Sejur în Ikaria drumeție pe platoul Erifi
Grecia,  Ikaria,  Vacanță în străinătate

Sejur în Ikaria – mini-ghid de călătorie

Dacă ai ajuns aici, probabil ai pus pe lista de dorințe un sejur în Ikaria. Sau poate ai un grup de prieteni care a început să creioneze vacanța viitoare.

Sejur în Ikaria – mini-ghid de călătorie

Insula Ikaria face parte din arhipelagul insulelor nord egeene și își leagă numele de legendarul Icar. Mitologia spune că pentru a scăpa din labirintul unde Minotaurul îl ținea captiv, Icar și-a confecționat aripi din lemn pe care le-a lipit cu ceară de albine. Dedal, tatăl său, l-a sfătuit să nu se înalțe prea sus, să nu stârnească invidia lui Ilios, zeul Soarelui.

În zborul său înalt, Icar a uitat povețele tatălui său, iar zeul Soarelui, mâniat de cutezanța tânărului, a topit ceara și Icar s-a prăbușit în mare.

Insula Ikaria are strânse legături și cu Dionysos, zeul vinului. Vechea capitală, actualul sat Kampos, purta în antichitate numele Oinoe (vin).

Deși înălțimile nu sunt foarte mari, Ikaria este totuși o insulă muntoasă, cu diferențe de nivel considerabile și cu țărmuri dantelate ca niște fiorduri.

Cea mai bună perioadă pentru un sejur în Ikaria

Ca multe alte insule grecești, insula Ikaria este potrivită atât pentru drumeție montană, cât și pentru plajă. Lunile Iulie și August sunt extrem de calde și de aglomerate. De la sfârșitul lunii Mai până la sfârșitul lui Iunie, apoi Septembrie și chiar prima săptămână din Octombrie, sunt perioade în care soarele nu arde atât de tare și apa este plăcută pentru sesiuni lungi de baie.

statuia lui Icar pe aeroportul din Ikaria
Icar, simbolul insulei Ikaria

În lunile de vară, începând de la Rusalii și până la Înălțarea Sfintei Cruci sunt o mulțime de sărbători religioase pe care locuitorii le marchează cu fast.

Una dintre cele mai frumoase petreceri are loc pe 24 Iunie când tinerii sar peste foc.

Citește și Insula Ikaria – itinerariu pentru 9 zile

Cum ajungi în Ikaria

Din România în Ikaria se poate ajunge cu avionul și cu mașina. Nu există curse charter și nici curse directe, fiind nevoie de o escală în Atena.

Cu avionul

Din București spre Atena operează companiile de linie Tarom și Aegean, precum și companiile low-cost Ryanair și Wizz.

Legăturile zilnice între Atena și Ikaria sunt asigurate de Olympic Air și Skyexpress.

Zbor București - Ikaria
Avioanele cu elice au doar 48 de locuri, dar sunt extraordinar de confortabile

Aegean și Olympic fac parte din aceeași alianță, astfel că la check-in se oferă un singur boarding pass pentru ambele zboruri. Dacă alegi un segment de zbor cu Skyexpress, check-in-ul se face gratuit în aeroport.

Pe aeroportul din Ikaria nu este disponibil mobile check-in.

Citește și Zbor București Ikaria cu Aegean air și Sky Express

Cu avionul și ferryboatul

Un sejur în Ikaria se poate combina cu un citybreak în Atena. Atât la dus cât și la întors, te poți opri una sau mai multe nopți în Atena să explorezi orașul. Din Atena spre Ikaria este o cursă de ferryboat pe zi cu plecare din portul Pireu spre Evdilos. Călătoria durează circa 7 ore. Spre Agios Kirykos, sunt curse de trei ori pe săptămână, iar călătoria durează între 7 și 11 ore, în funcție de navă și rută.

Verifică rute și prețuri

De preferat, avionul și ferryboatul să nu fie programate în aceeași zi chiar dacă timpul pare suficient. O întârziere a avionului poate duce la pierderea transportului pe apă. La fel cum vântul puternic, defectarea unei nave sau o grevă a personalului navigant pot țintui ferryboturile în port.

Cu mașina

Un sejur în Ikaria cu mașina proprie este un lucru foarte bun dacă ești șofer îndemânatic și îți plac provocările. După ce te odihnești bine, te urci pe ferryboat cu destinația Evdilos sau Agios Kirykos, în funcție de locul unde se află unitatea de cazare. Nu uita să rezervi bilete online să nu ai vreo surpriză la îmbarcare.

