Timp liber

Plăcinta cu brânză – plăcinta cu noroc!

Anul Nou nu putea să treacă fără plăcinta cu noroc pe care o știu din copilărie. În fiecare an, la miezul nopții, bunica tăia plăcinta cu brânză în care ascunsese un bănuț. Cine îl găsea putea fi sigur că în anul ce vine se va bucura de bunăstare materială. N-aș putea spune ce stă la baza acestui obicei, dar cred că este un melange între prăjitura tradițională de Anul Nou din Grecia, Vasilopita (plăcinta Sf. Vasile) în care se ascunde un bănuț și plăcinta cu răvașe de pe la noi. Fie că vreți să o pregătiți de sărbători sau oricând vă e poftă de ceva bun, vă spun cum se prepară:

Ingrediente:

Umplutura:

300 gr telemea de oaie

3 ouă

2 linguri smântână

Aluatul:

250 gr faină

100 ml apă călduță în care am dizolvat un praf de sare

1 lingură de ulei

1 lingură de oțet

Mod de preparare

Brânza sfărâmată cu furculița se amestecă într-un bol cu ouăle și cu smântâna. Pentru aluatul de placintă, cernem făina într-un bol mai mare sau direct pe masă, facem o adâncitură în mijloc și punem uleiul si oțetul, încorporând făina puțin câte puțin cu o furculiță. Adăugăm apă puțin câte puțin, încorporând făina de la interior spre margini, apoi frământăm până obținem un aluat elastic care face bule de aer la interior. Împărțim aluatul în două, îl acoperim cu folie de plastic și cu un prosop și il lăsam sa se odihnească cca 20 de minute. Întindem două foi de plăcintă, una mai mare si una  mai mică. Într-o tavă în care am pus foaie de copt unsă puțin ulei, așezăm foaia cea mare și o ungem ulei. Punem umplutura și cealaltă foaie deasupra pe care, la fel, o ungem cu ulei.  Aducem marginile foii de dedesubt peste foaia de deasupra și sigilam plăcinta. O înțepăm din loc in loc cu o furculiță apoi o ungem cu un gălbenuș amestecat cu o lingură de smântână. Se coace la foc mediu cca 25-30 de minute, sau până iese curat paiul de încercare.

Tips

Nu puneți sare în umplutură pentru că telemeaua este deja sărată, dar puteți pune un vârf de cuțit de piper și jumătate de lingură de chimen negru. Dacă vi se pare că umplutura este prea zemoasă și vă e teamă că nu se coace bine foaia, presărați pesment pe foaia de jos.

Poftă bună! 

2 Comments

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.