plaja Mangalia sudul litoralului românesc
Vacanță în România,  SuperBlog

Sudul litoralului românesc renaște cu oameni inimoși


Timp de câteva zile ploioase încununate de o tornadă ucigașă, zeci de superbloggeri au înălțat rugi de vreme bună. Nu de alta, dar în perioada 3 – 5 Mai, în sudul litoralului românesc, la Hotel Miorița din Neptun, avea să se comită cea mai tare Gală SuperBlog din istoria competiției: Gala Spring SuperBlog 2019.

Rugăciunile au fost ascultate, ploile s-au oprit, vântul s-a domolit, iar soarele a zâmbit timp de zile. Superbloggerii din toate colțurile țării s-au îndreptat care cu mașina, care cu trenul sau microbuzul către locul de desfășurare a ostilităților.

Hotel Miorița Neptun – dovada că sudul litoralului românesc poate renaște cu oameni inimoși

După 8 ore de muncă și 5 de drum, am ajuns la Hotel Miorița, lihnită de foame, cu puține minute înainte să se încheie cina și să-mi atârne lingurile de gât. Așa că am făcut un pact cu fetele de la recepție: întâi mănânc, apoi completez orice formular este nevoie.

poster motivațional

Mi-am potolit foamea cu o tochitură dobrogeană delicioasă și setea cu un suc de piersici ce mi-a adus aminte de fructele de la Nazarcea pe care le savuram în copilărie. Apoi am încheiat formalitățile de cazare.

Cu chiu cu vai am reușit să îmi găsesc camera. Hotelul este imens, cu 363 de camere împărțite în 3 corpuri: A, B și C.

camera triplă Hotel Miorița Neptun

Mi-am luat cheia, am urcat în liftul de lângă recepție și am pus cap-compas etajul 3. Când s-au deschis ușile, am avut senzația că m-am teleportat în Twin-Peacks. Ajunsesem în corpul A, aflat în plin proces de renovare.

Nouă ne fusese atribuit corpul C, cu camere duble categoria 3 stele superior. Neînțelegerea a fost clarificată de managerul hotelului, doamna Ana Maria Nedelcu. Dacă vă aduceți aminte articolul Aniversare cu sejur la mare, vă spuneam că afacerile de familie îmi inspiră cea mai mare încredere.

Ei bine, nu m-am înșelat. Ori de câte ori se ivea o problemă, doamna Nedelcu apărea de nicăieri, instantaneu, cu zâmbetul pe buze și nu se lăsa până nu găsea rezolvarea.

Nemaifiind în pericol să dorm pe hol, mi-am luat în primire camera cu pat matrimonial și am pornit aerul condiționat pe cald. Hotelul este destinat sezonului cald și nu are calorifere. Însă climatizarea și cele două pături m-au ferit de o răceală sigură.

Corpul C este renovat complet și când spun asta mă refer la absolut TOT. De la mobilier la mochetă, de la baie la corpuri de iluminat, televizor, minibar și balcon.

mic dejun cu ou ochi cîrnăciori și legume

Pe lângă faptul că în baie am găsit săpun, gel de duș și cască, iar pe balcon două scaune pe care am putut să stau și eu ca omul să fumez o țigară, în cameră s-a făcut curat în fiecare zi.

Mai este oare nevoie să spun că omul sfințește locul?

Lecția de istorie în sudul litoralului românesc

Sâmbătă dimineață, după micul dejun bufet, bogat și gustos, Claudia a dat ordinul de împrăștiere pe mașini și am pus cap-compas orașul Mangalia.

Timp de două ore am făcut cunoștință cu istoria cetății Callatis, prima cetate doriană de la Pontul Euxin. Muzeul de Arheologie Callatis nu este foarte mare, dar este extraordinar de bogat. Ne-am delectat admirând statuete tanagra, mozaicuri, amfore, bijuterii și capiteluri de coloane.

Am pătruns în „Mormântul cu papirus”, o necropolă în care a fost descoperit un fragment de papirus care așteaptă să fie descifrat. Apoi am trecut zidurile cetății.

capitel cu capete de berbec Muzeul de Arheologie Mangalia

Cireașa de pe tort a fost situl arheologic aflat la parterul hotelului New-Belvedere. În timpul lucrărilor de reconstrucție a hotelului President (ex-Scala, actualmente New-Belvedere), a ieșit la iveală un sit arheologic de 2000 de ani, păstrat intact. S-au păstrat o cale de acces, o cadă de baie, sistemul de încălzire, o fântână și vase.

Nu este de mirare, căci actualul oraș s-a ridicat pe ruinele vechii cetăți. Nici măcar Vasile Pârvan nu a reușit să înduplece autoritățile să temporizeze construcțiile noi până la decopertarea zonei.

situl arheologic de la Hotel Belvedere Neptun

Următorul obiectiv a fost Moscheea Esmahan Sultan, cel mai vechi lăcaș de cult musulman din România. Construită în anul 1575 de fiica sultanului Selim al II-lea, este înconjurată de un cimitir. La construcția ei s-a folosit piatră din zidurile cetății Callatis, iar pentru fântână, piatră dintr-un mormânt roman.

