Tort Diplomat cu struguri
Rețete din călătorii

Tort Diplomat – vedeta petrecerii de Revelion

Petrecerea de Revelion aduce pe masă cele mai sofisticate preparate culinare. Gospodinele debordează de creavitate și fac concursuri ad-hoc pentru decorarea platourilor. Dacă pentru unii salata boeuf este nelipsită, la mine, vedeta serii este un tort Diplomat.

Pasiunea mea pentru prăjitura Diplomat e veche, din anii ’70 – ’80, când în cofetăriile constănțene, era sublimă, dar lipsea cu desăvârșire. Rarele drumuri prin București sfârșeau la Cofetăria Scala ori alta, pentru o porție de prăjitură albă cu multă frișcă.

De câțiva ani buni, am învățat să fac acasă tort Diplomat fără coacere sau fierbere și l-am tot făcut pentru masa de Revelion. Sincer, anul ăsta n-am vrut să fac, ci să cumpăr un tortuleț mic de la cofetăria cu laborator propriu, de la colțul blocului.

Din motive necunoscute, cofetăria a fost închisă între Crăciun și Anul Nou și m-am trezit pe 30 Decembrie, ca Agamiță Dandanache: el fără coledzi și eu fără tort de Revelion. Vrei, nu vrei, bei, Grigore, aghiazmă și eu mă apuc de făcut tort.

Tort Diplomat pentru petrecerea de Revelion

Am scos din frigider 6 ouă mari și le-am lăsat să ajungă la temperatura camerei. Dacă nu ai ouă mari, poți suplimenta cu unul sau două. Important este să fie proaspete și fără Salmonella.

Am separat albușurile de gălbenușuri și le-am bătut bine de tot. Albușurile, spumă tare, iar gălbenușurile cu 5 linguri de zahăr și o linguriță de esență de vanilie. Am pus și un praf mic de sare să accentueze aromele.

Între timp, am pus la înmuiat 40 grame de gelatină în sucul de la o conservă de ananas. Nu e obligatoriu, gelatina putând fi dizolvată în orice fel de zeamă rece: apă, lapte, suc de fructe. Apoi am încălzit-o pe aragaz până a devenit lichidă și am lăsat-o să se răcească, dar nu prea mult.

În timp ce gelatina trecea prin fazele de încălzire-răcire, m-am ocupat să bat bine 1 kg de frișcă. Jumătate din cantitate merge în compoziția tortului, iar cealaltă pentru ornat.

Am tăiat repede și câteva fructe în cubulețe: ananasul din conservă, un măr și o portocală pe care m-am chinuit s-o scot din pieliță.

Ingredientele de mai sus sunt suficiente pentru un tort Diplomat de 2 kg.

Tort Diplomat

Cum asamblezi  tortul Diplomat

Bine ar fi să ai un ajutor când te apuci să faci tort Diplomat deoarece și albușurile și frișca au prostul obicei să se lase dacă nu lucrezi repede.

Peste compoziția de gălbenușuri, se adaugă încet gelatina răcorită și se amestecă cu mixerul la viteză medie.

Mare atenție mare să nu se cocoloșească gelatina ori să se coaguleze gălbenușurile.

Adăugăm albușurile bătute spumă tare și cu o spatulă, amestecăm prin răsturnare.

În aceeași manieră, punem și jumătate din cantitatea de frișcă. La sfârșit, punem și fructele.

E bine să nu exagerăm cu fructele deoarece sunt grele și nu se vor distribui uniform.

Într-o cratiță sau altă formă adâncă, tapetată cu folie de plastic până sus, turnăm compoziția și o nivelăm bine. Putem să și scuturăm un pic vasul, să nu rămână goluri de aer.

Opțional, de jur împrejur, putem pune pișcoturi de șampanie.

Le putem tăia la marginea de sus a vasului sau le putem lăsa întregi, iar când scoatem tortul să apară ca un mic ciubăr. Totul ține de creativitate, timp și dispoziție.

Acoperim vasul cu marginile foliei de plastic și îl lăsăm la rece câteva ore sau chiar peste noapte. În mod obișnuit, eu îl dau afară pe balcon, dar cum iarna asta e cam primăvăratică, nu risc să se închege tortul după Revelion.

Urmează partea care pe mine mă scoate cel mai mult din sărite: ornatul. Sunt convinsă că tu ești o gospodină desăvârșită și ai îndemânarea să decorezi frumos. Poate ai și scule mai bune decât ale mele. Oricum, ferește-te de șprițul pentru ornat de la PEPCO. Al meu a cedat fizic și psihic fix în plin proces de creație.

Pe cale de consecință, a ieșit un tort Diplomat sobru, decorat în alb și negru, cu frișcă struguri.

Tu ce tort de Revelion ai pregătit anul acesta?

Lasă-mi răspunsul în comentarii și nu uita să te abonezi la newsletter să vezi ce mai public pe blog. Ne vedem în continuare pe Facebook și pe Instagram.

6 Comments

  • Raluca Anghel

    Ce reteta simpla si frumoasa de tort diplomat, eu am facut una mai complicata in care am fiert crema înainte sa o amestec cu frișcă. Arata foarte bine – o sa fie o petrecere pe cinste

  • Diana

    Mamă, câte amintiri am cu diplomatul, tortul adică. Poate o să fac și eu, a ta e mult mai simplă decât cea pe care o făcea mama Cât despre ce am gătit eu… eh, de Crăciun am fost o adevărată gospodină – am făcut prăjitură eclair la tavă, bomboane rafaello, fripturi, salate… De Revelion, am zis să merg pe varianta mai light, așa că merg la restaurant

    • Almona Calatoreste

      Cel mai bine e așa, la un restaurant. Din păcate, eu nu prea mai pot să pierd nopțile. Și dacă merg cu mașina, beau doar apă. Mai bine stau acasă cu diplomatul meu, tortul Diplomat și o cupă cu șampanie.

  • Elvira

    Mi-ai amintit de această prăjitură pe care nu o ratam în trecut, când ajungeam într-o cofetărie bună. De fapt, ca să spun drept, în 1986 am avut de ales unde să ne mutăm în București. Din trei cartiere am ales Aviației pentru că acolo se construia o stație de metrou și, foarte important , exista o cofetărie care încă făcea produse bune, de calitate. A lucrat excelent până în 1990. Și azi ne amintim cu drag de momentul acela când ne-am îndulcit, surprinși, la acea cofetărie și am hotărât cu câte un diplomat și o salată de fructe în fața.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.