pâlc de foioase Tsagarada Pelion
Timp liber,  Vacanță în străinătate

Tsagarada pe urmele centaurilor

Peninsula Pelion din regiunea Magnesia, ca multe alte destinații din Grecia, oferă călătorului plaje întinse, golfuri sălbatice, dar și peisaje montane fermecătoare. Unul dintre cele mai frumoase sate de munte din Pelionul de est este Tsagarada, cunoscut ca și sălaș al Centaurilor, acele personaje de legendă jumătate om jumătate cal. Într-o zi înnorată de vară, nepotrivită pentru plajă și cu atât mai puțin pentru baie din cauza valurilor puternice, am plecat din stațiunea Agios Ioannis spre Tsagarada  pe urmele centaurilor.

Tsagarada  pe urmele centaurilor

Cum nu avem mașină, iar transportul în comun este destul de greu accesibil și cu un orar ciudat, am rugat recepționera de la Hotel Zefiros,unde eram cazați să ne cheme un taxi.

În jumătate de oră a veni taxiul.  Am negociat prețul dus-întors la 40 de euro și în altă jumătate de oră de mers pe serpentine amețitoare am ajuns în sat. Am convenit cu șoferul ca în momentul în care dorim să ne întoarcem, să-l sunăm și, în maxim jumătate de oră vine să ne ia din același loc în care ne-a lăsat.

Din centrul satului am coborât în Piața Agia Paraschevi unde se află biserica și platanul milenar cu o creangă sprijinită pe un soclu de marmură. În piața umbrită și plină și plină de hortensii albastre și roz este o cafenea, iar puțin mai sus și o tavernă. Aici este punctul de plecare pentru foarte multe drumeții montane atât spre partea de est a peninsulei, cât și spre cea de vest, Peninsula Pelion însumând nu mai puțin de 2.000 km de poteci.

Platan-Pelion-Grecia

Platanul uriaș

Prin umbra platanilor și castanilor, pe drumui odinioară pietruite sau „pavate” cu bârne de lemn se poate ajunge la două plaje superbe din zona estică: Damouhari, care a devenit celebră după ce aici s-a filmat o scenă din la fel de celebrul music-hall „Mama mia” cu Meryl Streep și Pierce Brosnan și Fakistra, un giuvaer ascuns sub munte și sub două peșteri în care, în perioada stăpânirii otomane au funcționat „Școlile ascunse” unde învățau copiii din Tsagarada.

Tsagarada pe urmele centaurilor

Un fluture deasupra mării

Traseele nu sunt nici dificile, nici de lungă durată, dar este nevoie de o încălțăminte adecvată și de o condiție fizică relativ bună. Asigurarea apei pe traseu nu este o problemă, primele izvoare fiind chiar lângă piața cu platan, Izvoarele Agia Paraschevi, apoi Fântâna Agia Kyriaki și Fântâna Vainas.

Izvor-Agia-Paraschevi-Pelion-Tsagarada

Izvorul Agia Paraschevi

Plimbarea noastră a durat câteva ore și s-a încheiat, în așteptarea taxiului, cu o cafea grecească servită cu un pahar cu apă rece și biscuiți de casă.

Tu ai fost în Tsagarada  pe urmele centaurilor?

Aștept răspunsul tău într-un comentariu la acest articol. Dacă ți-a plăcut, dă-i share pe Facebook să afle și prietenii tăi. Mă găsești și pe Instagram.

17 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.