Statuia lui Pythagora
Vacanță în străinătate,  Grecia,  Samos

Ce trebuie să știi dacă alegi un sejur în insula Samos

Un sejur în insula Samos se află pe lista de dorințe a multor români. Mai ales pentru aceia care au descoperit-o într-o excursie de o zi din Kusadasi. Mărturisesc că așa am descoperit-o și eu, în povestirile unui coleg. Dar nu mă tenta o astfel de abordare.

Deci…

Ce trebuie să știi dacă vrei un sejur în insula Samos

Insula Samos se află în nord-estul Mării Egee, la aproximativ 1,5 km de coasta Turciei. Este o insulă verde, acoperită de pini, măslini, viță-de-vie și citrice. Istoria și mitologia se împletesc pe fiecare străduță.

Este locul de naștere al zeiței Hera, soția lui Zeus, cea care l-a supus pe Hercule la cele mai teribile încercări. Tot aici s-au născut Aristarchos, primul care a expus teoria rotației Pământului și matematicianul Pythagora. Știți voi, acela care ne-a făcut viața amară în școală cu triunghele, pătratele și alte ipotenuze, catete, sinusuri și tangente. Cu care, personal, n-am mai avut ulterior, nicio tangență.

Statuia lui Pythagora

Cum ajungem în insula Samos?

Când călătorești cu oameni în vârstă, cu mobilitate relativ redusă, ultimul lucru de care ai nevoie este o super trambalare.

Cel mai rapid și comod mijloc este un charter de avion spre insula Samos

În perioada 16 iunie – 15 septembrie 2018 se efectuează curse charter către Samos și Lesvos, cu plecare din București. Din informațiile pe care le dețin până în prezent, destinațiile au fost un succes de piață și vor fi menținute și în următorul sezon estival.

Actualizare: în sezonul estival 2020, charterele au fost eliminate

Puteți ajunge în insula Samos  pe cont propriu, fără să fiți obligați să cumpărați un pachet de la o agenție de turism.

călătoria cu avionul

Avion + avion

Pe insula Samos este aeroport la aproximativ 2 km de Pythagorio. Nu există cursă directă din București și este nevoie de o escală în Atena.

În perioada de documentare, am testat mai multe site-uri cu bilete de avion, în căutarea unei escale cât mai scurte, să nu fie nevoie de o cazare intermediară în Atena.

La compania Aegean Airlines am găsit zboruri cu întoarcere la 8 zile, cu escală cuprinsă între 55 de minute și 4 ore.

De reținut: Aegean Airlines taxează suplimentar bagajul de cală

Verificați orarul, disponibilitatea și prețurile.

Avion, mașină sau autocar + ferry-boat via Atena

Din portul Pireu pleacă zilnic ferry-boat către insula Samos. Unele acostează în Vathy, capitala insulei, altele în Karlovasi, în nord. În funcție de ora de plecare din/spre portul Pireu, este posibil să aveți nevoie de o cazare intermediară, atât la dus cât și la întors.

Verificați orarul, disponibilitatea și prețurile pentru ferry-boat

Ferry-boat via Turcia

Unii turiști aleg să combine o vacanță in Tucia cu un sejur în insula Samos. Există curse de ferry-boat către Vathy și Pythagorio, cel de-al treilea port al insulei.

Atenție: Pe ferry-boat Kusadasi – Samos nu se îmbarcă autovehicule!

Verificați cu atenție orarul, disponibilitatea și prețurile pentru ferry-boat

Unde ne cazăm în insula Samos?

Posibilitățile sunt multiple, atât în ceea ce privește localitatea, cât și unitățile de cazare.

Vă spun sincer că dacă aș fi avut la dispoziție mai mult de o săptămână și buget corespunzător, aș fi stat câte puțin în Pythagorio, Karlovasi, Kokkari, Kerveli, Marathokampos, Mytilinoi și Manolates.

În insula Samos găsim studiouri cu kichinetă care asigură cazare în sistem self-catering, dar și hoteluri de la 2 până la 5 stele cu mic dejun sau demipensiune.

Există și resorturi care seamănă cu niște orăsele mai mici, din care nu este nevoie să ieși dacă nu simți neapărat nevoia.

Despre ce am ales eu,  v-am povestit în articolul Cazare în Samos – Hotel Labito.