Citește și Ponturi pentru călătoria cu ferry-boat spre insulele grecești

Unde te cazezi în Ikaria

Un sejur în Ikaria de 7-8 nopți este suficient să-ți faci o idee despre ce are insula de oferit, dar vei rămâne cu sentimentul că mai sunt multe de văzut și de făcut. După cele 9 zile pe care le-am petrecut pe insulă, am ajuns la concluzia că ar fi trebuit să împart sejurul în două.

Jumătate din timp să aleg cazare în partea de nord și cealaltă jumătate, în partea de sud.

Cele mai dezvoltate stațiuni sunt Gialiskari, Armenistis, Evdilos și Kampos în nordul insulei, Agios Kirykos, Therma și Faros, în partea de sud.

Therma Ikaria
Mai e mult până la plajă?

Oferta de cazare în Ikaria cuprinde studiouri și apartamente cu kichinetă și baie proprie în sistem self cattering și hoteluri de 2, 3 și 4 stele cu mic dejun sau demipensiune. Conceptul all inclusive nu a ajuns în Ikaria. Cu toate acestea, unele hoteluri au diverse forme de divertisment. Una dintre cele mai populare este tombola. Premiile nu sunt chiar simbolice. Anul acesta, am cunoscut un cuplu care a câștigat o cină ikariană în satul Pigi.

Deși nu este legal, nu sunt condiții (apă curentă, electricitate, toalete), vara, albiile secate ale râurilor se transformă în campinguri. Cea mai populară zonă este lângă plaja Nas.

Eu nu recomand, mai ales că prețurile la o cazare decentă nu sunt exagerate. În a doua jumătate a lunii Iunie am plătit 40 de euro pe un apartament în care puteau sta confortabil 3 adulți.

Unde mănânci în Ikaria

Dacă ai ales cazare într-un hotel cu mic dejun sau demipensiune, în mare parte, problema mesei e rezolvată. Dacă însă ai optat pentru o cazare self cattering, ai o mulțime de posibilități din care să alegi.

Pentru mic dejun și mese ușoare, mini-marketurile sunt foarte bine aprovizionate cu legume, fructe, lapte, iaurt, unt, ouă, brânză, cașcaval, mezeluri, gem, cereale. Cele mai multe sunt produse locale, dar există și mărci internaționale pe care le cunoaștem din magazinele noastre. Personal, am optat pentru produsele locale, chiar dacă erau un picuț mai scumpe. Au compensat cu o calitate superioară și un gust bun.

Duminica, în sărbătorile legale și religioase, majoritatea magazinelor sunt închise.

Cafenelele sunt o bună opțiune pentru micul dejun atunci când n-ai chef sau timp să te gospodărești singur. O omletă, un senviș, o plăcintă, o cafea sau un suc îți rezolvă masa de dimineață.

teverne în Ikaria - taverna Argios Profitis Ilias

La prânz și cină poți alege kantina (beach baruri sau mici rulote în zonele de munte), street food sau taverne.

Citește și Taverne în Ikaria

Cum te deplasezi în Ikaria

În cazul în care ai ajuns în Ikaria fără mașină, te deplasezi greu. Transportul în comun este aproape inexistent și este conceput să asigure nevoile locuitorilor și mai puțin ale turiștilor. Doar între Agios Kirykos și Therma circulă, pe timp de vară, microbuze și taxi-boat.

Taxiul este o variantă destul de scumpă. O cursă de la aeroport la Gialiskari costă între 60 și 70 de euro.

Stânca Indianului Ikaria

Costul unei mașini de închiriat începe, în luna Iunie, de la 25 de euro pentru trei zile, o mașină de mic litraj. Autoturismele 4×4 sunt destul de rare, iar pentru anumite zone sunt chiar necesare.

Pentru distanțe scurte, cea mai comodă, ieftină și sigură variantă este autostopul. Vă spun sincer că am avut ceva rețineri, dar am primit asigurări că opresc doar localnicii care cunosc foarte bine drumurile și nu există riscul să te urci în mașina unui maniac.

Obiective turistice în Ikaria

Plajele

Chiar și pentru o insulă care are mai mult munte decât mare, plajele din Ikaria sunt obiective turistice în sine. Cele mai multe se văd cu greu sau chiar deloc de pe șosea. Altele se întrezăresc în șerpuirea drumului. În partea de nord, plajele sunt cu nisip, în timp ce în partea de sud, predomină nisipul amestecat cu pietricele. Fie că ești în căutarea unei plaje amenajate, sălbatice sau pentru nudiști, vei găsi ceva pe gustul tău.

