Timp liber

Placinta cu carne de iepure – rapid si simplu

Au trecut sarbatorile, am petrecut in familie si cu prietenii. E timpul sa ne intoarcem la serviciu iar cei mici la scoala. Si iar apare obsesiv intrebarea „ce mai punem la pachet”? Nu stiu daca exista cineva care de sarbatori sa pregateasca prea putina mancare. Si chiar daca ar fi asa, musafirii nu vin cu mana goala, aduc si ei multe bunatati. Iar la sfarsit ramane o groaza de mancare de care ne impiedicam prin frigider si in final ajunge la „Marele cos”. Mie anul asta mi-a ramas niste friptura de iepure la cuptor pe care m-am hotarat sa n-o arunc ci s-o transform intr-o placinta buna pentru cina sau pentru pranzul la birou. Haideti sa vedem cum procedam:

Ingrediente:

Umplutura:

300 gr carne din friptura taiata marunt (iepure, pui, curcan, miel, ied, chiar si porc)

2-3 ciuperci mari

1 ceapa mijlocie

1/2 legatura de patrunjel

100 gr cascaval taiat cuburi

3 oua

sare, piper, ulei pentru calit

Aluatul:

250 gr faina

100 ml apa calduta in care am dizolvat un praf de sare

1 lingura de ulei

1 lingura de otet

Mod de preparare:

Intr-o tigaie se calesc ceapa si ciupercile pana se inmoaie apoi se adauga carnea cat sa se incalzeasca pentru ca este deja gatita. Daca friptura a avut si sos, putem sa-l punem si pe acesta. Se asezoneaza cu sare si piper, se lasa un pic pe foc sa se intrepatrunda aromele si sa scada sosul format. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Intre timp facem aluatul de placinta. Cernem faina intr-un bol mai mare sau direct pe masa, facem o adancitura in mijloc si punem uleiul si otetul, amestecand faina putin cate putin cu o furculita. Adaugam apa putin cate putin, adunand faina de pe margini, apoi framantam  pana obtinem un aluat elastic care face bule de aer la interior. Impartim aluatul in doua, il acoperim cu folie de plastic si cu un prosop si il lasam sa se odihneasca cca 20 de minute. Compozitia din tigaie s-a racit bine si putem pune patrunjelul, cascavalul si ouale, unul cate unul, amestecand bine. Intindem doua foi de placinta, una mai mare si una un pic mai mica. Intr-o tava in care am pus foaie de copt pe care am uns-o cu putin ulei asezam foaia ce mare unsa cu ulei, apoi compozitia de carne si cealalta foaie deasupra pe care, la fel, o ungem cu ulei.  Aducem marginile foii de dedesubt peste foaia de deasupra si sigilam placinta. O intepam din loc in loc cu o furculita apoi o ungem cu un galbenus amestecat cu putin lapte. Se coace la foc mediu cca 45 de minute, sau pana iese curat paiul de incercare.

Tips

Nu puneti ouale in compozitie pana aceasta nu s-a racit complet, daca nu vreti sa le faceti omleta. Daca vi se pare ca este prea zemoasa compozitia si credeti ca nu se va coace bine foaia, presarati putin pesmet pe foaie inainte de a pune compozitia. 

Am facut ceva bun, am rezolvat problema pachetului si, cu o reteta simpla, am salvat o friptura sa ajunga la cos.

Poftă bună! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *