lac acumulare Vathes Ikaria
Grecia,  Ikaria

Insula Ikaria: drumeție montană și plante de leac

După două zile de tratament și relaxare, planurile de vacanță au revenit în grafic. Dis-de-dimineață pentru insula Ikaria, adică pe la 9.30, am plecat cu Lina în drumeție montană în zona Raches.

Întrucât picioarele mele nu erau vindecate complet, am stabilit cu Lina o versiune scurtă a traseului.

Am mers cu mașina din Gialiskari până în satul Agios Dimitrios, apoi am plecat pe jos către Christos Raches, actualul centru comercial al regiunii.

Între Agios Dimitrios și Christos Raches se poate merge și cu mașina, dar scopul nostru era să vedem flora din regiune și alte minunății ascunse  drumului de asfalt.

drumetie montană în insula Ikaria
O pauză mică pentru o gură mare… de aer curat

Practic, am tăiat prin pădure, uneori mai lejer, alte ori mai pieptiș, curbele șoselei.

Drumeție montană și plante de leac

Vă spuneam într-un articol anterior că Lina, printre altele, este și botanist. Mergând cu ea pe munte, am descoperit o mulțime de plante de leac care sunt și pe la noi. Nu mai fusesem de multă vreme într-o drumeție montană, dar chiar și atunci când mergeam, admiram plantele și cam atât.

Morcovul sălbatic

Prima plantă pe care mi-a arătat-o Lina a fost morcovul sălbatic. O mai văzusem de multe ori pe marginea drumului, dar nu i-am dat mare atenție. Pistilul florii emană un miros foarte plăcut care atrage insectele și favorizează polenizarea.

morcov sălbatic
Lina îmi arată pistilul florii de morcov sălbatic

Infuzia sau decoctul de semințe ori rădăcină de morcov sălbatic sunt folosite în tratarea diferitelor afecțiuni. Printre acestea, reumatism, litiază renală, artrită, viermi intestinali, icter.

Nu știu de ce popular se mai numește și rușinea fetei. Poate pentru că decoctul din rădăcină de morcov sălbatic este un anticoncepțional natural?

Trandafirul de stâncă

Înaintând prin pădurea de pini, am văzut la rădăcina acestora trandafirul de stâncă.

Pe lângă proprietățile antiinflamatorii, antibiotice, antivirale și antihemoragice, trandafirul de stâncă se folosește și în parfumerie.

Legenda spune că planta a făcut obiectul unei mari dispute în Olimp. În timp ce zeii o voiau exclusiv pentru lecuirea rănilor războinicilor, zeițele o râvneau pentru a-și spori frumusețea.

trandafir de stâncă
Trandafirul de stâncă, floarea care a încăierat Olimpul

Cu toate acestea, animalele nu se prea apropie de el, poate și din cauza frunzelor extraordinar de lipicioase. Din acest motiv, tufele de trandafir de stâncă sunt cea mai bună protecție pentru semințele de pin.

Pinul este singurul copac care nu arde în timpul incendiilor de pădure. Atunci când temperaturile cresc excesiv, conurile de pin se închid și protejează semințele. După ce pericolul trece, conurile se deschid și semințele cad pe sol. La umbra trandafirului de stâncă acestea sunt protejate de orice dăunător.

Sunătoarea

Sunătoarea este o altă plantă pe care locuitorii insulei Ikaria o folosesc foarte mult. Ei o numesc „Sabia Sf. Ioan” sau „balm” (balsam). Explicațiile sunt mai multe:

 • În noaptea de Sânziene (Nașterea Sf. Ioan Botezătorul) o culeg fetele și fac cununi.
 • Frunza de sunătoare are formă de sabie.
 • Uleiul de sunătoare era folosit pe vremuri pentru tratarea rănilor provocate de tăietura de sabie.

Uleiul de sunătoare este un bun cicatrizant și este foarte indicat împotriva arsurilor solare.

sunatoare planta
Sunătoare, Sabia Sf. Ioan sau balm

Răchita

Răchita ( Lygharia în limba greacă) crește pe malul apei și în general se folosește pentru împletirea coșurilor. Conținutul ridicat de estrogen face ca planta să fie folosită pentru tratarea afecțiunilor hormonale și a simptomelor menopauzei.

răchita planta
Răchită sau Lygaria

Fytilaki

Fytilaki este o plantă ornamentală, fără întrebuințare în scop terapeutic. Însă, cu mult înainte de folosirea bumbacului pe scară largă, planta era utilizată în gospodării ca fitil pentru lămpile cu gaz sau candele. Este atât de moale și de pufoasă la atingere, că te aștepți să înceapă să toarcă de plăcere ca o mâță.

fytilaki plantă
Fytilaki – o plantă gingașă și pufoasă

Mirtul

Supranumit „arborele mereu verde” mirtul se folosește atât în scop terapeutic, cât și cosmetic. Administrat intern, sub formă de infuzie, extracte, soluții cu alcool sau uleioase, este eficient în tratarea afecțiunilor căilor respiratorii, urinare sau renale. Pentru uz extern, mirtul este folosit pentru boli cutanate, ulcerații, îngrijirea pielii și a tenului.

mirt cu flori albe
Mirtul cu flori albe

Mergeam de ceva vreme și chiar dacă soarele nu dogorea și doar se întrezărea prin desiș, mi se cam făcuse sete. Nu luasem provizie de apă pentru că, neavând termos, s-ar fi încălzit. Apoi, știam că pe drum sunt izvoare cu apă rece și nu avea sens să car degeaba o sticlă cu apă clocită.

Cooperativa Femeilor din Christos Raches

Prima oprire mai lungă de pe traseu am făcut-o în satul Christos Raches. În piața centrală sunt vreo trei taverne care prind viață după lăsarea întunericului.

terasa cooperativa de femei Ikaria
O limonadă cu mentă, răcoritoare și proaspătă. Home made

Ne-am așezat pe terasa magazinului deținut de Cooperativa Femeilor din Christos Raches și ne-am potolit setea cu o limonadă rece.

Insula Ikaria este locul în care matriarhatul a supraviețuit și se manifestă în fiecare moment al vieții. Femeile din Ikaria sunt extrem de puternice, determinate, încăpățânate și absolut deloc supuse. De asemenea, pe insula Ikaria sunt foarte multe femei singure care se descurcă la fel de bine și la cratiță și la spartul lemnelor.

femeie dulceată nuci home made
E sezonul nucilor pentru dulceață

Cooperativa Femeilor din Christos Raches  a luat ființă în anul 2009, cu scopul de a pune în valoare produsele locale și a menține rețetele tradiționale. Primul pas a fost un magazin cu prăjituri de casă. Astăzi, cele 6 membre active ale cooperativei prelucrează anual 2 tone de fructe și legume de la fermierii locali. Pe rafturile magazinului găsim dulcețuri de casă, plante aromate, miere, săpunuri și pomezi din plantele locale.

Moara de apă, Mănăstirea Agia Triada și Lacul Vathes – alte locuri minunate într-o drumeție montană

Pe poteca ce merge de-a lungul râului Charakas spre satul Kastanies, peisajul devine din ce în ce mai sălbatic și vegetația mai deasă. Pini înalți, castani cu fructe comestibile și alte plante care cresc pe lângă cursurile de apă. După ce am traversat podul de peste râu, am ajuns la cea mai longevivă moară de apă din Ikaria.

Moara de apă Spanedhos – Christos Raches

Din cauza distanței mari față de continent, locuitorii din Ikaria au nevoiți întotdeauna să se descurce cu propriile mijloace. Rețeaua generoasă de râuri, a facilitat construcția a numeroase mori pentru măcinarea cerealelor. Astăzi, pe teritoriul insulei se mai văd ruinele a 60 de mori de apă care au funcționat până în anii ’40.

moara apă cereale
Moara de apă din Christos Raches

Moara de apă Spanedhos de pe râul Charakas a funcționat până în anii ’60. După restaurare, funcționează ca un mic muzeu și, uneori, au loc și demonstrații. O moară de apă similară se află în satul Karavostamos, la cca 8 km de Evdilos.

Mănăstirea Agia Triada – Kastanies

Încet-încet am ajuns în satul Kastanies unde în urmă cu doar câteva zile am participat la cea mai frumoasă petrecere locală : Duminica de Rusalii.

Dacă în prima zi eram un pic confuză, cu timpul, informația a început să se sedimenteze.

Mănăstirea Agia Triada Kastanies Ikaria
Mănăstirea Agia Triada din satul Kastanies, insula Ikaria

Astfel, am înțeles că marea petrecere din Kastanies are loc datorită faptului ca aici se află mănăstirea cu hramul „Sf. Treimi”, Mănăstirea Agia Triada.

Deși biserica mănăstirii era deschisă, prin preajmă nu era nimeni care să-mi povestească despre ea.

Tot ce vă pot spune este că la cișmeaua din curte am băut cea mai pură și dulce apă de izvor.

Lacul Vathes

Punctul terminus al drumeției montane l-a constituit Lacul Vathes. Vă spuneam că insula Ikaria are o vastă rețea de ape curgătoare care se varsă în mare. Din acest motiv, în Ikaria nu există plaje la care se ajunge doar pe mare.

Tot din acest motiv, toate localitățile sunt alimentate cu apă potabilă și doar cei foarte sensibili au nevoie de apă îmbuteliată.

lac acumulare Vathes Ikaria
Lacul de acumulare de la Vathes

Lacul Vathes a fost creat în urma construirii unui baraj pe râul Myrthonas. Este o zonă umedă importantă, habitat natural pentru multe specii de păsări, broaște țestoase și șerpi de apă. Cea mai răspândită plată pe malurile râului Myrthonas este mirtul.

Ora prânzului trecuse cam de mult și ni se făcuse o foame de lup. Teoretic, ar fi trebuit să mâncăm acolo, la o kantina pe malul lacului. Nu știu din ce motive aceasta era închisă (temporar sau definitiv) astfel că ne-am întors în Christos Raches la una dintre tavernele din piață.

Femei în drumeție montană Ikaria
Final de drumeție montană la kantina de pe malul lacului

Despre asta vei afla în articolele următoare dacă te abonezi la news-letter. Până atunci, ne vedem pe Facebook și pe Instagram.

Călătorește! Banii se întorc; timpul, niciodată.

­

19 Comments

 • Georgiana

  Ce activitate interesanta si atipica pentru Grecia! Sincer, o drumetie pe munte cred ca ar fi fost ultimul lucru pe care as fi crezut ca il pot face pe o insula din Grecia. Uite ca am mai invatat ceva nou!

 • Cristina

  Nu știam asta: ”Pinul este singurul copac care nu arde în timpul incendiilor de pădure. Atunci când temperaturile cresc excesiv, conurile de pin se închid și protejează semințele. După ce pericolul trece, conurile se deschid și semințele cad pe sol. La umbra trandafirului de stâncă acestea sunt protejate de orice dăunător.” Cât de incredibilă este natura, și-a dezvoltat propriile procese de reglare și refacere. Și cât de aroganți suntem noi, oamenii, crezând că știm mai bine.

  Frumoasă drumeție, și mie îmi plac. Nu cred că te-am întrebat și n-am văzut să menționezi: numele insulei este cumva inspirat de legenda lui Icar? Ori merg eu prea departe cu gândul? 🙂

  • Almona Calatoreste

   Până acum, nici eu nu știam lucrul ăsta despre pini. Iar despre rolul de „gardian” al trandafirului de stâncă, nici atât.
   Insula Ikaria este locul în care Icar s-a prăbușit în mare după ce zeul Helios i-a topit aripile.
   Am spus asta în primul articol, inainte de a pleca.
   Mulțumesc mult pentru feedback.

  • Almona Calatoreste

   Mulțumesc, Elvira. Îmi place Grecia și imi plac toate fațele pe care dezvăluie. Când zici că ai văzut tot, constați că nu prea ai văzut mare lucru.

 • Raluca Anghel

  Ce aventura minunată și cate lucruri interesante ai aflat. De abia astept sa aflu si mai multe despre vacanta in Ikaria

 • Mirela Marin

  Ai avut o vacanță minunată!
  Și mie îmi place mult să explorez, să flu lucruri despre locurile în care ajung.
  Știam despre pini, la fel s-a întâmplat în incendiile din Tenerife de acum câțiva ani.
  Știam și despre sunătoare, o folosesc la ceaiuri pentru ficat.Natura este absolut miraculoasă!
  Mulțumesc pentru această drumeție în care m-ai purtat! Mai am multe lucruri de învățat.

  • Almona Calatoreste

   Despre pini nu știam. Despre sunătoare da. Folosesc uleiul de sunătoare și ceaiul. Natura e fantastică. Ne hrănește și ne vindecă, dar noi ne batem joc de ea.

  • Almona Calatoreste

   Mulțumesc mult. De ceva vreme nu mai consider călătoriile cheltuieli, ci investiții pe termen lung.

 • Ordine sau dezordine

  In istorie sunt mentionate des acele fierturi anticonceptionale. Cine era prins fie si numai cu buruiana era omorat si familia era ponegrita de vrajile celui ce facea potiunile. Iete ca aflu si eu cum se numeste una din acele plante.

  • Almona Calatoreste

   Natura ne-a pus la dispoziție toate plantele de leac. Evitarea unei sarcini și avortul nu sunt creații ale societății moderne. Dar niciodată n-am știut numele unei astfel de buruieni.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.