triunghi amoros
Păreri și gânduri,  SuperBlog

Triunghiurile amoroase de ieri și de azi

Se spune că în viață trebuie să te ferești de trei figuri geometrice: cercurile vicioase, capetele pătrate și triunghiurile amoroase.

Triunghiurile amoroase sunt cel mai suculent subiect de bârfă. Este foarte neplăcut să te trezești într-o astfel de situație, dar poți să-i poruncești inimii?

Literatura românească și universală abundă de povești de dragoste în care al treilea apare să tulbure liniștea unui cuplu.

Am primit de curând o carte cadou care mi-a adus aminte de anii de liceu. Dacă stau să mă gândesc, au fost cei mai frumoși și mai intenși ani.

Cu emoții, cu prietenii care se legau repede și se desfăceau la cea mai mică invidie sau bârfă.

Cartea „Într-o gară mică” de Sidonia Drăgușanu, surprinde cu emoție triunghiul amoros în care ajung accidental Dudu, Luiza și Petru.

Triunghiurile amoroase în literatura interbelică

Dudu, de fapt Denisa, este o fată veselă, care vorbește mult(e), deseori înainte să gândească. Orfană de mamă, a fost crescută de o guvernantă care s-a stins tânără, răpusă de o boală necruțătoare.

Exuberanța și flecăreala ei continuă ascund faptul că Dudu este dependentă de iubire. Trăiește prin și pentru prietenii pe care și-i face cu o ușurință ieșită din comun.

Luiza, o fată simplă, cu o copilărie marcată de un tată alcoolic și o mamă aflată între ciocan și nicovală, vine la București hotărâtă să învețe și să facă o carieră. Dar mai ales, să se descurce singură. Fără iubire, fără soț.

Copertă roman Într-o gară mică de Sidonia Drăgușanu.

În timp ce Dudu turuie ca o moară stricată, Luiza aproape că nu vorbește. Nu se destăinuie, nu face confidențe. Este o enigmă pentru cei din jur. Singurul care-i știe toate secretele, freamătul și zbuciumul interior este jurnalul de adolescentă.

Prietenia celor două liceene este pusă la încercare de iubirea pe care o împărtășesc pentru același bărbat. Petru, un medic tânăr care locuiește în apropiere și care este chemat de urgență când Luiza se îmbolnăvește grav.

Grija pe care Petru i-o poartă tinerei paciente aprinde scânteia în sufletul Luizei. Un sentiment necunoscut până atunci prinde viață. Îndrăznește chiar să spere că viața ei ar putea lua altă turnură.

Nici pe Dudu nu o lasă indiferentă apropierea dintre cei doi. Îndoiala i se strecoară în suflet și, pentru prima oară, simte că prietena ei o incomodează. Dar dacă totul este doar în mintea ei? Dacă Petru nutrește pentru Luiza doar un interes profesional? Cine să-i spulbere temerile? Cum să afle adevărul?

Toate întrebările își găsesc răspunsurile într-un singur loc. Un loc pe care îl știe din momentul în care Luiza s-a mutat în casa lor. Acolo unde prietena ei adună gândurile de zi cu zi. Caietul Luizei.

Deși nu este mândră de indiscreția pe care este pe cale să o comită, Dudu știe că doar dacă citește jurnalul intim al Luizei se va liniști. Sau poate nu?

Nu vă dezvălui mai mult despre triunghiul amoros Dudu-Petru-Luiza și vă las să descoperiți singuri deciziile personajelor.

Dar vă propun un salt peste timp și o temă de reflecție:

Triunghiurile amoroase de azi

Vă spuneam că romanul „Într-o gară mică” mi-a adus aminte de anii de liceu. Pentru că, trebuie să recunoaștem, indiferent cât a evoluat societatea, relațiile de cuplu au rămas, în esență, aceleași.

Iubim cu aceeași pasiune și uneori trebuie să facem alegeri. Viața este un lung șir de renunțări. Dar când ești pus să alegi între prietenie și iubire, există oare o formulă magică?

triunghi amoros
Sursa foto: pixabay.com

Există discursuri motivaționale care ne spun că trebuie să luptăm pentru visele noastre. Dar poți merge mai departe când îți clădești fericirea pe nefericirea prietenei tale? Este asta o dovadă de hotărâre și determinare sau este egoism în formă pură?

Pe de altă parte, se spune că cel mai inteligent cedează. Nu puține sunt cazurile când, prinse într-un triunghi amoros, femeile își înăbușă sentimentele și pun mai mult preț pe prietenie. Este asta o dovadă de mărinimie sau de capitulare fără luptă?

Voi cum vedeți ieșirea dintr-un triunghi amoros?

Articol scris pentru SuperBlog 2019

25 Comments

 • Oana

  Mi a plăcut foarte mult descrierea acțiunii romanului și datorită ție, îmi voi comanda aceasta carte. Felicitări! Și metafora cu formele geometrice originala!

  • Almona Calatoreste

   Luiza a fost personajul meu preferat. Cuplul Dudu-Petru mi s-a părut oarecum previzibil. Nu l-aș fi văzut pe Petru într-o relație de cuplu cu o femeie de carieră și nici pe Dudu capabilă de sacrificiu.

  • Almona Calatoreste

   Never say never 🙂 Și eu merg pe același principiu. Chiar dacă prietena mea nu ar face același lucru.

 • Mirela-Carmen

  Almona!!! M-ai scos din circuit cu inceputul briliant! Poate ar trebui sa scriu briliant cu majuscule!
  Cat despre triunghiuri amoroase… am intalnit multe la viata mea… in special IN viata mea 🙂 . Probabil sunt genul de femeie care atrage prietene ce isi doresc invariabil ceea ce am eu. Din toate aceste triunghiuri m-am retras singura. Uneori bulversata, alteori amuzata, cateodata usurata 🙂 dar fara sa ma uit inapoi.
  Chiar daca uneori simteam ca un cerc vicios ma inconjoara… in timp ce unii amici credeau ca am un cap patrat :-))))

  • Almona Calatoreste

   Mulțumesc Mirela. A fost o probă grea pe care am ales să o abordez în stilul meu.
   Se pare că semănăm mult. Întotdeauna m-am retras cu eleganță si mi-am canalizat energia spre lucruri cu adevărat importante.
   Prefer să creadă lumea că sunt proastă decât să o dovedesc cu prisosință.

 • Elvira

  Bună abordarea ta, chimie suprapusă cu geometrie ! Așa este, dacă pentru chimie nu știu cine poate fi responsabil, pentru triunghiuri și restul, e mai clar. Succes !

 • DanaC

  Sunt oameni care îşi construiesc fericirea pe nefericirea altora, dar când e vorba de iubire multe sunt permise. Nu degeaba se spune că iubirea este oarbă. Consider că înăbuşirea sentimentelor de iubire în schimbul prieteniei este un cocktail de iubire, naivitate şi sacrificiu.
  Mult succes!

  • Almona Calatoreste

   În dragoste și în război, totul e permis. Totuși, războiul se desfășoară după reguli. În dragoste, nu prea.

 • Dana

  Un articol in care ai punctat foarte bine si realist cum stau uneori lucrurile. Iubirea, cateodata poate fi, sa zic ciudata :)) Mult succes !!!!

 • Vio

  In triunghiuri am fost. Cam pe toate laturile. Dar niciodata in triunghiuri in care sa fie necesar sa aleg intre prietenie si iubire.
  La acest moment al vietii mele, as alege prietenia. Teoretic.
  Practic…hm..greu de spus.

  • Almona Calatoreste

   Înțelepciunea vine doar odată cu vârsta. Din păcate. De multe ori îmi spun că aș vrea să mai am 20 de ani, dar mintea de acum.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.