Radu Voinea blogger
Timp liber,  Păreri și gânduri

Interviu cu Radu Voinea, manager Businesstrip

Anul 2020 va rămâne în istorie ca cea mai neagră perioadă pentru turism. Vocal sau insinuat, turismul a fost acuzat că a contribuit la răspândirea Covid19. Consecințele au fost dezastruoase atât pentru călători, cât și pentru industria turismului. La nivel individual, turiștii au rezolvat oarecum problemele cu reprogramări sau rambursări. Cum se vede situația din punctul de vedere al furnizorilor, aflăm de la Radu Voinea, manager Businesstrip și travel blogger.

Almona călătorește: Businesstrip este o afacere relativ tânără, iar tu ești un manager la fel de tânăr. Spune-ne câteva cuvinte despre obiectivele, valorile, echipa și publicul căreia vă adresați.

Radu Voinea: Este corect, suntem o agenție tânără dar cu multă forță de muncă și pasiune.

Am pornit construcția și planul agentței încă din 2017, oficial am inceput la sfârșitul anului 2018.

Urmăresc industria de travel de foarte mulți ani. Eu, fiind sportiv de performanță, am avut oportunitatea să călătoresc în toată lumea.

Mi-am imaginat mereu că voi avea o mică afacere în domeniul turismului și acum, practic, acest obiectiv sau vis deja se întâmplă.

Am văzut și am trăit atât turism de leisure cât și turism de business.

M-a atras foarte mult partea de business, de corporate, pentru că mi se pare interesant să fii cel care coordonează și poate trimite grupuri oriunde în lume. Este un challenge frumos acesta de a conecta totul pentru necesitatea turistului, cum sunt transferul până la aeroport-zborul-transferul la hotel-hotelul-mese-transfer înapoi acasă.

Consider că atunci când vii cu soluții complete pentru turist și la destinație îi pui la dispozitie tot, oamenii apreciază că într-o țară străină se pot descurca ușor.

echipa businesstrip

Almona călătorește: Anul 2020 va rămâne în istorie ca cea mai neagră perioadă pentru turism. Vocal sau insinuat, turismul a fost acuzat că a contribuit la răspândirea Covid19. Consecințele au fost dezastruoase atât pentru agențiile de turism, cât și pentru clienții lor. În ce situație se află acum Businesstrip?

Radu Voinea: Da, au fost 3 luni extrem de grele, iar părerea mea este că, din păcate, pentru turism zilele negre vor continua cel puțin până la sfârsitul anului.

Noi suntem împărțiți în 2 zone, business și leisure, dar focus masiv avem pe partea de corporate, împărțite 70% business/corporate -30% leisure.

Pot spune că am supraviețuit datorită înțelegerii clienților, care au anulat foarte puțin din rezervările făcute.

Almona călătorește: Câțiva ani de acum înainte, turismul va cunoaște schimbări majore. Unele dintre ele încep să se vadă. Cum crezi că va fi afectat pe termen lung comportamentul clienților tăi? Vor fi mai prudenți, vor evita călătoriile lungi, vor aștepta ofertele last minute în loc să-și securizeze vacanța în early booking? Care va fi strategia ta în continuare?

Radu Voinea: Parerea mea este că pofta de distracție și de vacanțe nu va dispărea niciodată din comportamentul oamenilor. Prin urmare, eu cred că imediat ce restricțiile vor dispărea complet, lucrurile vor reveni la normal repede.

Precum turiștii, si oamenii de afaceri așteaptă normalizarea călătoriilor. Așa cum spuneam focusul nostru rămâne pe partea de corporate, cazări în România, bilete de avion, organizare conferințe. După o pauză atât de mare, cred că din toamnă activitățile se vor relua rapid.

Almona călătorește: Încet-încet, oamenii își rafinează gusturile, ridică ștacheta în ceea ce privește așteptările de la o vacanță. Din ce în ce mai mulți încep să prindă gustul unei vacanțe personalizate. Businesstrip are în portofoliu astfel de vacanțe. Spune-ne care au fost solicitările clienților tăi și care a fost cea mai mare provocare în organizarea unei astfel de vacanțe.

Radu Voinea: Până acum nu am avut solicitări complet inedite care să ne pună în dificultate, dar imbrățișăm cu drag orice provocare. Persoana care și-ar dori o vacanța inedită, cu siguranță ar fi pasionată de călătorii și experiențe, iar lucrul acesta nu ar face decât să ne motiveze să creem o vacanță de neuitat, dar de repetat :).

Almona călătorește: Ești managerul unei agenții de turism, dar și blogger de călătorii și sport. Știi probabil, că relația dintre agențiile de turism și bloggerii de călătorii este, cu puține excepții, cam „dragoste cu năbădăi”. Având în vedere că publicul lor este comun, cum vezi tu evoluția relației agenție de turism – blogger de călătorii? Cum se pot ajuta reciproc, în beneficiul turistului?

Radu Voinea: Da, știu că e un teren fierbinte. Cum spuneam și mai devreme, turismul si sportul sunt pasiunile mele.

Poate că de obicei este o relatțe cu năbădăi, dar aici cred că, prin experiența personală, pot aduce un aport în agenție, vazând punctele forte și punctele slabe. Pot îmbunătăți astfel experiența călătorilor care ne aleg agenția. Nu poți avea o agenție de turism fără să fii pasionat de călătorii, nu?

Pe partea de blog, am început acum, in această perioadă de “stat acasă” și îmi aștern gândurile despre situațiile actuale.

Părerea mea este că dacă livrăm informații corecte , în ajutorul clienților , fără mesaje de genul: „zboară cu 2 euro la Milano” sau „Grecia 9 zile 80 euro all inclusive” și ulterior, când intră oamenii pe ofertă, văd ca ar fi oferta pentru decembrie și hotelul este la marginea prăpastiei , daca aceste informații / oferte sunt eliminate, atunci cred că relația blog-agenție ar fi bună și oamenii vor aprecia că nu promovăm.

Este un subiect care și pe mine mă deranjează, pentu că și noi avem mici probleme cu anumiti clienți care spun, am văzut eu pe un site o super ofertă, dar oamenii nu caută informațiile până la final și nu compară “mere-mere”. Toate aceste mici “conflicte “ apar din cauga blogurilor care promovează super oferte ireale sau fara taxe 🙂

Am incredere că industria va fi mai unită ca niciodată dupa aceasta criză, ne vom susține unii pe alții și vom reuși ca în 2021 să batem cifrele din 2019 sau din cei mai buni ani care au fost vreodată.

Almona călătorește: Îți mulțumesc mult și mă bucur că tinerețea și optimismul merg mână ân mână.

Radu Voinea: Și eu îti multumesc. Daca vreți să mă cunoasteți mai bine mă gasiți pe  www.raduvoinea.ro

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.