lucrul manual socializare
Timp liber

6 motive pentru care iubesc lucrul de mână

Lucrul de mână (tricotatul, croșetatul și brodatul) l-am văzut prima oară la bunica, atunci când lua pauză de la activitățile casnice zilnice. Din mâinile ei ieșeau hăinuțele mele și ale păpușilor, mileurile, fețele de masă și așternuturile cu monogramă.

De la bunica am învățat să tricotez ochiul pe dos, cu firul pe după gât, înainte de a merge la școală. Când am intrat la școală, lucrul de mână era o disciplină obligatorie și nu se rezuma doar la hârtie decupată și lipită. Aici am deprins tricotatul cu firul pe deget. Cu firul pe după gât, era riscant căci uitam să îl eliberăm și riscam să ne scoatem ochii cu andrelele.

Chiar dacă nu a fost o activitate constantă, lucrul de mână mi-a plăcut întotdeauna și, de-a lungul timpului am realizat o mulțime de proiecte cu care mă mândresc.

De ce iubesc lucrul de mână?

1. Mă relaxează

Alături de scris, tricotatul manual mă ajută să mă relaxez. Ritmul constant al lucrului mă eliberează de stres și de energiile negative acumulate. Când mă concentrez să număr ochiurile, rândurile sau schema unui model deosebit, nu-mi mai rămâne timp să mă gândesc la tot felul de prostii și să-mi imaginez scenarii sumbre. De când am reluat în serios tricotajul, constat că dorm mult mai bine, la fel ca atunci când citesc câteva pagini înainte de culcare.

2. Stimulează gândirea logică

Un proiect tricotat manual implică foarte multe calcule și urmează o schemă logică. Chiar dacă nu este vorba de analiză matematică, de calcul integral sau matricial, este nevoie de calcule aritmetice, multiplicări, reduceri și distribuiri. Este nevoie și de puțină geometrie, de cunoașterea figurilor geometrice, calcularea lungimilor, a suprafețelor și a densităților.

O să spui, probabil, că exagerez, că bunicile și străbunicile noastre se descurcau fără prea multă școală și nu calculau matematic laturile unui șal sau amplitudinea unei fuste. Este adevărat, însă, din cauza confortului care ne-a invadat viața, am pierdut multe abilități pe care le aveau înaintașele noastre. Ele se descurcau și fără cântar de bucătărie și fără google maps.

3. Stimulează creativitatea

Îmi place să spun că lucrul manual se aseamănă enorm cu muzica. Din șapte note muzicale, au ieșit zeci de stiluri și miliarde de melodii. În tricotaj, din două ochiuri, unul pe față și altul pe dos, se poate crea o mulțime de modele și piese vestimentare sau accesorii.

lucrul de mână tricotaje

4. Produse personalizate la prețuri rezonabile

Dacă faci un tur al magazinelor fizice sau online, ai găsești piese din producția de serie la prețuri destul de piperate. Cu titlu de exemplu, un pulover simplu, din plastic 100%, costă între 90 și 120 de lei. Tu poți să-ți faci unul personalizat cu doar 40-50 de lei.

Sunt foarte multe site-uri care oferă gratuit tutoriale și modele de tricotaje manuale. Acum câțiva ani, am găsit un model superb de cardigan. Materialul pe care îl aveam, era insuficient. Asta nu m-a oprit să fac o bluză de primăvară-toamnă.

De asemenea, poți să combini culori, fire de diferite grosimi și modele astfel încât să obții un produs unicat.

5. Reutilizare

Cu excepția firelor prețioase de mohair, alpaca, angora sau mătase naturală, lucrate cu andrele subțiri, orice produs tricotat manual se poate transforma. Nu există bluză, rochie, fustă, cardigan care să nu-ți mai placă, să nu-ți mai vină și să nu se poată transforma în top, vestă, eșarfă, fular, căciulă, șosete, poșetă sau față de pernă decorativă.

6. Socializare

Șezătorile de altă dată, unde femeile se întâlneau și le mergea gura cum le mergeau mâinile, s-au mutat pe rețelele de socializare. În grupurile de Facebook și pe YouTube există multe comunități de femei pricepute și de începătoare în lucrul de mână. Poți să cauți inspirație, tutoriale pas cu pas și chiar să te alături unei sesiuni live de tricotat sau croșetat.

Tu ești prietenă cu lucrul de mână?

Dacă ți-a plăcut articolul, spune-le și prietenelor tale printr-un share pe Facebook. Iar dacă vrei să afli și alte lucruri despre tricotat manual, lasă-mi un comentariu.

5 Comments

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.

%d blogeri au apreciat: