbe, dăm focul încet și încorporăm ușor compoziția din bol, amestecând continuu până se îngroașă bine. La sfârșit de tot punem esența de vanilie. Luăm cratița de pe foc și lăsăm crema să se răcorească.

Într-o tavă adâncă, unsă cu ulei sau unt, așezăm 6 foi de plăcintă (unse și ele) astfel încât să se răsfrângă mult peste marginile tăvii pe toate cele 4 laturi. Se toarnă crema și se nivelează. Se aduc marginile foilor peste cremă și se închid ca un plic. Se așează deasupra celelalte foi unse cu ulei sau unt, iar marginile se împing spre fundul tăvii.

Plăcinta se crestează în pătrățele și se coace la foc mijlociu (180 C) cca 35-40 minute sau până se rumenește și devine aurie. Se toarnă siropul peste plăcinta fierbinte. Se servește rece.

Tips

Rețeta originală de galktobureko – plăcinta cu cremă de lapte este cu gris fin. Eu prefer amidonul de porumb deoarece crema iese mai fină. Tava trebuie să fie mică și adâncă. Puteți folosi o tavă rotundă și așezați foile în evantai. Se servește de preferat a doua zi să absoarbă tot siropul.

Poftă bună!

7 Comments

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.