O zi la Sinaia – ce facem, ce vedem, unde mâncăm

Dacă vrei să evadezi din București, o zi la Sinaia este alegerea ideală. Ultima oară când am fost în stațiunea montană de pe Valea Prahovei, a fost acum 30 de ani. Mi-o amintesc aglomerată, murdară și cu o vreme nu foarte prietenoasă la jumătatea lui Septembrie. Dintr-o pură întâmplare, pentru că trebuia să valorific niște vouchere de vacanță, am ajuns din nou la Sinaia.

O zi la Sinaia – ce facem, ce vedem

Duminică la prânz, Sinaia m-a primit caldă și „bine afumată”. De cum am urcat treptele ce urcă din gară spre centrul orașului, am simțit aromă de fum și carne pe grătar. Era ultima zi a Festivalului Sinaia forever, iar tarabele cu mâncare stradală te îmbiau cu tot felul de bunătăți: mititei, costițe, sarmale cu mămăliguță și fasole cu ciolan. Mi-am croit cu greu drum prin mulțimea pofticioasă și tot cu greu am rezistat tentațiilor vizuale și olfactive.

sinaiaforever
Sinaia gătită de sărbătoare

Drumul până la hotel, care nu durează mai mult de 10 minute l-am parcurs agale, imortalizând atmosfera de sărbătoare din oraș. Ba, la un moment dat, când un nor răzleț s-a gândit să răcorească un pic atmosfera, m-am adăpostit sub zecile de umbrele tricolore suspendate.

Muzeul orașului Sinaia

Primul drum pe care l-am făcut după ce ne-am cazat la Hotel New Montana, a fost la Palatul Știrbey în care funcționează Muzeul orașului Sinaia.

În schimbul a 15 lei, cât este taxa de intrare, am făcut o plimbare în timp, sub semnul regalității. Ba, mai mult, am primit și liber la poze. Salonul aristocrat te întâmpină cu ținute de epocă, pian, secrétaire și sofa.

Castelul Stirbey Sinaia

Pe un perete se află, în manuscris, certificatul de naștere al Regelui Mihai I.  O sală este dedicată Stâncilor lui Franz Josef, o replică a celor amenajate la cererea Regelui Carol I, în anul 1897, cu ocazia vizitei Împăratului Austro-Ungariei. La Stâncile lui Franz Josef, aflate la 7 km de Sinaia, se poate ajunge într-o plimbare de 10 minute de la Stâna Regală.

Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00

Pentru doritori, Castelul Știrbey oferă și cazare în 6 camere stil Boutique.

Mănăstirea Sinaia

Mănăstirea Sinaia a fost construită între anii 1690-1695 de Spătarul Mihail Cantacuzino, urmare pelerinajului pe Muntele Sinai. În curtea mănăstirii am vizitat biserica cea nouă, biserica veche și încăperea în care se află cavoul lui Take Ionescu, fost prim-ministru al României în perioada 1921-1922.

Manastirea Sinaia

Intrarea este liberă.

Castelul Peleș și Castelul Pelișor

În câteva minute de mers pe jos, de Mănăstirea Sinaia, pe un drum șerpuitor, am ahuns la poarta de intrare a Castelului Peleș. Drumul prin pădurea de foioase, pe dreapta, și conifere, pe stânga, l-am parcurs în susurul apei ce răzbate prin frunziș. La jumătatea drumului, un bătrân cântă la nai melodii populare românești. Apoi, a venit rândul negustorilor de suveniruri să mă îmbie cu artizanat hand-made și industrial, precum și cu articole din blană și piele.

Reședința de vară a Familiei Regale se ridică semeț și drapelul pare că străpunge cerul. Este imposibil să nu îți dorești să-l imortalizezi. Însă timpul de așteptare este lung. Grupuri masive de turiști străini, tineri și seniori, petrec minute întregi încercând să surprindă cadrul perfect.

Castelul Peles Sinaia

Grădinile cu statui pot fi vizitate zilnic, gratuit. Accesul în interior este posibil de miercuri până duminică, între orele 10-18.00.

