Giannis Ploutarhos interpret de muzică grecească
Timp liber,  Păreri și gânduri

De Sfântul Valentin petrecem cu Giannis Ploutarhos

Sărbătoarea de Sfântul Valentin este un bun prilej să ne răsfățăm iubitul, iubita, soțul, soția cu daruri deosebite. Este, dacă vreți, o prelungire a lunii cadourilor. Când e vorba să alegem cadouri pentru pentru persoana iubită, avem o mulțime de posibilități. De la flori la jucării de pluș, de la cosmetice la bijuterii. Ce părere aveți, însă, de un bilet la un concert de muzică grecească? De Ziua Îndrăgostiților, Giannis Ploutarhos, unul dintre cei mai iubiți interpreți de muzică grecească, vine pentru prima oară în București, la Sala Palatului.

„To kalitero pedi” (Cel mai bun copil), este una dintre cele mai frumoase melodii ale sale și, totodată, caracterizarea pe care i-o face fiecare admirator. În peste 20 de carieră, artistul s-a ținut departe de scandaluri, iar viața sa personală este un exemplu de urmat. Este căsătorit cu aceeași femeie și au împreună 5 copii.

Giannis Ploutarhos și-a dorit atât de mult să devină cântăreț, încât nu a ezitat să-și sfideze familia să plece pe drumul său.

Născut într-o familie numeroasă și foarte săracă, Ploutarhos rămâne în satul său până la vârsta de 16 ani. Pentru că venise vremea să contribuie la întreținerea familiei, tânărul Giannis este trimis în Atena ca ucenic într-un salon de frizerie.

Dar pasiunea pentru muzică îl ține „la locul de muncă” doar cât să câștige banii necesari să-și finanțeze pasiunea. Este de prisos să vă spun care a fost reacția tatălui său la aflarea veștii.

Debutul discografic și suflul nou în muzica laika

Ca mai toți interpreții de muzică grecească, și-a început cariera în mici cluburi de cartier. Întrucât succesul întârzia să apară, în două rânduri a abandonat cariera muzicală și a prestat diferite munci pentru a se întreține.

În 1998, la vârsta de 28 de ani, lansează primul album, „Mono esy” (Doar tu). Albumul în sine nu este un mare succes, dar melodia „Enas Theos” (Un Dumnezeu) devine cea mai populară în acea perioadă.

Anii ’90 n-au fost chiar cei mai buni pentru muzica grecească și mulți prevesteau un declin ireversibil pentru genul laika.

Doi ani mai târziu, lansează albumul „Ipirhan orki” (Au existat jurăminte), iar în anul 2001, pe discul „Mikres fotografies” (Fotografii mici) include melodii semnate personal. Melodia mea preferată de pe acest album este „Ah, koritsi mou” (Ah, fetițo). Vocea lui caldă și versurile cântecului au fost un motiv în plus să vreau să învăț limba greacă.

Ah, fetițo, în seara asta

Dansează în ritmul inimii mele

Iar eu voi purta aripi de înger

Să ajung la poarta Paradisului.

Cu excepția albumului de debut, toate celelalte discuri ale sale au fost certificate discuri de platină. Albumul „Dio fones – Mia psihi” (Două voci – un suflet) a fost certificat disc de platină de nu mai puțin de 15 ori.

Giannis Ploutarhos pune România pe harta turneelor

În al șaselea an al carierei discografice, 2005, Ploutarhos începe primul turneu mondial în Statele Unite, Canada, Australia, Africa de Sud și Europa. La întoarcere, lansează cel de-al șaselea album, „Ola se sena ta vrika” (Pe toate le-am găsit la tine).

Anul acesta, publicul din România va avea ocazia să-l vadă live, pe scena Sălii Palatului. Cu siguranță va fi un spectacol în care sala va cânta împreună cu artistul preferat și se va ridica la dans. De spun asta? Pentru că așa s-a întâmplat de fiecare dată când un interpret de muzică grecească ne-a vizitat țara.

Pe scena Sălii Palatului au mai cântat Nikos Vertis, care se reîntoarce pe 28 și 29 martie, Antonis Remos, Giorgios Dalaras și Vassilis Karas.

Tu te-ai hotărât cum petreci de Sfântul Valentin?

Am o surpriză pentru tine! O cititoare a blogului mă va însoți la concertul lui Giannis Ploutarhos. Pentru asta, spune-mi într-un comentariu care este melodia ta preferată a acestuia. Câștigătoarea va fi desemnată prin tragere la sorți pe random.org în data de 10 Februarie. Numele câștigătoarei va fi anunțat aici, ca actualizare la articol.

Actualizare 10.02.2019 ora 19.10

Vă mulțumesc tuturor pentru participare și vreau să vă spun că melodiile pe care le-ați menționat sunt deosebite.

Joi, pe 14 Februarie, la ora 19.00, doamna Cati Dragostin îl va vedea live pe Giannis Ploutarhos.

13 Comments

 • Codorean Gabriela

  Melodia mea preferata este “Paramilaw”!
  De fapt, din 2004 ascult neîncetat melodiile artistului meu preferat Giannis Ploutarxos!

 • Toma Livia

  Kalimera,
  melodia mea preferata este ” To kalitero pedi” Mi-ar face mare sa mergem impreuna la concert.
  Toate cele bune,
  Livia Toma

 • Tanase Ana Maria

  Îl ador! Ma refer la Ianis . L am ascultat prima data in anul 2000 și de atunci îl ascult in fiecare zi. Am învățat lb greaca cu și pentru melodiile lui. Le știu pe toate și , deși nu am voce, mereu mi am dorit sa le cant alături de el. Sa i pot arată cât de mult iubesc muzica lui, vocea lui. Pana la urma despre asta e vb aici. Vocea și modul lui cald de interpretare l au făcut deosebit .
  Melodii? Ah koritii nou. Ahtoctratia. File….Doamne, melodia File(prietene) este dumnezeiască.
  Mi as fi dat 5 ani din viața sa pot sa merg la concertul lui, dar din păcate partea financiară ma împiedica.
  Ma doare sufletul, dar iubirea mea rămâne și nu mi o va lua nimeni!

 • Ada

  Am căutat pe you toube muzică grecească de câte ori mi-am propus să aflu mai multe despre mine (moștenesc și de la mama, și dela tata sânge grecesc), de câte ori am vrut să-mi ,,peticesc,, sufletul :). Mă face să visez muzica lui Giannis Ploutarxos și Ax, Koritsi Mou e memorabilă. Visez Grecia de mulți ani, încă n-am călcat pe ale ei pământuri..ar fi un vis implinit să ajung acolo prin intermediul melodiilor ascultate live. Gânduri bune, Almona, de la malul mării!

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.