plimbările cu măgărușii în Santorini
Păreri și gânduri,  Vacanță în străinătate

Plimbările cu măgărușii în Santorini au fost restricționate

Photo by Charlie Marusiak on Unsplash

Articol actualizat pe 12 octombrie 2018

Turismul de masă afectează din ce în ce mai multe destinații. În pofida încasărilor din turism, din ce în ce mai multe orașe încep să ia măsuri pentru limitarea fluxului de vizitatori care se transformă, încet-încet, în invadatori. Barcelona și Venezia sunt doar două dintre ele. De curând, autoritățile de la Florența au interzis mâncatul pe stradă, în special în zona istorică. La rândul ei, Grecia, o țară puternic afectată de criza financiară și în care veniturile din turism acoperă aproape un sfert din PIB, este pe cale să ia măsuri nepopulare printre turiști. Nu sunt măsuri punitive, ci acțiuni menite să păstreze nealterat farmecul vacanței.

Santorini este insula grecească cu cel mai mare aflux de turiști. Plaja cu nisip roșu, Caldera și apusul de soare din Oia sunt doar câteva motive pentru un sejur în Santorini. Insula atrage 2 milioane de turiști anual.  De curând, autoritățile au limitat numărul vaselor de croazieră care aduc în medie, 8.000 de turiști pe zi. Este prea mult pentru micuța insulă care se confruntă cu o acută lipsă de apă și care nu dispune o infrastructură corespunzătoare. Plimbările cu măgărușii în Santorini,  un must do prezentat în toate ghidurile turistice, fac obiectul îngrijorării atât al autorităților, cât și al organizațiilor pentru protecția animalelor.

Plimbările cu măgărușii în Santorini ar putea fi restricționate

Drumul în zig-zag din port până Fira se poate face la pas, pe străduțele înguste, cam în 35-45 de minute. Iar cu funicularul, în vreo două minute. Cu toate acestea, cei mai mulți aleg modul rustic, indedit și amuzant: călare pe măgăruși. În goana după „autenticul grecesc”, unii nu se gândesc că animalele sunt supraîncărcate și obligate să facă drumuri dese, peste posibilitățile lor fizice.

Pe lângă turiștii amatori de senzații tari, măgărușii sunt încărcați și cu bagajele, uneori mult prea grele, ale acestora. Și dacă ar fi numai asta. Organizațiile pentru protecția animalelor au remarcat că măgărușii sunt folosiți pentru a transporta orice, inclusiv blocuri mari de piatră. Și asta în condițiile în care, proprietarii animalelor le țin în soare, fără hrană și apă. Ba chiar fără să-i spele cu zilele.

Pe site-ul The Telegraf, se află un sondaj referitor la soarta măgărușilor.  Unii sunt de părere că plimbările cu măgărușii în Santorini ar trebui interzise, alții din contră. Moderații susțin că locuitorii n-ar trebui privați de sursa de venit în sezonul turistic, atâta timp cât o fac cu respectarea drepturilor animalelor.

Indiferent de rezultatul sondajului, să sperăm că în vacanțele viitoare ne vom mai putea bucura de o plimbare cu măgărușii. Dar îmi doresc să fie o plimbare scurtă și amuzantă, nu un înlocuitor al unui serviciu de taxi.

Plimbările cu măgărușii în Santorini au fost restricționate

Guvernul grec a intervenit pentru a limita greutatea maximă pe care pot fi transportata măgărușii folosiți în scopuri turistice. Măsurile vin în contextul în care viața animalelor este pusă în pericol din cauza greutăților exagerate pe care sunt nevoiți să le care pe strîduțele înguste ale insulei.

Potrivit noilor reglementări, un măgăruș nu poate să care mai mult de 100 kg sau o greutate mai mare de 1/5 din greutatea sa. O zi după intrarea în vigoare a legii, un turist a fost transportat la destinație, pe rând, de trei măgăruși, pentru a se evita epuizarea animalelor.

De asemenea, proprietarilor le este interzis să folosească pentru plimbări animale bolnave, rănite sau gestante. Animalelor trebuie să li se asigure hrană și apă corespunzătoare, în recipiente igienizate cel puțin o dată pe zi.

Reprezentanții asociațiilor pentru protecția animalor sunt conștienți că lucrurile nu se vor schimba peste noapte. „O bătălie a fost câștigată, dar scopul nostru nu este să îmbunătățim viața sclavilor, ci să-i eliberăm comple”t, a declarat Maria Skourta, liderul filialei din Atena a Direct Action Everywhere.

Tu ce crezi despre plimbările cu măgărușii în Santorini?

8 comentarii

 • Oana M

  Nu am fost încă în Santorini, dar nu prea sunt de acord cu folosirea magarusilor pe post de carausi de oameni, chiar dacă sunt ei animale de povară. Pur si simplu mi se par exploatati. Și sunt sigură că Santorini nu este singurul loc în care se întâmplă asta. Deci autoritățile de acolo cred că gândesc bine cu restricționarea acestei activități.

  • Almona Calatoreste

   Nu doar în Santorini se întâmplă asta. De exemplu, în Hydra nu sunt mașini și măgărușii sunt singurul mijloc de locomoție.
   Eu cred că totul trebuie făcut cu măsură, fără exagerări și abuzuri.
   Să li se asigure umbră, hrană și apă corespunzătoare și să fie tratați corect.

  • Almona Calatoreste

   În Santorini este apogeul exploatării acestor animale. În Rodhos e aceeași situație.
   Problema este că sunt o groază de turiști supraponderali, adică peste 100 kg, care în loc să meargă pe jos ori să ia funicularul, chinuie bieții măgăruși.

 • Oana

  Mi se pare mare și limita asta de 100 de kg. Exact cum zici și tu, trebuie sa fie o distracție pentru turist, una scurta și o plimbare pentru măgăruș, nu exploatarea bietului animal.

 • Oana M

  Mă bucur ca au dat legea asta. Nu îmi place sa vad magarusii ca fiind sclavii oamenilor, asa cum nu îmi place sa vad asta aplicat și la camile sau elefanți. Însă daca le sunt asigurate condiții bune de viață plus mancare și odihna, ar putea transporta doar copii, de exemplu. În plimbari foarte scurte.

 • Amy Mamy

  Am fost în Santorini când eram mai mica și mi-a plăcut foarte mult, dar in schimb nu m-am plimbat cu magarusii, pentru ca chiar dacă eram mai mica îmi era mila de ei ca să ma urc pe ei, eu iubind foarte mult animalele! Cred ca este o lege bună deoarece mulți ii foloseau exact cum ai spus și tu ca taxiuri!

 • Otilia Dima

  Ooo, mi-e milă de bietele animale. Nu mi-ar plăcea să mă plimb cu ele, să îmi care bagajele, să știu că ele trag din greu. Nu aș putea să văd asta, fără să nu mă impresioneze. Am văzut că e o limită … dar mi se pare destul de greu și așa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: