SuperBlog,  Vacanță în România

Vacanță cu parfum de copilărie

Știți care este întrebarea la care n-am putut răspunde vreodată? Și care se repeta obsesiv, în studenția mea bucureșteană, la sfârșitul fiecărei sesiuni de examene din vară? „Care este cel mai bun hotel din Mamaia?” 

Colegilor mei li se părea firesc să întrebe și să primească răspuns „avizat” de la o constănțeancă get-beget. Nu l-au primit pentru că niciodată n-am stat într-un hotel pe litoralul românesc deși, după nume le cunoșteam pe toate.  Le recunoșteam de departe, știam care se află pe cea mai frumoasă plajă și unde este cea mai sigură intrare în apă. Dar atât. După aproape 20 de ani, mă văd din nou pusă în situația de a răspunde la întrebare, însă de data asta nu vreau să pic la examen.

Nu pot să-mi dezamăgesc prietenii care vor să petrecem o vacanță de neuitat la malul mării, dar și experiența mea vreau să fie unică. Am făcut o listă cu criteriile obligatorii pe care să le îndeplinească hotelul căruia îi vom fi oaspeți. Prima familie are un copil și își dorește hotel cu piscinădușuri și șezlonguri, aproape de plajă, să aibă vedere la mare și, dacă se poate, să existe și lifturi. Asta ca să nu fie nevoiți să care pe scări colacul, saltelele de plajă, găletușele, lopățele, mingile și toate cele pe care se va gândi cel mic să le îndese în bagaje. Și neapărat un restaurant care să le asigure pensiunea completă. Cea de-a doua familie vrea o cazare cel mult cu mic dejun, un bar la piscină, parcare și internet. Iar eu vreau să fie cât mai aproape de Constanța mea dragă.

Sursa foto: ovidiuoprea.ro

Îndeplinirea tuturor cerințelor pare „misiune imposibilă” demnă de Tom Cruise, Chuck Norris și MacGyver la un loc. Dar… Am închis ochii și am revăzut Mamaia copilăriei și adolescenței mele. Plaja întinsă, de nisip, de la Cherhana până „La Butoaie” și hotelurile înalte, Satul de Vacanță și promenada. Mi-am adus aminte cum întrebam prietenii unde mergem la plajă și cum răspunsul venea invariabil „În față la Hotel Aurora din Mamaia, de ce mai întrebi?” Era locul nostru preferat unde am făcut cea mai teribilă năzbâtie de copii fără minte. Pe o mare cu valuri măricele ne-a venit ideea să trecem înot „Groapa”, o porțiune foarte adâncă și foarte lungă, ce depășea zona balizată, fără să ne gândim la curenții puternici. Am trecut-o fără probleme și ne-am zbenguit în voie în apa care ne ajungea iarăși până la brâu. La întoarcere, însă, am avut parte de o surpriză foarte neplăcută. În drumul nostru spre țărm, curenții ne-au purtat atât de departe, că pe plajă n-am mai recunoscut aproape nimic. Eram aproape de ieșirea, la acea vreme, din stațiune. Norocul nostru că n-am avut prea mult de mers pe nisip.

Aurora – un hotel pentru toată familia

Iată că, după mai bine de 30 de ani, peripețiile copilăriei mă vor scoate din impas și  vom petrece cu toții o vacanță minunată. Hotelul cu 10 etaje îndeplinește toate dorințele noastre. Este foarte aproape de plajă, de promenadă, de Aqua Magic, dar și de oraș.  Unul dintre punctele forte este acela că toate camerele au vedere laterală la mare, iar cele de la etajele superioare oferă o panoramă asupra orașului Constanța și a stațiunii Mamaia. Ce poate fi mai frumos decât să te trezești dimineața și să vezi cerul, marea și Lacul Siutghiol? În plus,  conexiunea WI-FI gratuită îi va face fericiți pe prietenii mei dependenți de internet.

Copiii se vor bălăci în voie în piscină în timp ce părinții vor savura o băutură răcoritoare sau o înghețată pe șezlongurile de lângă bar.  Nici pentru bagajele voluminoase nu vor trebui să se îngrijoreze, întrucât pot folosi oricare dintre cele trei lifturi. La doi pași, sunt parcarea cu plată și restaurantul hotelului. Sincer, cele mai mari griji, când căutam cazare în Mamaia, mi le făceam gândindu-mă la planul nostru de masă total diferit. Știți cum se spune că orice problemă are o soluție, iar dacă nu are, atunci nu este cu adevărat problemă? Hotelul oferă pachete turistice cu mic dejun, demipensiune sau pensiune completă pe baza unui card valoric care poate fi folosit atât la restaurantul propriu, cât și la barul de la piscină. Iar lucrul acesta este perfect pentru mine.  Pentru că nu vreau să-i las să zacă prea mult la soare și să nu descopere cele mai frumoase atracții din Constanța.

