plaja Fakistra Pelion
Vacanță în străinătate,  Grecia,  Timp liber

Va mai fi Grecia o destinație ieftină?

Dincolo de mirajul plajelor sălbatice, al apelor clare si curate, al peisajelor care îți taie răsuflarea, al locurilor încărcate de mitologie si al ospitalității, Grecia se află pe primele locuri in preferințele noastre de vacanta si pentru ca este aproape de noi și relativ ieftină.

Dacă  distanța fata de România, slava Domnului, va rămâne aceeași nu același lucru putem sa-l spunem despre costurile unei vacante in frumoasa Ellada.

Va mai fi Grecia o destinație ieftină?

Potrivit publicației newsit.gr, de la 1 Ianuarie 2018, guvernul elen pregătește mărirea unor taxe existente si introducerea unora noi care vizează si domeniul turismului.

In 32 de insule nord si est-egeene si Dodecaneze, va creste cota de TVA de la 9% la 13% la produsele alimentare (carne, legume, fructe) si de la 17% la 24% la combustibili( benzină, motorină), la produsele zaharoase și  la băuturi nealcoolice (sucuri, băuturi energizante).  De asemenea, va fi eliminată reducerea cu 50% a accizei pentru băuturile alcoolice.

Vor fi impozitate veniturile din închirieri, inclusiv cele listate pe platforma Airbnb.

Taxa de reședință

Noul an aduce o nouă taxa pentru cazare în hoteluri și în camerele de închiriat. Taxa de reședință va fi de 0,50 euro pe cameră pe zi pentru hoteluri de 1-2 stele, 1,5 euro pe cameră pe zi pentru hoteluri de 3 stele, 3 euro pe cameră pe zi pentru hoteluri de 4 stele, 4 euro pe cameră pe zi pentru hoteluri de 5 stele si 0,50 euro pe zi pentru camerele de închiriat.

Taxa de șezlong

Guvernul intenționează să colecteze taxe și din închirierea de sezlonguri.  În multe zone ale Greciei, două sezlonguri si o umbrelă se închiriază contra unor sume cuprinse intre 5 si 20 de euro pe zi. Se emite bon fiscal si se oferă două sticluțe cu apă plată . In alte zone, sezlongurile si umbrelele se închiriază contra unei consumatii. Începând de anul acesta, va incepe eliminarea facilitatii de a ocupa sezlongul contra consumatie.

Fără băuturi din afara locului de cazare

Hotelurile care au baruri in incintă sau la piscină nu vor mai permite consumul de băuturi aduse din afara unității. Astfel, băuturile alcoolice, berea sau răcoritoarele cumpărate de la supermarket sau aduse in portbagaj vor putea fi consumate doar in cameră. În urma unui eventual control care va scoate la iveală încălcarea acestei reguli, vor fi sancționați atât hotelierii cât și clienții.

Să sperăm totuși, că noile taxe nu ne vor scumpi intr-atât  de mult vacanțele și vara ce vine ne va găsi din nou pe o plajă din insulele grecești.

Tu ce crezi? Va rămâne Grecia o destinație ieftină?

2 Comments

    • almonacalatoreste

      Sincer, eu n-am resimțit foarte mult creșterile de prețuri, poate si pentru ca nu merg cu masina, prețul benzinei fiind cel care a crescut cel mai mult. Oricum, insulele vizate vor alinia si ele preturile la cele practicate in zona continentala si in insulele Ionice. Sa vedem cum va fi la cazare cu noua taxa. Oricum, nici eu nu concep un an fără Grecia.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.