Puteți alege ceea ce vi se potrivește pe booking.com și airbnb.

Cum ne deplasăm pe insula Samos?

Dacă ajungeți cu mașina proprie, ați rezolvat problema din start.

Dacă nu, aveți la dispoziție mai multe opțiuni:

1) Închiriați o mașină

Prețul unei mașini din clasa A, cu 5 locuri și aer condiționat costă 30 euro pe zi, pentru 3 zile. Dacă vreți să o închiriați pentru o zi dau două, costă 35 de euro pe zi.

Toate mașinile au RCA, iar asigurarea CASCO se plătește suplimentar. Fiecare operator are propria politică de prețuri, astfel că va trebui să le analizați la fața locului.

Drumurile nu sunt grele, doar puțin înguste și virajate, cel puțin spre Vathy și Marathocampos. Sunt destul de bine semnalizate, iar GPS-ul nu este necesar. Mai mult, operatorii nu recomandă folosirea acestuia deoarece poate mai mult să încurce.

Nu am văzut (nici n-am căutat, ce-i drept) ATV-uri. Insularii nu sunt prieteni cu aceste vehicule și le consideră foarte periculoase. Pe insula Samos nu sunt nici așa de multe scutere ca prin Thassos sau Corfu.

2) Folosiți cu încredere autobuzul

Insula Samos este mică și infrastructura de transport în comun este foarte bine pusă la punct.

Există zone în care cursele de autobuz directe sunt de genul pleci azi și te întorci mâine. Dar există legături dese prin Vathy.

Transportul în comun în Samos este bine organizat, cu multe rute și curse destul de dese. Prețul biletelor diferă în funcție de distanță; biletele se cumpără din autobuz

Verificați traseele și orarul

Sfat: Încercați să ajungeți în stație cu 10-15 minute înainte de plecarea autobuzului

3) Călătoria cu taxiul

Pe distanțe scurte, taxiul este cel mai la îndemână, comod și rapid mijloc de deplasare. Am călătorit cu taxiul peste tot pe unde am fost prin Grecia, iar sejurul în Samos n-a făcut excepție.

Din satul Mytilinoi nu aveam cursă directă înapoi spre Pythagorio, astfel că am luat primul autobuz  spre Vathy. De aici spre Pythagorio aveam curse la ora 14.10, 16.00 și 17.00. Plimbarea noatră prin capitala insulei Samos a luat sfârșit între două curse; la fel și pentru două turiste suedeze pe care le-am întâlnit în stație. Întrucât mergeam în aceeași stațiune, ne-am hotărât să împărțim un taxi. Nu înainte să negociem prețul cursei.

Stația de taxiuri se află lângă terminalul KTEL. Un lucru pe care l-am remarcat încă de la prima vacanță, în Grecia nu iei taxiul pe care îl vrei, ci pe acela care este la rând. Cursa Vathy – Pythagorio (cca 15 km) a costat 20 de euro.

Toate taxiurile sunt Mercedes, au nr. de înmatriculare TAZ și același tarif pe km

Unde și ce mâncăm în Samos?

Bucătăria insulei Samos se bazează în special pe fructe de mare și pește. Tavernele pescărești servesc de la pește mic (hamsie), până la sardele, pește spadă și monk fish, gătit în toate felurile cunoscute: marinat, prăjit, pe grătar, la cuptor sau cu sos. Cu excepția homarului, toate celelate fructe de mare sunt proaspete, principala îndeltnicire a localnicilor fiind pescuitul. De asemenea, foarte gustoase sunt și celelalte preparate din carne de vită, porc, miel sau capră.

Insula Samos se poate lăuda și cu brânzeturi de excepție. Feta, kaseri, graviera de Samos sunt numai câteva din cele pe care le-am încercat și mi-au plăcut foarte mult.

Bucătăria din insula Samos m-a surprins și in ceea ce privește aromele. Caperele, rigani (oregano sălbatic), mărarul și menta sunt aromele pe care le-am găsit în toate preparatele.

Prețurile nu sunt cu mult mai mari decât în celelalte zone ale Greciei, dat fiind că în insula Samos se mănâncă, nu se gustă.

O salată oscilează între 6 și 8 euro, iar un fel principal între 8 și 10 euro. Peștele și fructele de mare încep de la 9 euro porția și ajung și la 16 euro.