La pas printre amintiri

Mărturisesc că îmi este dor să mă pierd din nou pe străduțele vechiului Tomis, pe sub balcoanele turcești, să savurez o cafea cu caimac și un pahar cu bragă rece, dulce-acrișoară și pișcătoare la limbă. Ca să nu mai vorbesc de plăcinta dobrogeană servită obligatoriu cu iaurt de oaie. Așa că, în cel puțin două zile, ca să savurăm, nu să bifăm, vom străbate orașul la pas. Vreau să le arăt că orașul meu este mai mult decât plajă, mare și cluburi de fițe. Este cel mai frumos amestec de culturi, etnii și civilizații. Începând de la perioada elenistică a cetății Tomis, la cea a exilului poetului Ovidius, a stăpânirii otomane și până în epoca modernă, fiecare a îmbogățit orașul de la Pontul Euxin cu ceea ce a avut mai frumos. Vom începe plimbarea din parcul aflat lângă Teatrului de Stat și Colegiul „Mircea cel Bătrân”, una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din oraș. Vom merge apoi pe strada ce poartă numele marelui voievod ca să vedem cel mai vechi lăcaș de cult creștin din Dobrogea, Biserica Greacă Metamorphosis. Ridicată în timpul stăpânirii otomane, a fost pictată de un pictor sosit de la Muntele Athos, iar materialele de construcție și obiectele de cult au fost donate de etnicii greci. Tot din moștenirea greacă face parte și Teatrul Elpis, o sală antifonată cu pânză de sac, în care se aude cel mai curat sunet.

sursa foto: ovidiuoprea.ro

Ne vom continua plimbarea spre Marea Moschee „Carol I”, trecând prin Piața Ovidiu. Vom încerca să facem față celor 140 de trepte înguste, dispuse în spirală, ale minaretului înalt de 47 de metri ca să privim orașul de sus. Și, dacă tot suntem în zonă, vom admira pe dinafară Casa cu lei, veritabil monument de arhitectură pe care cei patru lei se ridică semeți pe capiteluri. Imobilul a  aparținut negustorului armean Dicran Emirzian, văr al colecționarului Krikor Zambaccian. Constanța este un muzeu în aer liber și stau mărturie zecile de sculpturi de pe faleza Cazinoului.

sursa foto: wikipedia.org

Puțini știu însă, că unele dintre ele aparțin sculptorului Ion Jalea, cel care și-a realizat toate operele doar cu mâna dreaptă, pe cealaltă pierzând-o în Primul Război Mondial. În muzeul unic în România, care-i poartă numele și care a fost redeschis în anul 2017, se află peste 100 de sculpturi, schițe, desene, basoreliefuri și busturi. Însă capodopera artistului, „Arcaș odihnindu-se”, poate fi văzută, așa cum vă spuneam, în aer liber, puțin mai jos de statuia inginerului Anghel Saligny și cea reprezentând un Matelot la Timonă. Nu-l voi uita nici pe copilul care ne însoțește, dar nici pe acela care sălășluiește în fiecare dintre noi și vom petrece cât de mult timp dorim, la Acvariu. Și, de ce nu, vom face o plimbare cu barca, în Portul Tomis, ca să să privim de pe mare casa cu arhitectură arabă care a aparținut Prințului Șuțu.

sursa foto: wikipedia.org

Distracție și relaxare în orașul nou

Dacă zona peninsulară este plină de istorie, nordul orașului este locul ideal pentru o vacanță activă și amuzantă. Mă gândesc că nimeni nu va rezista unui spectacol cu delfini și pinguini sau unei plimbări prin Microrezervație. Ba, chiar mi-aș dori să facem și o plimbare cu caii și poneii. Am putea vizita Planetariul și Expoziția permanentă de păsări exotice, apoi să ne relaxăm pe bancă în zona de agrement din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

Voi unde vă cazați în Mamaia și cum vă petreceți timpul liber?

Articolul a fost scris pentru cea de a dousprezecea probă a competiției Spring SuperBlog 2018

Mulțumiri prietenului meu, Ovidiu Oprea, pentru fotografiile oferite pentru ilustrație

 

6 Comments

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.