transportul public în Atena
Grecia

Grecia înlocuiește testarea aleatorie Covid19 cu testarea targetată

De la 1 iulie 2020, Grecia își va deschide granițele terestre, maritime și aeriene și va primi turiști din aproape toate țările. Tot de la 1 iulie, țările nu vor mai fi grupate în „zone verzi, galbene sau roșii”. Pentru a menține Grecia destinație sigură atât pentru turiști, cât și pentru localnici, testarea aleatorie Covid19 va fi înlocuită cu testarea targetată.

Grecia înlocuiește testarea aleatorie Covid19 cu testarea targetată

Toți turiștii care călătoresc în Grecia începând cu 1 iulie sunt obligați să completeze formularul pentru localizarea persoanei, cu cel puțin 48 de ore înainte de sosire.

Update: Începând cu data de 9 iulie, formularul se completează cu cel puțin 24 de ore înainte de prezentarea la punctul de frontieră. Măsura vine să faciliteze rezervările de ultim moment.

Pasagerii trebuie să ofere informații despre țara de origine, destinațiile intermediare și finală pe teritoriul Republicii Elene, precum și locurile (altele decât țara de origine) în care s-a aflat în ultimele 15 zile. Datele din formular vor fi introduse într-o bază de date și vor primi un cod QR pe care turistul va trebui să îl aibă asupra sa, în telefonul mobil sau tipărit. Persoanele care urmează a fi testate în punctele de trecere a frontierei vor fi selectate în baza unui algoritm, în funcție de codul atribuit.

Completarea formularului pentru localizarea persoanei este obligatorie, începând cu 27 iunie 2020 și până la 31.08.2020.

Potrivit declarației făcute de Dimitris Paraskevis, epidemiolog și membru în Comitetul de Experți ai Ministerului Elen al Sănătății, testele vor fi făcute în funcție de riscul care va fi evaluat pe pasager. „De exemplu, dacă avem 1.000 de testări pe Aeroportul Internațional Eleftherios Venizelos din Atena, aceste teste vor fi realizate astfel încât să maximizăm capacitatea de a detecta cazuri pozitive pe zi și pe intrare”, a mai precizat Dimitris Paraskevis, într-o declarație la postul grecesc de televiziune SKAI.

testare aleatorie covid19

De la 1 iulie, se reiau zborurile internaționale pe 27 de aeroporturi, inclusiv zborurile charter spre insulele grecești. Porturile Patras și Igoumenitsa vor fi deschise traficului maritim cu Italia, în timp ce porturile Pireu, Rodhos, Corfu, Volos și Katakolo sunt pregătite să primească navele de croazieră.

O veste bună pentru călătorii români din vestul țării este că tot de la 1 iulie se deschide și punctul de frontieră Evzoni, de la granița cu Macedonia de Nord. Deschiderea punctelor de trecere a frontierei  Krystallopigi, Nymfaio, Kastanies și Kipoi, de la granița cu Macedonia de Nord, respectiv Turcia, încă fac obiectul negocierilor.

Update 01.07.2020: Momentan, singurul punct de trecere a frontierei terestre în scop turistic este Kulata – Promachonas.

Rămâne deocamdată închis punctul de trecere a frontierei Kakavia, la granița cu Albania.

Tu ți-ai făcut bagajele pentru Grecia?

Spune-mi într-un comentariu, iar dacă ți-a plăcut articolul, share pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.