Prețul berii la 0,5l variază între 3 și 4 euro, iar al carafei de vin la 0,5l, între 4 și 6 euro.

Cele mai multe taverne au în meniu supă de pește, cam singura pe care o puteți găsi zilnic.

Mezedes Taverna Maritsa Pythagorio
Platou cu gustări – icre, tzatziki, salată de vinete, caracatiță, chifteluțe…

Citește și Taverne în Samos – testate și recomandate

Pentru cei care se gospodăresc singuri, brutăriile, minimarketurile și magazinele specializate cu legume-fructe și carne au produse proaspete, apetisante, la prețuri convenabile. Eu am preferat tavernele, iar de la minimarket am luat doar suc la cutie de 1,5l – 1,40 euro și apă la 0,5l – între 0,2 și 0,4 euro.

Dulciurile grecești mă atrag precum ademeneau sirenele navigatorii. Și nu mă refer aici doar la baclava și kataif. Halvadopita, într-o traducere aproximativă – plăcintă cu halva –  este un must-try. Fără vreo legătură cu halvaua pe care o cunoaștem cu toții, este de fapt o halviță cu alune, într-o crustă subțire de zahăr.

Cum petrecem activ un sejur în insula Samos?

Așa cum am simțit-o eu, insula Samos nu prea se pretează la zăcut pe șezlong și echilibrat cu două halbe de bere. Firește, dacă asta îți dorești, poți petrece o vacanță eat, sleep and repet. Dar zic că ar fi păcat. Și asta pentru că în insula Samos timpul pare să se dilate în funcție de ceea ce ți-ai propus să faci într-o zi.

Insula Samos are toate ingredientele unui sejur complet: obiective și atracții turistice, plaje, peisaje, suveniruri, distracții

Obiective turistice cu plată – muzee și situri arheologice

1) Muzeul Arheologic din Vathy este deschis de marți până duminică, între orele 8.00 – 15.00. Biletul de intrare costă 4 euro.

Principalele atracții ale muzeului din Vathy sunt statuile nud, înalte de cca 5m, kouros (bărbați) și kori (femei). Alături de acestea, obiecte din perioada romană și elenistică: sarcofage, coloane, ceramică, bijuterii.

2) Ireon – Templul Zeiței Hera – deschis de marți până duminică, între orele 8.00 – 15.00. Biletul de intrare costă 6 euro.

Primul templu închinat Zeiței Hera, soția lui Zeus, se află în localitatea cu același nume, la cca 6 km de aeroport. Inițial a fost o construcție din lemn, apoi a fost reconstruit în timpul domniei tiranului Polycrate, cel care l-a persecutat și alungat pe Pythagora. Cele mai multe artefacte descoperite în timpul excavațiilor se află la Muzeul de Arheologie din Vathy.

3) Muzeul de Arheologie din Pythagorio este deschis de marți până duminică, între orele 8.00 – 15.00. Biletul de intrare costă 6 euro.

Unul dintre cele mai frumoase muzee pe care le-am văzut este amplasat între zidurile vechii cetăți. Cele mai multe artefacte se află în Muzeul de Aerheologie din Atena, însă și aici, pe două etaje, există colecții impresionante din epoca bronzului, perioada elenestică și cea romană. Piesele de rezistență sunt un sarcofag de marmură, câteva stele funerare cu decor de frunze și stauia împăratului Traian, înaltă de aproape 3m.  Monezi, unelte, mozaicuri, vase și stauete din ceramică sunt alte atracții ce merită văzute. În curtea muzeului se află

Cea mai impresionantă colecție de capiteluri dorice, ionice și corintice, perfect conservate

Muzeele de arheologie sunt preferatele mele și am văzut multe. Știu cum arată un artefact reconstituit din bucăți. Coloanele din Pythagorio, vechi de 2-3000 de ani, arată ca noi.

Instrumente stomatologice

4) Tunelul Eupalinos este deschis de marți până duminică, între orele 8.00 – 15.00. Biletul de intrare costă 8 euro.

Este cel mai lung apeduct (1036m) proiectat de primul inginer hidrotehnist, Eupalinos din Megara. Construcția apeductului a durat 10 – 15 ani, timp în care 2 echipe echipe de sclavi au săpat muntele de la cele două capete (nordic și sudic) și s-au întâlnit la jumătate cu o deviere de 5 metri. Prin conductele de ceramică ce se mai văd și atăzi, a curs apă spre fântânile din cetate timp de 1000 de ani.

Cele patru obiective turistice pot fi vizitate cu un abonament valabil 3 zile, în valoare de 13 euro

Obiective turistice gratuite

1) Castelul Likourgos Logothetis și Biserica Metamorfosis

Construcția din secolul al XIX-lea a servit drept fortificație și a jucat un rol însemnat în Revoluția de la 1821. În anul 1824 a fost ridicată și biserica. În curtea interioară se află cimitirul, un sit arheologic și un muzeu.

2) Mănăstirea Panagia Spiliani

La cca. 2km de Pythagorio, se află o biserică săpată într-o peșteră. În subteran se mai pot vedea ruinele unei așezări antice.

sejur în insula Samos
Tunelul săpat în Peștera Fecioarei

3) Mănăstirea Timiou Stavrou

În satul Mavratzei, se află una dintre cele mai importante mănăstiri de călugări din insula Samos. În timpul dominației otomane, a funcționat ca șoală și spital, dar mai ales ca leproserie.

4) Crama Vakakis

Foarte aproape de Karlovasi, în regiunea Megali Lakka, se află podgoria și crama Vakakis. Vinurile de Samos sunt vestite în întreaga lume și pot fi un suvenir interesant. Cum vă spuneam, insula Samos este strâns legată de personalitatea lui Pythagora. Nici vinurile nu fac excepție, cei de la cramă atribuind acestora nume legate de celebrul matematician:

  • Pyramid
  • Pentagram
  • Theorem
  • Cup – se referă la cupa care se golește singură când este depășit nivelul de lichid
  • Music of the sferes. Pe lângă matematică, Pythagora a fost pasionat de muzică și a susținut că fiecare obiect are sunetul său. Mai mult, spunea că și liniștea are sunetul ei, dar din cauza zgomotului din natură nu îl putem auzi. A emis teoria conform căreia, în timpul rotației, planetele emit sunete. Teoria a fost confirmată de nava spațială Voyager, în urmă cu 15 ani.

Crama se poate vizita zilnic, între orele 10.00-15.00 cu o rezervare prealabilă

Turul cuprinde

  • Informații despre regiunea viticolă
  • Vizitarea podgoriei
  • Vizită la fabrică
  • Vizită la muzeu
  • Degustare de vinuri

La finalul turului pot fi cumpărate vinurile din colecție.

Citește și Obiective turistice în Samos pe care nu ar trebui să le ratezi

Biserica Potami Samos

5) Străzile pictate

Ați auzit, poate, de multe ori, că străzile sunt obiective turistice ori pentru încărcătura istorică, ori pentru aspectul deosebit. În insula Samos, aproape toate străzile sunt pictate. Și nu mă refer la mesajul „slow down”. Flori, gărgărițe, fluturi, motive geometrice își găsesc locul pe asfalt ori pe arterele pavate cu piatră. Am căutat să aflu dacă desenele au vreo semnificație specială. Ei, bine, nu reprezintă altceva decât iubirea pentru frumos a locuitorilor. Și pot să vă spun că samioții se iau la întrecere, care să picteze stradda mai frumos.

Satele de munte din insula Samos 

Pe cât de frumoasă este coasta dantelată, cu golfuri adânci umbrite de pini, pe atât de spectaculoase sunt peisajele montane. Vă recomand să vă delectați privirea și sufletul cutreierînd satele Mytilinoi, Chora, Koumaradei, Manolates, Pyrgos.

biserici in insula Samos

Snorkel și scuba-diving

Dacă vă place să faceți cunoștință cu flora și fauna marină, nu puteți găsi o destinație mai bună decât insula Samos. Oriunde vă place, oriunde doriți, cu excepția zonelor din apropierea porturilor și a aeroportului vă puteți scufunda. Dacă vedeți ceva frumos și faceți poze, vă rog să îmi arătați și mie, pentru că eu m-am lecuit de scuba-diving.

Croaziere de o zi de-a lungul coastei, în insulele vecine sau în Turcia

Despre cum poți face o croazieră de o zi în insula Samos și întâlnirea cu pirații v-am povestit pe larg. Nu v-am spus, însă, că, de dimineață până seara, se poate face o vizită în insulele Ikaria, Fourni, Parmos, Lipsi și chiar Leros. De asemenea, se poate face o excursie de o zi la Kusadasi.

