Englischer Garten Munchen
Vacanță în străinătate,  Timp liber

Vacanță în Bayern (1) Munchen și împrejurimi

Dana Codori este scriitoare, ilustrator și blogger de o sensibilitate ieșită din comun. Scrie poezii și cărți pentru copii, iar în puținul timp liber, cochetează cu desenul și cu pictura. Pe blogurile ei, Dana Codori și Căsuța unui melc, aranjează cuvinte și culori despre tine, despre suflet. De mai bine de 6 ani locuiește în Germania, o țară în care eu încă n-am ajuns și, de ce să nu recunosc, nu am trecut-o pe lista scurtă. Articolul de astăzi, guest-post semnat Dana Codori, este o invitație la vacanță în Bayern, prin Munchen și împrejurimi.

Când te gândești la vacanță, este Germania una dintre țările de pe lista ta? Dacă nu, ar fi bine să o iei în considerare pentru că este o țară care împletește frumos istoria cu relaxarea. Singurul lucru pe care nu îl vei găsi aici sunt câinii care umblă cu covrigi în coadă, în rest vei găsi o multitudine de destinații impresionante în urma cărora vei rămâne cu amintiri frumoase, dar și cu numeroase cunoștințe.

Munchen și împrejurimi

Atracții culturale, istorice, peisaje unice și tradiție, într-un cuvânt Germania.

Cu ce și de unde să începi? Depinde de ceea ce îți dorești și zona pe care o alegi. Germania este împărțită în 16 landuri (state), dar pe oricare dintre acestea vei alege, cu siguranță vei avea multe locuri de văzut, însă astăzi am ales să îți prezint zona Bayern și destinațiile pe care le-am vizitat aici.

Münich, cum i se mai spune, este un oraș impresionant prin arhitectură. Ajunsă în inima sa, am rămas uimită de Piața Marienplatz unde se află statuia aurită a Fecioarei Maria care veghează piața din anul 1638, ridicarea sa făcându-se în semn de mulțumire pentru supraviețuirea orașului în urma Războiului de Treizeci de ani.

Munchen Englisher Garten

Aici, numeroasele cafenele te invită pe terasele lor pentru un moment de relaxare în care să privești atent detaliile arhitecturale care îmbogățesc clădirile din împrejur. Imediat lângă, de neobservat este Neues Rathaus, Primăria Nouă, bogată într-un mix de stiluri olandeze, flamande, baroc, rococo, impresionanta clădire neogotică te va acapara cu mărimea sa și multitudinea de detalii. Intrarea în turn costă aproxmativ 2 euro de unde se poate urca cu liftul pentru a vedea frumoasa panoramă a orașului.

Englischer Garten – Grădina Englezească

Este un parc imens, unul dintre cele mai mari parcuri publice din lume care începe din centrul orașului și se întinde pe o arie de 3,7 km2 depășind cu mărimea sa chiar și Central Park din New York. Ajunsă aici, prima impresie a fost că am aterizat în Paradis. Natura m-a îmbrățișat de la primul pas. Când intri în Grădina Englezească te cuprinde instant un sentiment de pace.

Trăsură în Englischer Garten

Vei găsi aici zone în care dăinuie liniștea absolută și locuri în care poți observa oamenii citind, jucându-se, povestind, râzând, făcând tot felul de activități plăcute. Privindu-i am avut impresia că toți sunt prieteni. Uniunea, iubirea și respectul parcă se adunaseră acolo rupând orice barieră a diferențelor umane. Vei vedea aici un templu grecesc, un turn chinezesc și o ceainărie japoneză. Este locul perfect pentru un picnic.