Turul ghidat în sudul litoralului românesc s-a încheiat în piață unde am gustat specialitățile locale: șuberek cu carne sau brânză, ayran și bragă.

Moscheea Esmahan Sultan Mangalia

Dacă aveți drum prin Mangalia, nu ezitați să mergeți în acest tur ghidat. Veți afla o mulțime de lucruri interesante despre Mangalia la prețul de 38 lei pentru un adult și 25 de lei pentru copii.

Liber la distracție la Gala Spring SuperBlog 2019

După masa de prânz, la fel de îndestulătoare și gustoasă ca micul dejun, m-am retras tactic și strategic la siestă. Aveam un feeling că trebuie să-mi conserv energia pentru ce va urma:

Ansamblul Zestrea Calatininană Mangalia

Gala Spring SuperBlog 2019

La ora 18.00, în sala de conferințe a Hotelului Miorița ne-am perindat la microfon participanții în competiție, sponsorii și bloggerii parteneri.

Deși nu eram la prima experiență de acest gen, tot am avut emoții și am constatat (a câta oară?) că scriu mai ușor decât vorbesc.

Surprizele gazdelor

Este a treia Gală SuperBlog la care particip, iar aceasta a fost, de departe, cea mai reușită.

Prima surpriză, un spectacol de muzică și dansuri dobrogene susținute de ansamblul Zestrea Callatiană. Au urmat copiii care au ținut ritmurile populare românești și s-au dezlănțuit pe muzică țigănească.

tort de ciocolată

După costume cu ii și fote, a venit rândul rochiilor elegante de la Blizzard Fashion. A fost un moment win-win, în care fetele și-au clătit ochii cu rochițele și băieții cu modelele.

DJ Andreas a mixat până la trei dimineața când ultimii bloggeri rămași pe baricade au stins lumina.

Conducerea hotelului Miorița din Neptun a mobilizat nu mai puțin de 150 de oameni inimoși pentru a ne prezenta o avanpremieră a ceea ce se va întâmpla la vară.

Cu excepția Galei SuperBlog (pentru că voi n-ați participat), în sezonul estival, la Hotel Miorița Neptun, veți avea parte de aceeași primire călduroasă, de spectacolul folcloric în week-end și de alte surprize pe care vă las să le descoperiți singuri.

Vă doresc vacanțe frumoase și vă dau întâlnire pe Facebook și Intagram.

Călătorește! Banii se întorc, timpul niciodată.

19 Comments

 • Elvira

  Povestea ta mă face să regret și mai mult că nu am putut veni. Sper că la iarnă
  astrele să țină și cu mine.
  Poate mai bine că n-am ajuns totuși, dacă apărea și soțul meu acolo, ați fi bocit amândoi
  în amintirea acelor piersici fabuloase pe care le plânge în fiecare vară. Și din care am apucat
  și eu ceva, cândva.

  • Almona Calatoreste

   Nu există termen de comparație. Cred că a fost unul din motivele pentru care n-au mai intrat în competiție. Feed-back-ul pentru hotel, anul trecut, a fost doar pe grup.
   Dar turul și degustarea de vinuri au fost frumoase.

 • Raluca Anghel

  Oh, ce experienta minunata, a fost o placere sa aprcurg artiolul acesta. Imi place rau de tot ideea cu panoul cu afirmatii, red ca o sa-mi fac si eu unul foarte curand :))

 • Almona Calatoreste

  A fost o experiență foarte frumoasă. Păcat că a fost scurtă. Mi-a plăcut mult panoul și e chiar reconfortant să-l vezi zilnic.

  • Almona Calatoreste

   Oh, nu există termen de comparație cu Mamaia. Numai când îmi aduc aminte că duminică, la micul dejun contra cost am avut ce a rămas de la cina festivă, mi se face rău. Aici totul a fost proaspăt.
   În altă ordine de idei, pe vremuri, Neptun era mult peste Mamaia, de la calitatea aerului și verdeață, până la calitatea serviciilor.

  • Almona Calatoreste

   E foarte frumos și singurul impediment ar fi distanța destul de mare față de plajă. Dar dacă o scapi pe aia mică în camera de joacă, nu cred că mai vrea la plajă.

 • Abisurile

  Ma bucur foarte mult sa citesc asta. Neptunul si, in general litoralul romanesc, imi sunt tare dragi, de pe vremea cand acolo era singura vacanta posibila. Este foarte adevart ca omul sfiinteste locul. Din pacate si inversul e valabil …

  • Almona Calatoreste

   Neptunul a fost preferatul meu. Era mult mai greu de ajuns decât în Mamaia, unde mergeam cu autobuzul, însă merita efortul și prețul plătit la RATA.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.

%d blogeri au apreciat: