lagana pâine fără frământare
Rețete din călătorii

Lagana – pâine fără frământare

Lagana este o pâine care nu necesită frământare și se face în Grecia în prima zi a Postului Mare. După o lună de Carnaval, jocuri și petreceri care se încheie cu Lăsata Secului, urmează Lunea cea curată (Kathari Deftera), prima din cele 40 de zile de post.

Pentru Postul Mare, grecii frământă o pâine numită Sarakosti, sub forma unei femei cu șapte picioare și fără gură. Cele șapte picioare reprezintă cele șapte săptămâni de post și la sfârșitul fiecărei săptămâni se rupe câte un picior. Femeia nu are gură deoarece în timpul postului se spune că este bine să fii tăcut, să nu spui răutăți. Aceasta nu este destinată consumului, ci are doar scop ritualic.

În Grecia, prima zi de post, Kathari Deftera, este dedicată ieșirilor la picnic, iar copiii înalță zmeie de hârtie. Coşul de picnic conţine icre, măsline, murături, fructe de mare (inele de calamar, calamar umplut), halva şi, bineînţeles, lagana.

Deși este oarecum un produs ritualic, eu o fac tot timpul anului, în special pentru că nu necesită frământare, se face relativ repede și este foarte gustoasă.

Lagana – pâine fără frământare

Ingrediente

500 g făină

340 ml apă călduţă

7 g drojdie uscată (un plic)

1 ½ linguriţă sare

1 linguriţă zahăr

40 ml ulei vegetal

1 lingură de zahăr dizolvată în 100 ml apă

Seminţe de susan

lagana grecească
sursa foto: pinterest.com

Mod de preparare

Într-un castron adânc se pun toate ingredientele uscate şi se amestecă bine. Se face o adâncitură în mijloc, se adaugă uleiul, apoi apa călduţă, puţin câte puţin. Se amestecă bine toate ingredientele până se încorporează toată făina. Se acoperă şi se lasă la dospit circa 30 – 40 minute.

Se pregăteşte o tavă dreptunghiulară, se ung mâinile bine cu ulei şi se aşează aluatul. Se acoperă şi se mai lasă la dospit cca 30 – 40 de minute.

După ce a dospit în tavă, se unge cu o pensulă cu soluţia de apă cu zahăr şi se presară seminţe de susan. Se împunge ușor aluatul cu vârfurile degetelor, pe toată suprafața.

Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 grade sau la foc mediu spre mic circa 20 de minute sau până când paiul iese curat.

Pentru o aromă deosebită, uleiul se poate înlocui cu 40 g de tahini. De asemenea, apa cu zahăr pentru uns se poate înlocui cu melasă de struguri şi lagana va căpăta o culoare mai închisă.

Tu ai gustat vreodată lagana?

Spune-mi într-un comentariu, iar dacă ți-a plăcut rețeta, împărtășește-o pe Facebook cu prietenii tăi!

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.