Insulele nord egeene – 5 giuvaeruri nedescoperite
Insulele nord egeene sunt asemenea unor femei frumoase înveșmântate în văluri semi-transparente. Mai puțin promovate și expuse decât surorile lor, insulele Ionice sau Cycladele, insulele nord egeene sunt misterioase și greu de cucerit.
Dar dacă le dovești că ai suficientă răbdare să le descoperi frumusețile, se dezvăluie încet-încet, puțin câte puțin.
Insulele nord egeene – 5 giuvaeruri nedescoperite
În arhipelagul situat în nordul Mării Egee viața se desfășoară într-un ritm aparte, în care graba, tumultul și nerăbdarea sunt noțiuni străine. Insulele nord egeene și-au păstrat autenticitatea, iar locuitorii trăiesc simplu, în pofida greutăților și lipsurilor.
Natura a fost generoasă, iar oamenii au învățat să fie recunoscători și să o respecte.
Insula Limnos
După cinci ore de călătorie cu ferry-boat de la Kavala, descoperim Myrina, portul și capitala insulei în formă de fluture. Orașul este așezat între două golfuri și este format din două cartiere: Romeikos Gialos (cartierul roman) și Tourkikos Gialos (cartierul turcesc). Între cele două golfuri, pe cel mai înalt vârf, străjuiește castelul bizantin.
Insula Limnos este locul de naștere al lui Hefaistos, zeul focului și meșteșugarul zeilor. Dar și sălaș al năpraznicelor amazoane.
Pe insula Limnos poți avea o vacanță de relaxare pe oricare dintre plajele nisipoase sau una extrem de activă.
Dacă ești pasionat de istorie și arheologie atunci nu trebuie să ratezi situl arheologic din golful Moudros.
Iar dacă te pasionează sporturile nautice, pe plaja Keros poți practica windsurfing și kitesurfing.
Insula Lesvos
Locul de naștere al poetei Sappho, insula Lesvos este cea mai mare și capitala insulelor din nordul Mării Egee.
Este mai ușor accesibilă din România cu un charter de avion, pe timp de vară.
Un sejur de o săptămână este insuficient să o savurezi pe îndelete.
Închiriază o mașină și pornește pe drumurile șerpuitoare. Privește insula de la înălțimea Castelului din Molivos. Urcă încet cele 114 trepte ale Bisericii Panagia Glykofilousa și vei fi răsplătit cu o priveliște la care nici n-ai visat.
Relaxează-te pe plajele din Petra, Anaxos, Skala Eressos sau Vatera și bucură-te de apele termale de la Eftalou. Pierde-te prin Pădurea pietrificată de la Sigri și nu pleca înainte să guști un ouzo la Plomari.
Insula Chios
Vi-l aduceți aminte pe Mărgelatu’, justițiarul singuratic care, după ce mai repurta o victorie intra în primul han și cerea o mastică?
Băutura spirtoasă, la mare căutare în Imperiul Otoman, venea din insula Chios, singurul loc din Europa unde se cultivă arborele de mastic.
Însă nu pe toată insula Chios găsim arborele ce lăcrimează, ci doar în sud. Mastihohoria (satele producătoare de mastic) au fost cele mai bogate, dar și cele mai atacate de prădători de-a lungul istoriei. În timpul dominației Otomane, satele au avut un statut privilegiat și au fost apărate ca niște fortărețe.
În Muzeul Masticului din satul Pyrgi sunt prezentate istoria cultivării, metoda de recoltare și toate întrebuințările, atât în scop terapeutic cât și cosmetic.
Într-o zi toridă de vară, nimic nu te răcorește mai bine decât un șerbet de mastic.
Dacă îți plac mandarinele, ai ajuns în locul potrivit. Căci mandarinele de Chios sunt printre cele mai bune din lume. Și pentru că pe insulă, alături de arborii de mastic, cresc și foarte multe citrice, în urmă cu doi ani, în satul Kambos, a fost deschis Muzeul Citricelor.
Nu poți pleca din Chios fără să iei o cină cu fructe de mare și un păhărel de suma (ouzo din smochine).
Insula Samos
Despre insula Samos, locul de naștere al matematicianului Pitagora și al „cupei echității și cumpătării” aș putea vorbi mult și bine. Fără să mă plictisesc și fără să mă repet.
Mult mai mică decât sora sa, insula Lesvos, poate fi descoperită la pas într-o săptămână. Aici timpul are altă dimensiune și, uneori, parcă stă pe loc.
Este foarte ușor accesibilă din București, cu un charter de avion pe timp de vară.
La fel ca toate insulele nord-egeene, este verde, umbroasă și are niște plaje de care te vei îndrăgosti.
O plimbare prin satele de munte din insula Samos te va purta înapoi în timp și te va umple de încântare.
Insula Ikaria
Grecia abundă de legende și numele multor locuri sunt legate de mitologie. Despre insula Ikaria se spune că este locul în care Icar s-a prăbușit în mare după ce s-a eliberat din labirintul Minotaurului, purtând aripi de lemn.
Mica insulă din nordul Mării Egee este una dintre cel cinci „Blue Zones” din lume. În aceste zone, procentul oamenilor care depășesc 90 de ani este covârșitor. Iar boli precum cancerul, demența și accidendetele cerebrale sunt aproape inexistente. Celelalte patru sunt Okinawa (Japonia), Sardinia (Italia), Nicoya (Costa-Rica) și Loma Linda (California).
Nu este de mirare, având în vedere că insula Ikaria a păstrat nealterate atât dieta mediteraneeană, cât și spiritul grecesc autentic. Se pare că secretul longevității constă într-o alimentație bazată pe fructe și legume proaspete și foarte puțină carne. Foarte multă mișcare în aer liber, atât în grădinile de legume cât și pe potecile de munte care străbat insula.
Locuitorii insulei respectă cu sfințenie siesta (odihna la orele prânzului) și petrec cu familia și prietenii ori de câte ori au ocazia. În Ikaria, nimeni nu e singur.
În Grecia, sărbătorile religioase sunt marcate de „panigiria” (sărbătorile de hram) care sunt adevărate serbări câmpenești la care participă toată comunitatea.
În insula Ikaria, sunt cele mai multe și cele mai frumoase. Pe timp de vară, sunt nenumărate astfel de petreceri la care participă, deopotrivă, localnici și turiști.
Tu pe care o alegi?
Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie pe Facebook să afle și prietenii tăi! Nu uita să te abonezi la news-letter și să urmărești contul de Instagram.
Călătorește! Banii se întorc, timpul, niciodată.
Sursa foto: arhiva personală, pixabay.com și visitgreece.com
22 Comments
Oana M
Ce frumoase par toate aceste insule. Imi plac mult legendele din jurul lor. Mereu m-au facinat! Daca ar fi sa aleg una ar fi insula Limnos.
Almona Calatoreste
Bună alegere. Și mie îmi place Limnos
Adriana Ivan
Îmi plac legendele și citesc tot timpul cu drag despre ele. Dacă ar fi să aleg, aș alege să vizitez Insula Ikaria.
Almona Calatoreste
Și mie îmi plac legendele. Frumoasă alegere. Insula Ikaria e una dintre cele mai autentice.
Mirela-Carmen
Chios si Samos sunt alegerile mele!!! M-ai facut curioasa in legatura cu masticul si in plus, am o problema personala cu Pitagora. Mai precis, intotdeauna m-a fascinat. Multumesc pentru recomandari, Almona!
Almona Calatoreste
Excelente alegerile, Mirela! Sunt două insule pe care poți să le vizitezi în timpul unui sejur mai lung.
Georgiana
Ce locuri frumoase! Cum in Grecia inca nu am ajuns, am o lista intreaga cu locuri pe care vreau sa le vad. Cu fiecare articol scris de tine, mai adaug cate un loc ❤️
Almona Calatoreste
În fiecare an îmi propun să mai schimb destinația, dar ori lista cu locuri de vacanță în Grecia este lungă, ori anul e prea scurt.
Carmen Bart
O parte a Greciei necunoscuta mie. Iau in calcul.
Almona Calatoreste
Nu mică mi-a fost mirarea să aflu că și pentru mulți greci este o zonă în care n-au ajuns.
Anca
Grecia imi aminteste de o matusa care a locuit cativa ani acolo, ar da orice sa se intoarca in locurile acelea frumoase.
Mirela Coman
Nu am ajuns pina acum acolo. Ai scris frumos, mi-a placut.
Catalina Coman
Nu cred ca as putea sa aleg. Toate par un coltisor perfect de Rai.
Tudose Angela
Le-aș alege pe toate! Cum n-am văzut decât foarte puțin din Grecia, aș lua-o pe toată la pas și-aș țopăi din insulă în insulă.
Almona Calatoreste
Da… Când ieșim amândouă la pensie, ne urcăm în primul avion și facem un island hopping de o lună. Cel puțin
Tudose Angela
Waaaw! Ce mi-ar plăcea! 🙂
Aura Lupu
Hm, m-ai pus pe gânduri acum, oare pe care s-o aleg?
Toate-s faine, toate-mi trag cu ochiul, mai ales ca sunt fan insule…
Musai sa le studiez pe îndelete…
Foarte interesant, mulțumesc.
Almona Calatoreste
Dacă nu reușești, pune-le în căciulă și trage la sorți 🙂 N-ai cum să greșești. Și mie îmi plac insulele. Dar și continentul e frumos.
Illusion
Azi m-am trezit cu un dor de ducă extraordinar, iar acum, citindu-ți articolul, s-a intensificat. De vizitat, le-aș vizita pe toate!!!
Almona Calatoreste
Eu le iau la rând. Anul trecut a fost Samos. Anul ăsta… surpriză.
Otilia Dima
Cred ca Samos
Almona Calatoreste
Bună alegere. E mică, frumoasă și liniștită.