Grecia,  Păreri și gânduri

Procrastinarea la români, guvernul grec și conspirația

Acest articol este un pamflet și trebuie tratat ca atare. Orice asemănare cu fapte sau persoane reale este întâmplătoare

Nu trece zi fără ca guvernul grec să ne facă o surpriză referitoare la vacanțele noastre și să ne prindă cu chiloții în vine. Nu pe toți, doar pe unii dintre noi, care am uitat proverbele strămoșești. Sau nu le-am uitat, dar le-am dat altă interpretare. Modernă, cool.

O veche vorbă românească spune „nu lăsa pe mâine ce poți face astăzi”. De multă vreme, chiar de pe când eram eu copil sau mai înainte, vorba a fost adaptată. Ce poți face azi nu lăsa pe mâine, ci pe poimâine. Că ori se rezolvă de la sine, ori nu mai e nevoie.

Și așa a rămas până în zilele noastre, iar procrastinarea la români a devenit un mod de viață.

A fost nevoie ca pandemia vieții să ne scuture un pic și niște oameni hotărâți să-și țină țara sănătoasă să ne trezească din visare.

Considerații preliminare

În circa două săptămâni, condițiile de călătorie în Grecia s-au schimbat de câteva ori.

La 15 iunie, trecerea frontierei terestre dinspre Bulgaria se făcea atât pe la Kulata-Promachonas, cât și pe la Makaza-Nymphaia. Testarea anti-Covid se făcea aleatoriu.

La 27 iunie, intră în vigoare un act normativ care prevede că de la 1 iulie, oricine intră în Grecia, pe orice cale (terestră, aeriană maritimă) trebuie să completeze formularul online cu cel puțin 48 de ore înainte de intrarea în țară. Urmare completării, va primi un cod QR și testarea se face țintit, pe baza acestuia. Măsura se menține până la 31 august.

La 3 iulie, se anunță închiderea punctului de frontieră Makaza-Nymphaia, începând cu data de 6 iulie. Punctul de trecere a frontierei a dispărut din formularul online

La 9 iulie, formularul se simplifică și poate fi completat cu 24 de ore înainte de intrarea în Grecia. Celelalte dispoziții, rămân neschimbate.

Pe fondul creșterii numărului de turiști depistați pozitiv, cetățenii sârbi nu mai sunt primiți deloc, iar pe 10 iulie, guvernul grec decide ca toți turiștii care intră în Grecia pe cale terestră, începând cu 14 iulie, trebuie să prezinte un test Covid19 negativ.

Din cauza timpului scurt și a perioadei de week-end, astăzi, 11 iulie, măsura este amânată până la 15 iulie. Dar vine la pachet cu suspendarea completării formularului online, pentru accesul terestru, până la data de 14 iulie.

Procrastinarea la români, guvernul grec și conspirația

Ce fac, în timpul ăsta eu, care încă sper să plec în spetembrie?

Că iunie, am ratat la mustață, din motive de auto-izolare 14 zile pe teritoriul Greciei.

Păi, dis-de-dimineață, pe nepișate, citesc site-urile oficiale ale guvernului grec, MAE și Ambasadei Românei la Atena. Mai târziu, confirm informații cu reprezentanța din România a Organizației Elene de Turism și stau de vorbă cu hotelieri greci.

Fac zeci de simulări să mă prind cum se completează corect formularul vieții și scriu la foc automat articole despre condițiile de călătorie.

Ce face, în timpul ăsta, cel care are vacanța plătită pentru luna iulie?

  1. Stă pe Facebook
  2. Mă înjură că dezinformez. Că citez surse oficiale care mint de sting, dovadă toate postările de pe Facebook care susțin contrariul
  3. Dă cu capul în bariera de la Makaza și suduie vârtos că guvernul grec își bate joc de el, că nu l-a anunțat
  4. Mă înjură din nou când îi spun că are nevoie de test negativ Covid19. Normal, ce mama dracului să știu eu de la oficialii greci. Nu e nicio postare pe Facebook, e fake.
  5. Află, într-un final, de la guru Facebook că e pe bune și trage concluzia că e o conspirație. Grecii nu ne vor. Conspiră cu ai noștri să ne țină legați de glie. Sau să umplem buzunarele clinicilor private. După caz
  6. Pleacă mâine cu mașina și constată cu stupoare că n-a completat formularul. Încearcă, pe ultima sută de metri și vede că i-a dispărut opțiunea. Clar, conspirație. S-a închis granița pentru români. Păi ți-a pus guvernul grec pistolul la tâmplă să nu-l completezi de săptămâna trecută? Sau măcar ieri? Ți-a tăiat Orban internetul sau curentul? Sau tu ai stat cu deștu-n gură ori cu mâna pe ouă, după caz, până-n ultimul moment?

Hai că m-am luat cu vorba și cine știe ce vrăji au mai făcut autoritățile elene în timp ce eu scriam chestia asta. Mă duc să verific acum. Mâine poate fi deja istorie.

Și nu uita:

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.