supă de năut
Rețete din călătorii

Supă de năut rețetă din insula Sifnos

Când vrei să adopți un stil de viață sănătos, cel mai greu este să renunți la unele obiceiuri alimentare. Mai puțină ronțăială între mese și chiar mai puține feluri de mâncare la o singură masă. Dacă până acum, un prânz consta în aperitiv, supă/ciorbă, fel principal și desert, ideal ar fi să ne limităm la supă/ciorbă și doar unul dintre celelalte. E drept, în primele zile, mai mult ca sigur, când vei termina de mâncat vei spune: perfect, dar eu acum ce mănânc? Am ales pentru astăzi o rețetă de supă de năut care este hrănitoare, sănătoasă, gustoasă și foarte sățioasă.

Printre rețetele grecești mi-a fost destul de greu să găsesc supe. Cineva îmi spunea că grecii nu prea manâncă supe decât iarna și asta dacă sunt cumva bolnavi. Nu este chiar o regulă, dar pe timp de vară, pe la taverne le găsești destul de rar. Mai puțin în insula Sifnos, unde preparatele pe bază de năut (revithia), inclusiv supa, sunt o prezență permanentă.

Supă de năut rețetă din insula Sifnos

Pentru patru porții, am folosit o cană cu năut bio, parte din premiul de la Dried Fruits pe care l-am câștigat la Spring SuperBlog 2020. Năutul se pune la înmuiat între 6 și 12 ore. Eu l-am lăsat peste noapte, să se înmoaie bine și să nu fiarbă greu, apoi l-am scurs.

Într-o cratiță potrivită, am pus la încins jumătate de cană de ulei de măsline extravirgin, tot de la Dried Fruits. Are un gust bogat, puțin amărui și un pic iute, așa cum trebuie să fie uleiul de măsline. Am tocat o ceapă mare și un fir de praz pe care le-am călit până au devenit sticloase și și-au pierdut rigiditatea.

Mărturisesc că pe mine m-au speriat grecoaicele câtă ceapă pun la mâncare. Dar și gustul este pe măsură.

Dacă ai mai gătit până acum, știi că năutul nu are aroma lui proprie și împrumută aromele cu care este preparat. Am pus o linguriță de curcumă care pe lângă aromă, dă și o culoare plăcută. O jumătate de lingurință de pulbere de ghimbir, piper negru, după gust.

Peste legumele călite am pus năutul și am amestecat bine, astfel ca toate boabele să fie acoperite cu ulei. Am adăugat apă cât să acopere boabele, plus două degete. Cam două – trei căni de apă ar fi suficient. Pentru un plus de aromă, am pus o linguriță de mentă uscată și sucul de la o lămâie și am lăsat să dea un clocot.

Am presărat și o mână de mentă proaspătă, am acoperit cratița cu capac și am pus-o la cuptor, la fac mediu circa 2 – 2,5 ore.

Mai mult ca sigur, e prima oară când auzi de supă la cuptor. Și eu am făcut ochii mari când am auzit, dar asta este una dintre caracteristicile supelor grecești. Seamănă foarte mult cu o tocană mai puțin legată, dar sunt gustoase și extraordinar de sățioase. Mesele lor se încadrează perfect în ceea ce am spus mai sus: o salată și o supă, o supă și un desert sau un aperitiv și o supă.

Când s-a scurs timpul, am potrivit de sare, am pus o linguriță de oregano și am mai lăsat-o la cuptor încă 15 minute, tot în cratiță acoperită cu capac.

A ieșit o bunănate, perfectă pentru zilele răcoroase. Dacă nu te-am convins, îți mai spun că năutul este un înlocuitor perfect pentru carnea roșie, nu are gluten și conține complexul de vitamia B, cu excepția vitaminei B12. Este un excelent direutic, energizant și contribuie la reducerea colesterolului de tip LDL din sânge.

Tu ai încercat vreodată supa de năut?

Spune-mi într-un comentariu, iar dacă ți-a plăcut articolul, share pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram.

5 Comments

  • gratielavlad

    Zilele trecute am văzut pe strada o poza cu mâncare de fasole… Și am simțit ca lesin. A trebuit sa cumpăr fasole și sa îmi fac, chinuindu-ma sa nu vomit de pofta și de rău ce îmi era… De pofta!! Acum am văzut poza ta și deja ma gândesc cât o dura sa fac și eu!! Arata atât de gustos!!

  • Cristina

    Nici eu nu-s fan supe deloc, dar năut mănânc. Îmi place mult și așa pus în salate sau humus sau mai fac o mâncare, e ca un fel tocăniță libaneză, dar mie nu-mi iese așa de bună ca aia, a mea e mai românească ;)) Eu folosesc năut din conserve, e deja fiert și cum sunt doar eu chiar e ok o conservă, ies de obicei 2-3 porții de mâncare sau două salate dintr-o conservă.

    • Almona Calatoreste

      Prima mea întâlnire cu năutul a fost în compoziția de nechezol. Apoi în humus și falafel, care iar nu m-au dat pe spate. În schimb, prin a doua jumătate a anilor ’90, ronțăiam năut prăjit.
      Conservă de năut am luat o singură dată și nu mi-a plăcut. Nu sunt fan conserve, iar ăla chiar a avut un gust oribil.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.