Un singur lucru umbrește puțin plimbarea prin grădini în zilele în care muzeele nu sunt deschise publicului. Lipsa toaletelor. Ușile sunt ferecate și sigiliul aplicat nu lasă loc de interpretări. Dacă tu, ca turist, mai o șansă la restaurantul de la intrare, în schimbul unei cafele sau a unei băuturi răcoritoare, personalul „se descurcă” în împrejurimi.

Parcul Dimitrie Ghica și Cazinoul din Sinaia

Un loc perfect pentru relaxare după o zi de hoinăreală este Parcul Dimitrie Ghica. Alei pietruite, multă verdeață și locuri de joacă pentru copii. În incintă, Cazinoul din Sinaia, odată „casă a pierzaniei” își deschide porțile pentru diverse evenimente. Cazinoul este accesibil și publicului larg, dar nu are un orar fix, așa că încercarea de a-l vizita este un joc de noroc.

Cazinoul din Sinaia

O zi la Sinaia – unde mâncăm

Drumurile în pantă și aerul curat de munte stârnesc pofta de mâncare mai repede decât te aștepți. Dacă la capitolul atracții turistice, Sinaia stă foarte bine, nici la posibilități de luat masa nu e mai prejos.

Casa cu farfurii

În topul preferințelor mele este restaurantul situat la parterul coonacului din fața Mănăstirii Sinaia. Este o clădire monument istoric și a primit numele de la farfuriile care au mai rămas pe frontispiciu. Pe lângă arhitectura deosebită, mi-a atras atenția o inscripție în limba greacă prin care posibilii mușterii aflau că pot bea o cafea grecească.

Casa cu farfurii Sinaia
Frontispiciul ornat cu farfurii de ceramică dau numele conacului boieresc „Casa cu farfurii”

N-am stat pe gânduri și am luat loc pe cerdacul din spate. Pereții de piatră sunt acoperiți cu fotografii din filmul Zorba, avându-i ca protagoniști pe Anthony Quinn și Irene Papas. O fotografie cu profilul unei frumoase femei blonde poartă caligrafiată mențiunea: „Linda Manthopoulou, proprietarul Castelului cu farfurii, sora actriței Irene Papas.” N-am putut să confirm informația, proprietarul grec al Casei cu farfurii fiind plecat momentan din țară.

pranz la Casa cu farfurii

Bucătăria este amestacată: preparate românești, grecești și internaționale. Prețurile nu sunt nici mai mici nici mai mari decât la terasele din centru, dar servirea este net superioară. Am încercată o supă cremă de brânzeturi cu ceapă caramelizată, souvlaki cu tzatziki și, fireesc, cafea grecească. Preparatele au fost delicioase, proaspete, servite în același timp și foarte fierbinți.

Casa cu farfurii oferă și 4 camere luxoase pentru cazare, una dintre ele găzduind-o, la un moment dat, pe Elena Lupescu, metressa Regelului Carol al II-lea.

Terasa Bucegi

Una dintre cele mai aglomerate terase din centrul stațiunii Sinaia, se află la parterul hotelului cu același nume. Ca multe alte restaurante, oferă bucătărie tradițională românească și internațională. Într-un spațiu nu mai mare decât o tavernă grecească obișnuită în care se desfășoară cel mult doi ospătari, aici se călcau pe picioare 4. În condițiile astea, nu înțeleg de ce a trebuit să aștept 15 minute să-mi ia comanda și alte 15 să-mi aducă o supă de găină și o ciorbă de fasole cu afumătură călâi.

Irish House

În pofida numelui sofisticat, terasa nu prea are a face cu petrecăreții Sf. Patrick. Este mai repede un restaurat cu specific italian în care găsești o mare varietate de paste și pizza. La o pizza mare (38 cm) primești gratis o halbă de bere (400 ml). Dacă pizza se poate împărți, cu berea e mai greu. Duduia de la bar nu știe, nu poate sau nu vrea să împartă licoarea în două recipiente. Tot ce poate să facă este să îți aducă un pahar de (nu cu) vin și te descurci.

Tu cum petreci o zi la Sinaia?

Aștept răspunsul tău într-un cometriu pe blog, la acest articol. Dacă ți-a plăcut, distribuie pe Facebook să afle și prietenii tăi. Mă găsești și pe Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *