tradiții și obiceiuri de crăciun
Timp liber,  Vacanță în străinătate

Tradiții și obiceiuri de Crăciun pe mapamond

Tradițiile și obiceiurile de Crăciun diferă de la țară la țară și, de multe ori, chiar de la regiune la regiune în cadrul aceleiași țări. Un element comun în aproape toate țările este bradul de Crăciun. Te invit astăzi să facem un tur virtual printre tradiții și obiceiuri de Crăciun pe mapamond.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun în Europa

Germania este locul din care a plecat obiceiul împodobirii bradului de Crăciun și s-a răspândit în toată lumea. La început, bradul era împodobit cu panglici colorate, lumânări și dulciuri. O tradiție specifică este coronița de Advent. Aceasta este o coroană din ramuri de brad, cu patru lumânări care se aprind în cele patru săptămâni ale adventului.

Austria este regina târgurilor de Crăciun. Aromă de turtă dulce, punci, migdale caramelizate, mere coapte și castane aburinde te îmbie în fiecare oraș. De asemnea, nu poți să reziști în fața decorațiunilor de Crăciun confecționate manual și a tricotajelor care să te ajute să înfrunți vremea rece.

În Marea Britanie, descoperim Christmas crackers, niște suluri de carton care fac zgomot și conțin o surpriză. În epoca victoriană, în casele obișnuite pomul de Crăciun era privit, dacă nu ca ceva malefic, măcar ca o ciudățenie. Însă la palat, era împodobit câte un brad pentru fiecare membru al familiei.

Crăciunul în Italia, cunoscut sub numele de Natale, începe cu opt zile înainte. Copiii colindă din casă în casă, spun poezii și așteaptă cu nerăbdare ziua de 6 Ianuarie. În această zi, Befana, o vrăjitoare urâtă care umblă călare pe mătură, intră pe horn și aduce daruri. 

În Grecia, în fiecare casă, dar și în piețele publice, se împodobesc corăbii din lemn. Este un obicei vechi al soțiilor de navigatori care le confecționau și le îmbodobeau cu luminițe, în așteptarea soților. Copiii colindă și așteaptă Anul Nou pentru ca Sf. Vasile să le aducă daruri. Vedetele sărbătorii sunt Pâinea lui Hristos, o pâine cu nuci și prăjiturile cu miere și nucă.

Rusia sărbătorește Crăciunul pe rit vechi, la 7 Ianuarie. Unul dintre cele mai interesante obiceiuri este cina din ajun care cuprinde 12 feluri de mâncare, câte unul pentru fiecare apostol.

corabie decorată tradiții și obiceiuri de crăciun grecia
sursa foto: pinterest

Tradiții și obiceiuri de Crăciun în America de Nord

Statele Unite ale Americii dau startul pregătirilor de Crăciun la sfârșitul lunii noiembrie. Goana după cadouri începe de Black Friday și sunt adevărate concursuri între comunități pe tema decorațiunilor. 

Canada urmează tradițiile din Statele Unite, cu influențe din Marea Britanie și cele aduse de imigranți. În 1781, soldații germani staționați în Quebec, au adus brazii. Astăzi, în Canada, sunt la mare căutare brazii artificiali de Crăciun care coexistă cu cei naturali. Copiii cred că Moș Crăciun trăiește la Polul Nord și îi scriu scrisori pe care menționează codul poștal HOH HOH.

Petrecerile de Crăciun, în Mexic, încep pe 12 Decembrie, când o sărbătoresc pe Fecioara din Guadalupe. Dacă ești fan telenovele, cu siguranță ai remarcat icoana omniprezentă atât în biserici, cât și în case și chiar în pandantivele femeilor. Timp de nouă zile, mexicanii merg din casă în casă, reconstituind drumul lui Iosif și al Fecioarei Maria spre Bethleem.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun în Africa

În pofida distanței față de Europa, în Africa de Sud, tradițiile și obiceiurile de Crăciun sunt asemănătoare cu cele din Statele Unite și Marea Britanie. Regăsim aici preparatele din curcan, Christmas crackers, dar și pomul de Crăciun adaptat la condițiile din emisfera sudică.

În Etiopia, Crăciunul se serbează pe 7 Ianuarie. Dimineața, oamenii se îmbracă în alb și merg la biserică. Preoții îmbracă cele mai bune haine, se cântă, se dansează și se bat tobele.

În Somalia, țară majoritar musulmană, sărbătorile Crăciunului și Anului Nou au fost interzise în anul 2015.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun în Australia și Noua Zeelandă

Australia și Noua Zeelandă sărbătoresc primele Crăciunul și Anul Nou. Obiceiurile sunt similare celor din Europa și America de Nord. Bradul, atât dee popular pe celelalte două continente, este înlocuit cu pomul de Crăciun australian, o plantă locală de culoare crem care devine roșie în preajma Crăciunului.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun în Asia

În China și în India sunt cele mai mari comunități creștine din Asia. Este și firesc, cele două țări conducând în topul celor mai populate de pe mapamond. În Hong-Kong și Macao, mall-urile sunt decorate cu brazi de Crăciun, în timp ce pe continent, festivitățile sunt marcate cu daruri și felicitări. Fostă colonie britanică, India marchează Crăciunul cu scene ale Nașterii Domnului și schimburi de dulciuri și prăjituri cu vecinii.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun la mine acasă

Primul Crăciun de care îmi amintesc a fost undeva în jurul vârstei de 4 ani. Casa mirosea a cozonaci, însă eu eram mult mai interesată de cadourile pe care speram că mi le-a adus moșul. Pe vremea aceea, copiii nu erau foarte implicați în pregătiri. Sau așa era la mine în casă. Oricum, am fost foarte dezamăgită când am văzut în sufragerie un brad artificial de 180 cm. Însă mi-a trecut repede când am dat de jucării și portocale.

Cu timpul, după ce mi-am blestemat zilele câteva luni încercând să scot din mochetă acele bradului natural, am înțeles că ai mei erau niște oameni practici. 

Le-am urmat exemplul și am ales și eu un pom artificial de Crăciun de pe brazicraciun.net. Oferta este extrem de bogată, de la brazi de Crăciun ieftini, la cei de lux și cu înălțimi de la 150 cm, la 5m. Avantajele acestora sunt multiple. În primul rând, curățenia după ce-l strângi este mult mai ușoară. În al doilea rând, durata de viață este foarte mare și poate fi reutilizat an de an. Nu în ultimul rând, coroana este mult mai bogată decât a unui brad natural și mult mai uniformă. Și pentru că își păstrează continuu prospețimea, pot să-l las împodobit până la ultima zăpadă din an.

Tu când începi să te gândești la bradul de Crăciun și ce tradiții și obiceiuri urmezi?

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.

%d blogeri au apreciat: