Satele de munte din insula Thassos
Vacanță în străinătate,  Grecia,  Thassos

Rătăcind prin satele de munte din insula Thassos

 În prima vacanță am descoperit că pe lângă plaje și marea de culoarea turcoazelor, satele de munte din insula Thassos sunt niște giuvaeruri bine păzite. Aici parcă timpul stă în loc și regăsim autenticitatea vieții la țară. Liniștea la care tânjim după un an petrecut în tumultul marilor orașe aglomerate, zgomotoase, prăfuite. Sunt locuri în care auzi cum crește firul de iarbă și doar gândurile îți mai mai tulbură visarea.

Satele de munte din insula Thassos – Prinos

În satul Prinos am ajuns întâmplător într-o seară, la invitația unui cuplu de nemți pe care i-am cunoscut la seara grecească. În după amiaza următoare ne-am întâlnit la o tavernă, m-au recunoscut și ne-am așezat la taclale. Din vorbă în vorbă, mi-au spus că seara vor merge în Prinos, la un concert de muzică antică.

Satele de munte din insula Thassos

Iar dacă voiam, puteam să îi însoțesc. N-am stat pe gânduri și am acceptat cu mare bucurie. Spectacolul s-a desfășurat în Teatrul Antic sub formă de amfiteatru cu scaune din marmură albă. Preț de două ore am făcut o călătorie în timp și mi-am imaginat că sunt contemporană cu Socrate sau Aristofan. Singurul lucru care mă aducea în zilele noastre a fost ecranul pe care se derulau imagini din diferite perioade de existență ale insulei.

Satele de munte din insula Thassos – Theologos

Cel mai ușor se ajunge în Theologos din stațiunea Potos de care îl despart doar 10 km. Se poate ajunge în sat din orice localitate a insulei, atât pe șosea asfaltată cât și pe trasee off-road. Eu am ajuns cu autobuzul, direct din Potos. Am coborât în centrul satului și am pornit la pas.

Satele de munte din Insula Thassos

Cea mai impozantă clădire este Biserica Sf. Dumitru unde pe 26 octombrie se ține slujba de hram și are loc petrecerea câmpenească. Toți locuitorii insulei vin aici și după slujbă întind mese și petrec cu muzică și dans. Muzeul Folcloric este amenajat în fosta casă a lui Metaxas Hatzigiorgis, guvernatorul insulei Thassos în timpul stăpânirii egiptene.

O casă tradițională de munte, pe două etaje, cu cameră de oaspeți, atelier de lucru manual, costume populare și curte cu unelte agricole. Prin spatele muzeului, pe o potecă de piatră, monopati, se ajunge la podul de piatră. 

Satele de munte din Insula Thassos

Acesta făcea legătura între mahalaua grecească și cea turcească aflată de partea cealaltă a râului. Mai putem vedea o veche presă de ulei, un cuptor pentru cărămizi, Biserica Sf. Parascheva și Mitocul Sf. Arhanghel Mihail. Casele sunt din piatră și acoperite cu ardezie, țigla sau tabla fiind categoric interzise. Taverna Stelios, Taverna Avgusto și Taverna Kleoniki sunt cele mai cunoscute locuri în care să încercați felurile de mâncare pe bază de capră, ied și miel. 

Satele de munte din Insula Thassos

Satele de munte din insula Thassos – Panagia

Purtător al numelui Sf. Fecioare Maria, satul Panagia este poate unul dintre cele mai pitorești sate de munte din insula Thassos. Străduțele pavate cu piatră, în pante abrupte, izvoarele cu apă rece și pură și platanul secular din centru sunt numai câteva motive pentru o incursiune de câteva ore. Probabil că cel mai ușor se ajunge din Limenas, dar satul se află pe centura ocolitoare a insulei și accesul este facil atât cu mașina cât și cu autobuzul. La fel ca și în Theologos, cea mai impunătoare clădire este Biserica Sf. Fecioare pe care, din nefericire, de fiecare dată am găsit-o închisă. Cu siguranță dacă aș fi mers într-un tur de insulă organizat, cu ghid, aș fi avut ocazia să o văd și pe interior.

Satele de munte din Insula Thassos

Sau dacă alegeam altă zi. Satul este plin de atracții turistice gratuite: vechea fabrică de ulei de măsline și muzeul de alături; cele trei izvoare despre care se spune că fac minuni în viața amoroasă. Dacă un cuplu bea apă privindu-se în ochi, va rămâne împreună pe veci. Dacă cei necăsătoriți vor bea apă din izvor își vor găsi sufletul pereche în insula Thassos și vor îmbătâni împreună. Un loc mai puțin știut în care se ajunge din satul Panagia este ”Drako Tripa” (Peștera Zmeului).

satele de munte din Insula Thassos

Din centrul satului, mai precis de la taverna cu platan, pornește o stradă înclinată și după aproximativ 300 de metri se face în dreapta o potecă. Eram hotărâtă să ajung măcar până la intrare, căci localnicii care m-au îndrumat m-au sfătuit să nu intru fără echipament corespunzător și laternă puternică. M-au întors însă din drum viespile cu care avusesem o experiență neplăcută într-o vacanță anterioară.  Chiar și așa, drumul prin frunzișul de platani și smochini a meritat efortul, măcar pentru felul în care se vede de sus Golful Golden Beach.

Satele de munte din insula Thassos – Maries

Satul Maries este cel mai ușor accesibil din Limenaria. Și aici se poate ajunge atât cu mașina cât și cu autobuzul. Principalele atracții sunt Lacul Maries și cascadele. Lacul Maries este singurul lac artificial din insula Thassos. Lângă cascade copacii au crescut foarte ciudat iar doi dintre ei pornesc din aceeași tulpină.

Satele de munte din insula Thassos

Au fost botezați copacii gemeni și rădăcinile lor ieșite deasupra pământului formează litera M. Se spune că aici este cea mai bună și curată miere din toată insula. Toată vara, o femeie din sat vinde miere și dulcețuri făcute în gospodăria proprie.

Satele de munte din insula Thassos – Kastro

Satul Kastro este unul dintre cele mai greu accesibile pentru că nu există drum asfaltat. Sau cel puțin când am fost eu, nu era. Se poate ajunge cu o mașină de teren, cu un ATV sau chiar cu o mașină cu o gardă mai mare la sol. În satul vechi, cele mai multe case sunt părăsite.

satele de munte din insula Thassos

Doar biserica se deschide o dată pe lună pentru slujbă. Sau de câte ori se anunță grupuri organizate care vizitează satul. În satul nou găsim o tavernă și câteva sate de vacanță. Localnicii îl mai numesc și Koufo Horio (satul surd) grație liniștii desăvârșite pe care o găsim doar aici.

Acestea sunt satele de munte din insula Thassos pe care eu le-am vizitat și le iubesc. În vacanțele voastre viitoare, sunt sigură că nu le veți ocoli și veți descoperi și altele, la fel de pitorești.

24 Comments

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.