Citește și Plajele din Ikaria

Muzee, fortărețe, mănăstiri

În insula Ikaria sunt două muzee de arheologie. Unul se află în satul Kampos (nordul insulei) , lângă biserica Agia Eirini, iar celălalt, în Agios Kirykos (sudul insulei). Ambele sunt deschise de luni până vineri, între orele 8.00 – 15.00. Intrarea este liberă.

mozaic-kampos-ikaria

Insula Ikaria se mândrește cu două fortărețe grandioase. Fortăreața Drakano este situată pe drumul dintre aeroport și orașul Faros și datează de pe vremea lui Alexandru Macedon.

Fortăreața Drakano Faros Ikaria
Fortăreața Drakano un colos de marmură de peste 2000 de ani

Koskina este o fortăreață bizantină din secolul al X-lea și este situată în centrul insulei, pe vârful muntelui din satul Kosikia. Accesul se face pe un drum lateral neasfaltat care pornește din trecătoarea montană care leagă Evdilos de Agios Kirykos.

Cea mai impresionantă mănăstire din Ikaria este Mănăstirea Sf. Teoktistis. De fapt, nu atât mănăstirea, cât Capela Theoskepasti, săpată într-o grotă, sub o stâncă imensă.

Intrarea la toate obiectivele turistice din Ikaria este liberă

Tururi ghidate în Ikaria

Cel mai frumos mod de a descoperi insula Ikaria (când mergi fără mașină sau te-ai plictisit de condus) este un tur ghidat. Atât în partea de nord, cât și în partea de sud, există o mulțime lucruri pe care să le experimentezi împreună cu un localnic.

Kayak și snorkeling

Timp de 3 – 4 ore, într-un kayak simplu sau dublu, se navighează de-a lungul coastei, de pe plaja Faros până în dreptul Fortăreței Drakano. Pe plaja Agios Georgios se face pauză de prânz, pentru relaxare, plajă și snorkel. Prânzul este inclus.

Privește stelele pe platoul Erifi

La lăsarea întunericului, luna și stele strălucesc cum nu le-ai văzut, probabil, decât în copilărie, când mergeai în vacanță la bunici. Ai acum ocazia să le vezi cu un telescop profesional cu o vedere de 360 de grade. În timp ce ghidul aranjează telescopul, ai timp să savurezi o gustare și un pahar de vin. Mai mult, ghidul îți va da tot suportul să faci cele mai frumoase fotografii, mai ales dacă nimerești într-o noapte cu lună plină.

trovant insula Ikaria

La cerere, se poate asigura camparea peste noapte. Da, am spus, nu e legal, dar nici vreun indicator de campare interzisă nu este în zonă.

Citește și Insula Ikaria jeep trip – supradoză de adrenalină

Mountain bike

Tot de pe platoul Erifi, se merge pe drumuri știute doar de păstori. Întoarcerea se poate face pe la cascade sau pe la un refugiu montan, în funcție de preferințele grupului. Prânzul, inclus în preț, este asigurat la podgoria Afianes.

Toate tururile ghidate se fac în regim privat sau semi-privat (grupuri de maximum 4 – 8 persoane).

Buget pentru un sejur în Ikaria

Toate bune și frumoase până ajungem la bani. Insula Ikaria nu este ieftină, dar nici exagerat de scumpă. Cu foarte puține excepții, prețurile sunt asemănătoare celor din Corfu, Zakynthos, Peninsula Pelion sau insula Samos. Prețul unui fel principal începe la 6,5 euro și merge până la 10. O salată costă între 5 și 7 euro.

Peștele și fructele de mare sunt un pic mai scumpe, de la 10 cam până la 16 euro porția. Carafa de vin de 0,5l costă 4,5 euro, dar un pahar mare este suficient ca să te binedispună. La al doilea, nu știu ce se întâmplă că n-am încercat.

Benzina, prin partea de nord, pe unde am fost mai mult și mai atentă, era între 1,7 și 1,8 euro, în funcție de stație.

Citește și Cum să călătorești singură în Ikaria

Un buget generos trebuie planificat pentru transport, fie că este cu avionul sau cu mașina și pentru tururile ghidate. Cele mai ieftine bilete de avion dus întors au fost 270 euro/persoană. Prețul unui tur ghidat variază între 60 și 110 euro de persoană, cu condiția ca grupul să întrunească numărul maxim de membri.

Dacă ți-a plăcut, share pe Facebook să afle și prietenii tăi. Ne vedem și pe Instagram.

Călătorește! Banii se întorc; timpul, niciodată.

13 Comments

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.

%d blogeri au apreciat: