pompier grec
Păreri și gânduri,  Vacanță în străinătate

Lecția de solidaritate a poporului elen

Grecia se confruntă de câțiva ani cu fenomene meteo extreme. Inundații, incendii, alunecări de teren, cutremure. Numai în ultimii doi ani, stihiile naturii au pus la grea încercare poporul elen. Însă, de fiecare dată, acești oameni au dat Europei  lecția de solidaritate.

Fenomenele meteo extreme din Grecia și lecția de solidaritate

Incendiile devastează insula Thassos în septembrie 2016

Luna septembrie este una dintre cele mai plăcute pentru o vacanță în Grecia. Soarele nu mai arde atât tare și poți petrece mai mult timp în aer liber fără să te temi de arsuri sau insolație. Mulți ani la rând am ales luna septembrie pentru o vacanță în Thassos. În 2004, când am pășit prima oară pe insula de Smarald, aceasta mai purta cicatricile incediului devastator din 1985. Versanții dinspre satele Panagia și Theologos, cândva acoperiți de păduri de pini aveau acum goluri alpine. În dimineața zilei de 10 septembrie, trăznetele și vântul puternic au aprins satele Kazaviti, Prinos și Rachoni.

Au fost evacuate mai multe localități, iar turiștii au plecat în momentul în care au fost reluate cursele de ferry. Primii care au reacționat, până la declararea stării de urgență și a intervenției autorităților de la Atena, au fost localnicii și pompierii tasioți. Focul a fost stins după 12 ore. Solidaritatea grecilor a trecut testul focului.

N-am mai avut ocazia să revin în Thassos după dezastru, dar aceasta continuă să primească turiștii an de an. Încet-încet lucrurile încep să revină la normal.

ajutoare pentru sinistrati in Atena
Poporul elen se mobilizează pentru ajutarea sinistraților – sursa foto: theatlantic.com (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Un cutremur devastator lovește insula Lesvos în iunie 2017

Insula Lesvos este una dintre cele mai verzi și mai frumoase din arhipelagul Egeei de Est. Cei care au vizitat-o s-au îndrăgostit de satele liniștite ce păstrează nealterată autenticitatea grecească. Locuri de o frumusețe rară, cu muntele care îmbrățișează marea.

La începutul sezonului estival, localnicii sperau la o revigorare a turismului. În urmă cu un an, 80% din rezervări fuseseră anulate din cauza valului de migranți care se refugiaseră în Paradisul Verde. Natura avea, însă alte planuri.

Un seism cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter, urmat de 25 de replici,  produs în Marea Egee, zguduie insula Lesvos și clatină Izmirul, Istanbulul și Atena.

În timp ce internetul geme de durere că „se leagănă Stanbulul”, satul Vrisa, din regiunea Plomari, piere sub dărâmături. Mai marii Uniunii Europene sunt îngrijorați de soarta migranților și cer Atenei măsuri corespunzătoare.

Din nou, guvernul de la Atena declară starea de urgență.

Grecii dădeau din nou testul solidarității. 800 de persoane, marea majoritate bătrâni, au rămas fără adăpost dupâ ce casele au fost avariate sau distruse în totalitate. Hotelierii, biserica și persoane private au o oferit gratuit adăpost sinistraților.

Râuri pe străzile de la periferia Atenei în 2017

Noiembrie este o lună bună pentru o minivacanță la Atena. Se intră în extrasezon și, până la vacanța de Crăciun și Anul Nou, obiectivele turistice reprezentative se pot vizita la preț redus sau chiar gratis. Nu mai este nici aglomerația, nici arșița din lunile de vară. Câțiva stropi de ploaie te pot face să îți întrerupi plimbarea și să te adăpostești preț de o cafea sau un gyros.

Ploile din noiembrie 2017 n-au mai fost la fel de blânde ca în trecut. Orășelele Nea Peramos și Mandra, din apropiere de Atena, au fost măturate de șuvoaiele de apă și noroi. Zeci de oameni și-au găsit sfârșitul în case sau în mașini. Ca să se salveze din calea puhoaielor, oamenii s-au urcat pe acoperișuri. TIR-uri, autoturisme, copaci doborâți la pământ, pubele și choșcuri plutesc ca niște bărcuțe de hârtie aruncate de copii puși pe șotii.

Sunt cele mai grave inundații din ultimii 20 de ani. Grecia este în doliu. Doliu național.

Flăcările mistuie Atena în 2018

O vară capricioasă și atipică încurcă planurile estivale ale hotelierilor. Temperaturile de început de toamnă nu prevestesc un sezon bun. Însă nici dezastrul ce urma să se abată peste stațiunea Mati, aflată lângă cel de-al doilea port al Atenei, Rafina.

Incendiile de vegetație nu sunt fenomene meteo extreme. Cel puțin nu în Grecia, unde lipsa precipitațiilor este firească în lunile de vară.

lecția de solidaritate a poporului elen
Bărcile pescărești și pneumatice sunt salvarea din calea focului – sursa foto: theatlantic.com REUTERS/Alkis Konstantinidis – RC1585A91650

Și totuși, nicio producție hollywoodiană de până acum nu a prezentat un asemenea dezastru. Imaginația scenariștilor, regizorilor și creatorilor de efecte speciale nu a fost atât de bogată.

Limbi de foc împinse de vântul năpraznic ìnghit lacome tot ce găsesc în cale. Case, mașini, oameni. În 15 minute, totul este cuprins de flăcări. Disperați, oamenii fug spre mare. Însă îi ajunge din urmă fumul gros.

Femei, bărbați, copii, bătrâni, tineri în luna de miere, adolescenți se prind într-o ultimă și mare îmbrățișare.

Vestea face înconjurul lumii. Imaginile sunt cutremurătoare. Autoritățile îl califică drept un ‘dezastru de proporții biblice”.

Poporul elen este din nou pus la încercare și, din nou, solidaritatea acestuia dă testul suprem.

În centrele pentru donarea sângelui,  n-ai loc să arunci un ac. Taximetriștii transportă gratuit sinistrații din zona dezastrului spre locuri sigure. Pe rețelele de socializare, hotelieri și persoane particulare nu contenesc să anunțe că oferă adăpost gratuit celor care au reușit să se salveze din flăcări. Toate zonele din Grecia și comunitățile elene din toată lumea au trimis echipe de voluntari să sprijine intervenția autorităților de la Atena și ale Uniunii Europene.

Bilanțul victimelor și al pagubelor materiale nu a fost finalizat.

Oamenii afectați de nenorocire au pierdut tot. Însă acest popor, în ciuda tuturor vicistitudinilor și stihiilor nu-și va pierde vreodată solidaritatea, omenia și filotimia.

Surse de informare: Agerpres, Reuters, Greek reporter

Surse foto: theatlantic.com

17 Comments

 • Elena Chedică Mateică

  O lecție de viață, din care avem ce învăța. Din păcate, nu apreciem ce avem și cât de norocoși suntem, decât când dăm de greu.
  Mă bucur să aflu că încă există oameni buni, care oferă o mână de ajutor, fără să aștepte ceva în schimb.

 • DanaC

  Ei sunt un exemplu de urmat. Uniti, solidari, asa cum ar trebui sa fie fiecare natiune. E trist ca au trecut prin toate acestea, dar e frumos ca au dat dovada de omenie.
  Cand am fost in Grecia, am ajuns in port pe la miezul noptii si dimineata aveam feribot, asa ca ne-am gandit ca nu are rost sa platim hotel ptr cateva ore si am dormit intr-o parcare. Era pe timpul protestelor, si un grup de politisti au stat langa masina noastra pana s-a facut dimineata (3-4 ore). Nu au facut-o de teama, ci pentru a ne păzi. Au fost foarte prietenoşi, iar noi ne-am simtit in siguranta.

 • Mona

  Am recitit cu aceeași emoție articolul tău. Nici atunci, nici acum nu îmi găsesc cuvintele să comentez. Bravo lor și să le fie drumul cât mai lin de acum înainte. Au avut destule încercări…

 • Vlad

  Nici nu am stiut ca azi este ziua Greciei! Si iubesc Grecia enorm. Am avut ocazia sa constat bunatatea si solidaritatea grecilor, este un popor minunat (chiar daca mai au si defecte). Un articol deosebit!

  • Almona Calatoreste

   Astăzi este Ziua Independenței. Grecii au două zile naționale. Cea de a doua este pe 28 Octombrie, Ziua Marelui NU. A fost ziua în care grecii au refuzat ultimatumul lui Mussolini.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.