
Kataif cu ciocolată – un desert prețios
Când eram mică, prăjitura mea preferată era kataif cu frișcă. Găseam rar, doar la cofetărie și nici grecii sau turcii din oraș nu făceau acasă. Cel mai mult îmi plăceau tăiețeii crocanți de deasupra, dar care erau presărați cu multă economie. De curând, într-un magazin turcesc, am găsit aluat proaspăt și am încercat o rețetă de kataif cu ciocolată. Hai să facem împreună!
Kataif cu ciocolată – un desert prețios
Ingrediente
500 grame aluat de kataif
200 grame unt topit
250 grame miez nucă
1 linguriță de scorțișoară măcinată
1 linguriță cuișoare măcinate
50 grame fulgi de ciocolată
Pentru sirop
2 căni de apă
2 căni de zahăr
30 ml apă de trandafiri
Coaja de la o portocală
O linguriță zeamă de lămâie
Cum preparăm un kataif cu ciocolată
Primul lucru pe care îl facem este siropul. Așa cum v-am mai spus și pentru alte rețete grecești de prăjituri însiropate, punem siropul rece peste prăjitura fierbinte. Punem pe foc apa, zahărul, coaja de portocală și batonul de scorțișoară și le lăsăm până se topește zahărul. Luăm de pe foc, adăugăm apă de trandafiri și zeama de lămâie.
Lăsăm siropul la răcorit și ne ocupăm de umplutură.
Măcinăm nuca grosier cât să se simtă crocantă, apoi o punem într-un castron. Adăugăm scorțișoara și cuișoarele măcinate, fulgii de ciocolată și amestecăm bine de tot.
Pregătim o tavă de circa 28×30 pe care o ungem bine de tot cu unt topit și preîncălzim cuptorul la 150 de grade. Eu nu am cuptor cu termostat, așa că am pus cuptorul la cea mai mică treaptă de căldură.
Este momentul să ne ocupăm de aluat.
Când scoatem tăiețeii din cutie, îi derulăm fără să-i rupem, apoi îi desfacem cu grijă. La început, arată ca un păr încâlcit, însă totul se rezolvă cu atenție și răbdare.
Facem trei grămăjoare bine aerate, iar fiecare grămăjoară o împărțim în șapte. În final, obținem 21 de porții.
După ce am împărțit aluatul, îl acoperim cu un prosop umed.
Scoatem de sub prosop câte o grămăjoară de tăieței și îi dăm formă de foaie. O stropim bine cu un topit, punem o lingură de umplutură pe mijloc și o împăturim ca pe sarmale. O așezăm în tavă și o stropim din nou cu unt.
Așezăm rulourile de kataif cu ciocolată unul lângă altul, nu foarte apropiate, dar nici la mare distanță deoarece aluatul nu crește.
Dacă rămâne unt nefolosit, se toarnă peste rulourile din tavă.
Dăm tava la cuptor circa o oră, o oră și jumătate, la foc mic, pe al patrulea raft.
După ce s-a copt, se toarnă siropul rece peste kataif și se lasă să se răcească. Opțional, imediat după ce turnăm siropul, decorăm cu nucă măcinată sau cu fistic.
Kataif cu ciocolată tips & tricks
1. Nu rupe tăiețeii! Pe cât posibil, firul trebuie să rămână întreg pentru a putea forma foaia.
2. Nu te zgârci la unt! Cu cât este mai mult unt și de calitate, cu atât vei obține un kataif cu ciocolată mai savuros. Recomand unt cu minimum 82% grăsime.
3. Această rețetă de kataif cu ciocolată este una economică. Poți încerca versiunea premium cu nucă și fistic, de lux cu fistic sau VIP cu migdale. De asemenea, poți folosi fulgi de ciocolată albă.
4. Pune tava în cuptor la înălțime, la penultimul nivel și scoate-o când kataiful a devenit auriu deasupra. Dacă pui tava mai jos sau la foc mai iute, se va arde la bază și nu se va coace la mijloc.
5. Nu încerca să folosești fidea din comerț! N-are nicio legătură, este uscată și nu se poate rula.
6. Ai grijă ce fel de aluat cumperi! Și în supermarket și în magazinele turcești există cutii cu kataif semi-preparat, doar să-i pui siropul (fierbinte de data asta). Nu este ceea ce îți trebuie. Eu am luat o dată știind ce este și experiența a fost horror. Un conglomerat cleios ca un griș cu lapte uitat în frigider. Caută tăieței proaspeți!
7. Chiar dacă mori de poftă, nu te năpusti asupra lui imediat ce s-a răcit! Așteaptă o oră-două sau chiar mai mult până se absoarbe tot siropul.
Dacă ai răbdare, vei obține un kataif cu ciocolată delicios și crocant, diferit de tot ce ai gustat până acum.
Tu ai încercat vreodată kataif cu ciocolată?
Spune-mi într-un comentariu, iar dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram.


6 Comments
Mona
Doamne, cum arată! De când am văzut poza la tine pe Facebook am fost fascinată! Recunosc, eu nu știam de acest desert, nu știu pe ce lume am trăit , dar sunt absolut cucerită! Mulțumesc, Almona!
Almona Calatoreste
Este specific Orientului, foarte popular în Israel, Turcia, Grecia, Bulgaria, iar la noi, în Dobrogea.
Diana
Arată și sună într-un mare fel ❤️ îmi amintesc de primul kataif mâncat vreodată după ce am insistat ca mami să cumpere aluatul specific din piață…
Almona Calatoreste
Da, este deosebit. Și dacă nu-l pui în frigider, în caz că nu se termină imediat, a doua zi, este și mai bun. E ca vinul
miniaturile
Ne ispitești! 🙂
Mulțumim pt rețetă!
Almona Calatoreste
Cu drag ❤