Toată lumea cunoaște brânzeturile elvețiene și franțuzești. Din păcate, brânzeturile grecești sunt foarte puțin cunoscute și pe nedrept subevaluate. Cei mai mulți am auzit despre brânza Feta și cam atât. Crede-mă că dacă n-ai încercat un platou de brânzeturi grecești, nu știi ce ai pierdut.
Mizithra este o brânză proaspătă, dulce, din lapte de oaie sau de capră. Se poate consuma ca atare, în plăcinte sau prăjituri.
La polul opus, Manoura este o brânză din lapte de oaie, maturată, cremoasă și sărată. Există două varietăți, Manoura albă și Manoura neagră. Cea de a doua este mult mai interesantă și mai gustoasă pentru că este îmbogățită cu ierburi și must. De cele mai multe ori, se servește cu miere. Eu am primit-o alături de smochine uscate, dulci ca mierea.
Dacă vrei să încerci o porție, îți recomand Taverna Margarita din Artemonas
4 comentarii
copperattitude
Mi-ai starnit o pofta de bunatati grecesti de numa numa. Imi place! Sa mai pui!
Almona Calatoreste
Mai pun. Imaginează-ți cât am salivat eu când am scris.
Ecoarta
Nu am mâncat nici una dintre mâncărurile prezentate! Sunt convinsă că sunt bune, dar nu am avut ocazia să ajung nici în Grecia şi nici la un restaurant grecesc! Cât priveşte brânzeturile, m-ai făcut curioasă, eu fiind fan- brânzeturi! Sigur, nu numai cele franțuzeşti, pe care le ador, dar şi cele din lumea largă, dar greceşti chiar nu am încercat! Dar o să caut…
Almona Calatoreste
Eu am încercat multe brânzeturi grecești. Până acum, în topul preferințelor, era Graviera. Seamănă foarte mult cu brânza Gruyere și are o puternică aromă de nucă. Apoi Kefalotiri care, teoretic, ar fi un caș. Practic, eu l-am perceput ca pe un parmezan mai cremos. Sau ca pe cașcavalul de Dobrogea din anii ’70.