Haine second hand – eleganță și stil
Astăzi voi aborda un subiect la care mă gândeam de mult, dar simțeam că parcă nu i-a venit, încă, rândul. Ocazia a venit pe neașteptate de la Evernisaj, sponsorul celei de a cincea probe a competiției Spring SuperBlog 2018. Pentru că se apropie sărbătorile de Paști, pe lângă purificarea sufletească și primenirea casei, ne gândim și la reîmprospătarea garderobei. Știu că este un subiect delicat și uneori chiar controversat, dar aș vrea să vorbesc despre cum poți să strălucești în haine second hand.
<
p style=”text-align:left;”>
Însăși noțiunea haine mâna a doua dă fiori multora care, fără să stea prea mult pe gânduri, pun eticheta de vechi, uzat, bun de dus la ghenă, pentru simplul motiv că a mai fost folosit de cineva înainte. Cu toate acestea, n-au nicio reținere să investească într-o mașină la mâna a doua ori să se împovăreze cu un credit pe zeci de ani pentru un apartament care a mai fost locuit înainte. Ca să nu mai spun de aceia care sunt capabili să facă „moarte de om” pentru soț/soție second hand 🤔
Haine second hand – haine cu trecut
În perioada interbelică, doamnele și domnișoarele din înalta societate nu încălțau niciodată la bal o pereche de pantofi nou-nouță. După ce marfa era livrată „direct de la Paris”, o dădeau, pentru cel puțin câteva zile, cameristelor sau altor servitoare să o poarte, „ca să se lase”. Se asigurau, în acest fel, că piciorușele lor delicate nu vor suferi de bășici după o noapte de dănțuit. După bal și după alte câteva purtări, pantofii ajungeau tot la servitoare care se făleau nevoie-mare la întâlnire în Cișmigiu. Marile case de licitații fac încasări uriașe din vânzarea unor piese vestimentare care au aparținut unor celebrități. Și ce femeie nu și-ar dori o rochie pe care a purtat-o Maryl Streep pe covorul roșu? Nu știu dacă acea rochie ar putea ajunge într-un magazin second hand, dar știu ce comori se ascund în astfel de locuri.
Cum să strălucești în haine second hand
De câte ori ați deschis larg ușa șifonierului care stă să se prăbușească și ați constatat că nu puteți încropi o ținută cu care să faceți senzație? Sau că hainele pe care le aveți deja în garderobă se află replicate în multe exemplare? Mie mi s-a întâmplat de nenumărate ori. O vizită într-un magazin cu haine la mâna a doua poate să aducă un suflu nou în orice garderobă, la prețuri care frizează chilipirul. Și mai mult decât atât, produsele sunt cel mult serie limitată, dacă nu chiar unicat. Uneori, pentru a-mi reîmprospăta garderoba nici nu este nevoie să investesc într-o ținută nouă din cap până în picioare. O poșetă îndrăzneață, o pălărie sau o beretă cochetă, o eșarfă sau un cardigan vintage dau o notă de eleganță care mă face să strălucesc și să atrag toate privirile. Într-o lume a modei sufocată de nylon și polyester, magazinele cu haine second hand sunt o sursă inepuizabilă de îmbrăcăminte din fibre naturale.
Confecțiile din bumbac 100%, lână sau piele naturală sunt din ce în mai rare, iar atunci când le găsim sunt la prețuri foarte mari. Un alt material pe cale de dispariție din atelierele de croitorie și, implicit, din magazine, este jerseul. Atât de moale, versatil și greu șifonabil, a inspirat-o pe Coco Chanel să creeze ținute comode și elegante pentru femeile care părăseau spațiul domestic pentru o slujbă reală, cu normă întreagă.
La vânătoare de comori în magazinele second hand
Cea mai mare provocare într-un magazin cu haine second hand este să te înarmezi cu răbdare și să cauți ceea ce ți se potrivește. Evernisaj vine în sprijinul celor pasionați de îmbrăcăminte și încălțăminte de cea mai bună calitate la prețuri mici. În magazinul on line găsim o gamă variată de haine second hand pentru femei, bărbați și copii. Nu doar îmbrăcămitea provine de la mărci cunoscute, ci și poșetele, pantofii și accesoriile. Proudusele nu poartă urme vizibile de purtare și unele sunt chiar noi, cu etichetă. Pe lângă prețurile mai mult decât accesibile, reducerile progresive la toată gama de produse sunt încă un motiv să participăm la vânătoarea de comori. Și dacă până acum nu v-am convis, am să vă dau un argument căruia nu i-ar putea rezista nici cel mai cârcotaș client. La Evernisaj nu veți găsi anunțul care ne pune pe toți pe fugă: „marfa vândută nu se primește înapoi”. La fel ca în orice mgazin on line care se respectă, produsele pot fi returnate în termen de 14 zile de la livrare.
Cum vă spuneam, de Paști trebuie să-mi reînnoiesc garderoba. Este o tradiție din copilărie și tradițiile se respectă. Înainte, însă, trebuie să fac loc pentru rochițe, costume, bluze și pantaloni de la Evernisaj. Cu toate că îmi vine greu să mă despart de hăinuțele mele abia purtate sau care au rămas cu eticheta netăiată, am să le donez Armatei Salvării. Sunt sigură că, undeva, în lumea largă, cineva va purta cu eleganță și stil ceea ce mie mi-a fost drag.
Eu mi-am ales câteva ținute. Voi cum vă reîmprospătați garderoba și ce faceți cu hainele pe care nu le mai purtați?
Articolul a fost scris pentru cea de a șasea probă a competiției Spring SuperBlog 2018.