Intensitatea dezamăgirilor este direct proporțională nivelul așteptărilor pe care le avem. Asta o simțim zi de zi, în viața cotidiană. Dar lucrurile parcă se acutizează și capătă dimensiuni nebănuite când suntem în vacanță. De multă vreme nu-mi mai fac iluzii despre ce și cum va fi, nu mai fac liste interminabile de must see și must do. Singurul lucru pe care mi-l doresc este ca vremea să nu-mi joace feste; în rest, vorba grecului όπου βγεί.

Sejurul în insula Samos n-a făcut excepție și cred că a fost cea mai neplanificată vacanță. Pe durata unei săptămâni, am adunat multe impresii, bucurii, dar și mici dezmăgiri. Așa că…

La ce să ne așteptăm și la ce să nu ne așteptăm de la un sejur în insula Samos

Insula Samos nu este o destinație ieftină

Un pachet turistic cu avion+cazare+mic dejun în midlle season și ofertă promoțională pentru 2 persoane a costat 787 de euro. Pe insulă am cheltuit alți 650 de euro. N-am închiriat mașină, dar am făcut un tur de insulă cu autocar și ghid pentru care am plătit 40 de euro de persoană. Personal, consider că a meritat fiecare bănuț, deși nu sunt fan tururi organizate. A fost prima excursie de acest gen în care lucrurile s-au desfășurat a la legere, iar informațiile primite, atât pe traseu, cât și la obiectivele turistice vizitate au fost de exepție. Am mai făcut o plimbare cu barca (35 de euro de persoană), dar am renunțat la o excursie de o zi în insula Patmos (72 euro/prsoană cu ghid, prin agenție, 60 euro/persoană, pe cont propriu). Mesele la taverne, 2 pe zi, n-au coborât sub 25 de euro.

Insula Samos nu este child-friendly

Sunt foarte puține plaje cu nisip în insula Samos. Care nu sunt o aglomerare de bolovani, sunt de pietriș cu oarece nisip. Ca să nu mai vorbesc de apa mării care este plină de pietre pe distanțe destul de mari. Prin peregrinările mele, nu am văzut nici Aqua park, nici locuri de joacă pentru copii.

Citește și Descoperă o suită de plaje în Samos

Parcarea la hotel este o iluzie

Cel puțin în Pythagorio, unde am stat eu, nici taxiurile nu zăbovesc în fața hotelurilor decât timpul suficient pentru descăcarcarea bagajelor. Există parcări publice, gratuite lângă Castelul Likourgos Loghotetis și lângă port.

Polițiștii din insula Samos nu sunt la fel de prietenoși și îngăduitori ca în alte zone

În insule ca Thassos, Corfu, Zakynthos, nu prea vezi polițiști, iar când apar sunt mult mai preocupați să aplaneze certurile dintre localnici, decât să vadă dacă ai băut tu o bere în plus și te-ai urcat la volan. Aici lucrurile stau altfel și patrule mixte ale Poliției, Gărzii Naționale și Gărzii de Coastă sunt o prezență constantă. Am văzut de multe ori mașini oprite și controlate, aparent fără motiv, și turiști cel puțin nedumeriți. Apropierea de Turcia, migrația clandestină sunt elemente care îi fac mult mai intransigenți decât colegii lor.

Insula Samos este raiul iubitorilor de natură, istorie, arheologie oameni și lucruri de bună calitate

Când am pus pe Facebook prima fotografie din vacanța în Samos, Vasiliki, o prietenă de o viață mi-a pus un comentariu care suna așa: Samos, o insulă cu oameni calzi și mare rece. N-am simțit răcoarea mării, însă căldura oamenilor o păstrez pentru cele mai geroase zile de iarnă. Mă voi încălzi și cu un vin de Samos pe care îl voi sorbi din Cupa lui Pythagora, din cea mai autentică ceramică hande-made.

Muzeul de Arheologie Pythagorio

Voi pentru ce ați alege un sejur în Samos?

Aștept răspunsurile voastre într-um comentariu pe blog. Dați de veste cu un share și pentru prietenii voștri. Mă găsiți și pe Instagram.

29 Comments

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.