green bus transportul public în Corfu
Corfu,  Grecia

Transportul public în Corfu – organizare, frecvență, costuri

Insula Corfu este accesibilă din România atât cu mașina cât și cu avionul. Cu mașina, se poate ajunge din portul Igoumenitsa cu două linii de feribot: Igoumenitsa – Corfu-Town și Igoumenitsa – Lefkimmi. Aeroportul din Corfu este situat în Peninsula Kanoni și din România operează multe curse directe ale companiilor low-cost și chartere ale agențiilor de turism. În cazul în care ajungi cu avionul și nu vrei să închiriezi o mașină, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre transportul public în Corfu.

Transportul public în Corfu – organizare, frecvență, costuri

Transportul public în Corfu este asigurat de două companii: Corfu Blue Bus și Green Bus.

Blue Bus sau Corfu City Bus

Corfu City Bus asigură transportul public cu autobuze obișnuite, de culoare albastră, în interiorul capitalei, la și dinspre aeroport și portul nou, precum și între câteva localități de pe coasta estică a insulei.

Liniile de autobuz sunt numerotate de la 1 la 15. Autobuzul nr. 15 leagă aeroportul de oraș și de portul de feribot și circulă cu o frecvență de 30 de minute. Prețul unui bilet este de 1,50 euro dacă este cumpărat de la automatul de bilete sau de la chioșcuri. Biletul se poate cumpăra și de la șofer însă costă 1,70 euro.

Pe biletul cumpărat de la chișoc sau de la automatul de bilete, este un cod QR care scanat cu telefonul mobil te duce pe site-ul companiei unde poți vedea toate rutele, programul de funcționare și alte informații.

blue bus transportul public în Corfu
sursa foto: corfucitybus.gr

Autobuzul nr. 6 circulă pe traseul Corfu-Town – Perama – Benitses și retur, la un interval de 40 – 45 de minute, de dimineață de la ora 6.30 până seara la ora 23.30. La fel, un bilet costă 1,50 euro, însă dacă îl iei din autobuz, costă 2,30 euro.

De la aeroport spre Benitses, se poate lua autobuzul nr. 15 o stație, până la Lidl, două stații până la stația comună cu Green Bus sau trei stații, până în Corfu-Town (Piața San Rocco) și din oricare din cele trei stații, autobuzul nr. 6.

Dacă nu ai multe bagaje, poți merge pe jos din aeroport până la Lidl. Eu am încercat varianta asta și a fost un drum lejer de 15 – 20 de minute.

Alte autobuze Blue Bus circulă în Peninsula Kanoni, la Dassia, Ipsos, Acheillion, Agios Ioannis și Pelekas.

În fiecare stație există afișaj electronic care arată în cât timp sosește autobuzul. De asemenea, în autobuz, stația următoare este anunțată sonor în limbile greacă și engleză. Deoarece drumul între Corfu-Town și Benitses este cel mai aglomerat, de multe ori șoferii sar peste stații fără să oprească dacă nu sunt călători care să urce. Ca să fii sigur că nu sare fix peste stația unde trebuie să cobori tu, te îndrepți spre ușă și apeși butonul de atenționare aflat pe bara de lângă ușă.

Urcarea în autobuz se face numai pe ușa din față și accesul este permis numai după validarea biletului de călătorie.

Blue Bus are regim de transport public urban și ca în toate mijloacele de transport în comun din Grecia, consumul alimentelor și băuturilor este interzis. Singura băutură permisă este apa. Nu toată lumea știe lucrul acesta și unii mai urcă cu câte un pahar cafea în mână. Toate băuturile rămân la șofer pe tot parcursul călătoriei și se restituie la coborâre.

Green Bus sau KTEL

Green Bus este compania privată de transport public din Grecia care funcționează în toate insulele și asigură și legăturile interjudețene.

Terminalul principal Green Bus din insula Corfu se află la periferia Corfu-Town, foarte aproape de aeroport.

De aici, circulă autobuze către toate stațiunile insulei. Către unele destinații, cum sunt Moraitika, Messongi, Kavos, Roda, Sidari, Acharavi sunt mai multe curse pe zi, de dimineață până seară.

Sunt însă și destinații, mai ales cele din sud-vestul insulei, unde circulă o singură cursă pe zi. De exemplu, spre Agios Georgios Argirades și Issos este o cursă care pleacă de la terminalul central dimineață la ora 9.00 și se întoarce la ora 17.30.

Mijloacele de transport sunt autocare cu 52 de locuri și cală pentru bagaje.

Prețul unui bilet variază în funcție de distanță și se cumpără din autobuz, de la șofer sau de la taxator. Cu titlu de exemplu, pentru un bilet de autobuz din Benitses până în Agios Georgios Argirades am plătit 1,80 euro, iar la întoarcere, din Issos în Benitses, 2 euro.

Un lucru interesant pe care l-am remarcat la transportul public în Corfu și în alte insule, este acela că Green Bus, deși are stații bine stabilite, oprește cam peste tot unde așteaptă oamenii să urce și unde vor să coboare aceștia. Aduce, dacă vrei, cu sistemul de maxi-taxi. Lucrul acesta nu se întâmplă însă la Blue Bus.

Tu ce experiențe ai avut cu transportul public în Corfu?

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.