voluntar în Costa Rica
SuperBlog,  Vacanță în străinătate

Plec într-o vacanță altfel: voluntar în Costa Rica!

De când samovarul rusesc clocotește vârtos și dă semne că stă să se reverse peste poalele distinsei tanti Europa, vacanțele pe bătrânul continent tind să devină premiu la ruleta de aceeași naționalitate cu ceainicul. Ba sare în aer un metrou, ba explodează o sală de spectacole, ba se organizează raliuri de camioane pe trotuare înțesate cu turiști. Nu neapărat din această cauză, ci mai ales pentru că în curând schimb prefixul, am început să mă documentez serios despre destinații exotice pentru vacanțe specialeAm tot auzit pe la prieteni despre vacanțele minunate petrecute în Punta Cana, Bora-Bora, Goa și alte locuri îndepărtate. Dar să petrec o săptămână într-un super resort de 5* și să lenevesc pe plajă în timp ce mă echilibrez cu două cocktail-uri, cred că mi s-ar potrivi abia după pensionare.  Acum vreau ceva deosebit, ieșit din comun, ceva ce n-am mai făcut. O vacanță altfel!!! Mi-ar plăcea un program work and travel, din oferta CND Vacanțe speciale, dar am trecut de mult de anii studenției. Ei și, ce dacă nu mai am 20 de ani? La vârsta și experiența mea cred că mi s-ar potrivi să merg voluntar în Costa Rica.

Mă atrage această bucățică de pământ dintre Marea Caraibelor și Oceanul Pacific, în primul rând pentru clima tropicală și temperaturile crescute de pe tot parcursul anului. Cum eu încep să funcționez normal de la 27º C în sus, la 35 – 40ºC aș fi în elementul meu. Apoi oamenii, atât de calmi și de relaxați, nu degeaba își spun Ticos, adaptând un diminutiv de la spaniolul momento (moment) = momenticos. În totală antiteză cu năvalnicii Gringos, nord-americaniiAm tot încercat să îmi dau seama cum ar fi acest diminutiv în limba română, dar am renunțat. Însă pe zi ce trece, fără să-i fi cunoscut, îi îndrăgesc din ce în ce mai mult și mi se pare că seamănă foarte mult cu grecii, pe care îi iubesc. Tot așa de imperturbabili și molcomi că ai senzația că acolo viața se defășoară în 4 viteze: încet, încetișor, pe loc și deloc. Unde mai pui că și ei sunt obsedați de diminutive și au reușit perfomanța să inventeze unul și pentru bebeluș = moraki. Nici pe ăsta nu mă străduiesc să-l adaptez la limba română.

voluntar în Costa Rica
Pura vida 🙂 🙂 🙂

Dar, să revenim la Costa Rica. Este fantastic cum pot să conviețuiască pașnic atâtea naționalități și chiar să-și folosească propria limbă. Puținii indigeni caraibieni și urmașii colonizatorilor spanioli se înțeleg de minune cu emigranții de origine britanică ori chineză. Pe străzile din San Jose, este cât se poate de firesc să auzi vorbindu-se spaniolă, dar și engleză sau mandarină. Cred că este cel mai interesant melange de culturi și abia aștept să fac cunoștință cu Los Ticos. Vreau să-i văd la ei acasă pe cei mai fericiți oameni din lume și să înțeleg conceptul lor de viată: Pura vida!

voluntar în Costa Rica

N-am să vă ascund că vreau să văd cum se reflectă acest amestec bizar și în gastronomie. Dar mai ales vreau să mă conving dacă este adevărat sau nu că fusion is confusion, așa cum susțin mulți chefi cu multe stele Michelin. Și pentru că toate aceste dorințe ale mele trebuie să poarte un nume, le-am spus: voluntar în Costa Rica.

Voluntar în Costa Rica – să salvăm țestoasele marine

În ultimii 20 de ani, efectivele țestoaselor marine a scăzut cu 65% și specia este pusă grav în pericol. Fără măsuri de protecție a habitatelor, va îngroșa rândurile speciilor pe cale de dispariție Costa Rica, o țară în care 25% din suprafață este acoperită de rezervații și păduri protejate, a creat parcuri naturale pentru a ocroti această specie. Câteva plaje, pe care se află cuiburile în care aceste creaturi minunate depun ouăle, au fost declarate zone protejate. Misiunea voluntarilor, cărora vreau să mă alătur, este, în principal, să culeagă ouăle și să monitorizeze comportamentul broscuțelor. Însă tot voluntarii se ocupă și de îngrijirea cuiburilor, de curățarea plajelor și chiar patrulează, pe timp de zi și de noapte, pentru ca vietățile să nu fie deranjate.

N-am înțeles niciodată de ce nu putem alege să facem plajă în altă parte și musai să  înfigem umbrela și să ne instalăm prosopul fix în cuiburile lor. De ce oare nu le putem admira de la distanță și trebuie să hăituim puiuții în drumul lor spre mare? Să-i obosim cu blitz-urile doar pentru câteva aprecieri în plus pe rețelele de socializare? Dar, cine știe, poate, în timp asta se va schimba. Poate că vom învăța să fim turiști responsabili și vom privi altfel când vom căuta  destinații speciale pentru vacanțe speciale.

Așa văd o vacanță inedită în care voi fi împreună cu voluntari din toată lumea, vom locui în cabane, adăposturi sau chiar în case particulare, ne vom gospodări împreună și ne vom distra în timpul liber. Și pentru că este, totuși, vacanță, chiar dacă un pic altfel, vreau să mă bucur de natură, de plajă, de mare și mai ales de ritmurile muzicii. Așa că am să fac o croazieră pe Insula Tortuga la bordul unui catamaran.

voluntar în Costa Rica
Adrenalină în Costa Rica

Soare, mare, snorkel, un prânz cu pește și orez, multe fructe proaspete și ritmuri caraibiene. Porția de adrenalină o voi lua într-o zi de rafting pe râul Reventazon, în câmpiile Caraibelor.

Voluntar în Costa Rica și relaxare pe o plantație de cafea

O vacanță în Costa Rica nu se poate încheia fără o vizită pe plantațiile de cafea din regiunea Naranjo de Alajuela. Într-un tur complet aș afla, din cea mai autorizată sursă, tot ce mă interesează despre licoarea fără de care nu funcționez. Cum se cultivă, cum se îngrijesc arborii, cum se culege, cum se usucă, cum și cât timp se prăjește. Care este diferența dintre cafeaua Arabica și cafeaua Robusta.

voluntar în Costa Rica

Sunt curioasă și cum se prepară. În Europa cafeaua se prepară în multe feluri și fiecare susține că metoda lui e cea mai bună. Unii o pregătesc la filtru, alții în expresoare sau chiar cu termoplonjonul. Mie îmi place la nebunie cafeaua la ibric. Iar dacă se fierbe încet, pe nisip încins, e un deliciu! Oare ei cum o prepară și ce gust are? Trebuie să fie un gust special!

voluntar în Costa Rica

Sunt atât de emoționată, de parcă aș pleca mâine! Nu m-am documentat prea mult decât cu privire la ce trebuie să fac pentru a fi acceptat ca voluntar în Costa Rica și la câteva excursii interesante. De data asta am să plec cu lecțiile nefăcute în totalitate și abia aștept să văd ce surprize mă așteaptă!

Voi la ce destinații speciale v-ați gândit ca să petreceți vacanțe speciale?

Articolul a fost scris pentru cea de a opta probă din cadrul competiției Spring SuperBlog 2018

13 Comments

 • Marian Pătrașcu

  Work and travel înseamnă să ieși din cercul tău de confort și să simți că trăiești cu adevărat.
  Sunt experiențe pe care le voi trăi cu siguranță și eu. În rest……Pura Vida!

 • Almona Calatoreste

  Pe lângă faptul că te scoate din zona de confort, îți arată și altă față a unei vacanțe. Dintr-o astfel de călătorie te întorci cu mult mai mult decât cu amintirea unor peisaje frumoase și cu niște fotografii cu care să arunci în aer rețelele de socializare. Te întorci mai bogat sufletește și cu niște prejudecăți făcute praf. Și, în plus, poți să interacționezi și cu alți localnici decât prestatorii de servicii. Ca să nu mai vorbesc că este cea mai bună metodă să înveți sau să-ți îmbunătățești o limbă străină.

 • Elena Chedică Mateică

  Din păcate omul distruge natura și tot ce este frumos în jurul lui. Săracele broaște țestoase, îmi este așa milă de ele.
  Acum ceva timp am văzut o știre în România în care un grup de tineri au vrut să-și facă o poză cu un urs, și dupaia tot ei se plâng că îi atacă și sunt animale sălbatice. Păi cine îi pune să le invadeze teritoriul?

  • Almona Calatoreste

   Omul este curios din fire. Dar uneori exagerează peste măsură.
   De principiu, animalele nu atacă decât în două condiții: de frică sau de foame. Probabil că acel urs s-a speriat.
   În ceea ce privește țestoasele, am văzut în Zakynthos cum puneau prosoapele și umbrelele exact în cuiburile lor care erau bine semnalizate.
   Plaja se închide după ora 18.00, dar până atunci, e jale.

 • Lelia

  Rândurile tale mi-au amintit de prima notare de la Cnd din iarna și de anularea acesteia :)))!
  Articolul este prețios, oferind informații celor care chiar își planifica o vacanța in acest loc desprins din paradis 🙂

 • Georgiana

  Intr-adevar, o vacanta altfel! Eu mi-am dorit inca din liceu sa fac voluntariat pentru copiii din Africa si Cambodia. Am vazut acest lucru ca pe o experienta ce imi va schimba radical perceptia asupra vietii. Sper sa reusesc sa imi indeplinesc aceasta dorinta

  • Almona Calatoreste

   Îți doresc mult succes! Din păcate, când eram tânără ca tine, astfel de programe nu prea erau la îndemână.

 • Illusion

  Sincer, mi-ar fi plăcut și mie o experiență Work and Travel. Am avut colegi de facultate care au fost în astfel de excursii combinate cu munca și au avut numai lucruri bune de povestit. E o idee tare interesantă (și inteligentă): muncești, dar ai și ocazia de a călători… Asta-i pura vida 🙂 Iar Costa Rica e o țară superbă, deci dublu Pura Vida!

 • Mona

  Chiar că e o destinație specială. Visez să ajung în locuri „altfel”. Dar parcă nicicum nu mi se arată. Nu încă
  Frumos ai prezentat Costa Rica. Tare frumos!

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.