Olympia Park – Parcul Olimpic

Când am ajuns aici, nu știam de unde să pornesc. M-am dus în vizită, dar cam nepregătită, astfel că pe tine te sfătuiesc să consulți site-ul lor înainte, fiindcă există o grămadă de tururi ale parcului printre care și posibilitatea de a te cățăra pe acoperișurile stadioanelor sau urcarea până în vârful turnului Olympia, înalt de 288 m, de unde poți observa Alpii. Vei găsi multă natură și o oază de liniște și relaxare. Imediat lângă Olympia Park vei putea vizita Aquarim Sea Life Munchen și BMW World pe care îl vei recunoaște după forma imensului turn circular și bineînțeles după siglă. Pentru o vizită completă aici, ai nevoie de cel puțin jumătate de zi.

Munich Zoo Hellabrunn – Grădina Zoologică

Inițial am omis ideea de a vizita o grădină zoologică fiindcă în cele câteva excursii din copilărie la zoo, plângeam de mila animalelor închise și crescute în condiții mizere. Însă ajunsă aici, la Hellabrunn, am rămas uimită. Există foarte multe spații care seamănă cu parcurile, iar puținele cuști ale animalelor sunt foarte spațioase, curate, pline de verdeață și construite cât mai aproape de un mediu natural și prietenos. Voi face aici o mică paranteză pentru a menționa o altă grădină zoologică situată în Poing, la aproximativ 20 km de Munchen, unde ai șanse să nu vezi o parte dintre animale – atât de mari sunt spațiile lor. În ambele grădini zoo veți găsi restaurante, cafenele, parcuri pentru copii și locuri pentru picnic.

Tigreu Grădina Zoologică Hellabrunn

Alte puncte turistice: Biserica Sfântul Petru, catedrala Frauenkirche este cea mai faimoasă biserică din centrul orașului, muzee de artă, printre care și Alte Pinakothek, Neue Pinakothek, și Pinakothek der Moderne cuprinse în cartierul muzeal Kunstareal, Palatul Nymphenburg cu parc, orangerii și Muzeul de Științe Naturale; Deutsches Museum (un celebru muzeu al tehnicii), etc.

În ceea ce privește orașul München, acestea sunt locurile pe care am reușit să le vizitez, însă m-am aventurat prin împrejurimi astfel:

Orașul Landshut

Aici am locuit vreme de 4 ani jumătate și pot spune că este un oraș foarte frumos, situat pe malul râului Isar de-a lungul căruia poți face plimbări relaxante, te poți opri la una dintre cafenelele de pe lângă râu, poți vizita centrul vechi și centru nou unde se află catedrala gotică Biserica St. Martin, cel mai înalt turn din lume făcut din cărămidă ( 130,08 m ), iar deasupra Centrului Vechi și al Centrului Nou, parcă rupt din povești, veghează asupra întregului oraș, Castelul Trausnitz.

O parte din pădurea din jurul castelului este destinată vizitatorilor pentru plimbări liniștite în natură, iar de asemenea, lângă parcare este amplasat un parc pentru copii și o mică grădină zoologică unde puteți hrăni animalele, însă autoritățile cer să nu oferiți alimente care nu corespund dietei acestora, cum ar fi painea sau orice este procesat.

Burghausen

Este cel mai lung castel din lume cu o lungime de 1043 m. Complexul castelului este încă locuit și plimbându-te prin el ai impresia că ai călătorit în timp. Castelul este situat pe vârful unui deal aflat pe malul râului Salzach. Prima sa documentare este din anul 1025, iar interiorul castelului găzduiește un muzeu de artă medievală și religioasă. Este un loc impresionant din toate punctele de vedere.

Castelul Burgenhausen
Sursa foto: pixabay.com
Orașul Erding

Recunosc, nu l-am vizitat în lung și în lat, dar fiind aproape de Munchen, la 30 de minute de mers cu mașina, iți recomand să îți rezervi o zi de relaxare la Therme Erding – al doilea cel mai mare complex termal din Europa. Prezentarea locului sună astfel: ”Îți plănuiești o vacanță în Paradis?” – da, într-adevăr este un loc extraordinar pentru relaxare, bălăceală în piscină, dar și distracție, întrucât complexul beneficiază de tobogane interioare.

Este de observat faptul că o vizită în această zonă nu va fi deloc plictisitoare și cuprinde o multitudine de gusturi pentru iubitorii de travel. În ceea ce privește partea culinară, dacă vei dori ceva tradițional, trebuie să știi că nemții adoră Currywurst – cârnați nemțești cu sos roșu și mult curry serviți cu o porție de cartofi prăjiți, și Leberkäse – un preparat din carne. Bineînțeles, iubitorii de bere se vor putea bucura de nenumăratele variante disponibile la orice cafenea, terasă sau restaurant, dar și la depozitele de băuturi denumite Gertränkemarkt.

Acestea fiind scrise, vă urez vacanță plăcută.

Călătorește! Banii se întorc, timpul niciodată.

28 Comments

  • Almona Calatoreste

   Într-adevăr, e o arhitectură frumoasă. Nu mă pricep eu la stiluri, dar orașele germane au un aer aristocrat.

  • DanaC

   E foarte interesantă arhitectura. La Primăria Nouă am stat o oră de-am privit detaliile de pe clădire. În curtea interioară sunt și vreo doi drăcușori înspăimântători care parcă vor să sară pe tine.

  • Almona Calatoreste

   Cred că nicăieri nu umblă câinii cu covrigi în coadă. Este doar impresia unui turist care ajunge acolo într-o altă stare de spirit. Și mai este și imaginea falsă pe care o prezintă cei care au ajuns să locuiască acolo și nu au curaj să spună adevărul. Probabil că s-ar face de râs în fața celor pe care îi amăgesc cu cât de bine este acolo.

  • Georgiana

   Desi am fost in Munchen de 3 ori pana acum, niciodata nu am reusit sa vad orasul asa cum ar trebui. Acest articol imi va fi de folos pe cand vom ajunge prin zona.

   • DanaC

    Sunt foarte multe de văzut. Îți trebuie o săptămână doar pentru München. Nici eu nu le-am vizitat pe toate (muzee, catedrale, etc.)

    • Almona Calatoreste

     Dana, eu în 20 de ani n-am reușit să văd toate muzeele și bisericile din București. În câteva zile în Munchen abia apuc să mă dezmeticesc și să-mi deschid apetitul.

 • Mirela-Carmen

  Munchen este un oras drag mie. Am petrecut acolo 10 zile absolut minunate in urma cu cativa ani. Printre minunatiile vazute seafla si Muzeul de arta. Acolo, pentru prima oara am plans intr-un muzeu. Era o pictura de Michelangelo. Pur si simplu am fost coplesita de faptul ca ma aflam in apropierea unui „obiect” atins de acel imens personaj. Am stat atat de mult in aripa destinata artei vechi incat nu am apucat sa vizitez si aripa pt arta contemporana. Dar mi-am promis ca o s-o fac mai tarziu… in timpul aceleiasi vieti.

  • Almona Calatoreste

   Eu nu sunt mare fan orașe, dar cred că am să fac un efort să vizitez câteva pe care le-am trecut pe lista scurtă.

 • Raluca Anghel

  Super! Ador Munchenul, atat cat am vazut din ei, este unul dintre orasele mele favorite. Viata curge mai frumos acolo parca. Am bifat cateva dintre obietivele propuse de tine, la zoo n-am ajuns inca. Imi doresc sa ajung la fel ca si la castelul Neuschwanstein.

 • Otilia Dima

  Germania este foarte frumoasă. Am vizitat Frankfurtul, Augsburg și Heidelberg. Toate mi-au plăcut foarte mult. Dacă vreodată poți să ajungi în Germania, să te duci cu toată inima, ai ce să vezi. Mi-ar plăcea să ajung și în Munchen,

 • Angela Tudose

  Frumos! Îți mulțumesc pentru oportunitatea de a citi ceva despre Germania turistică. Nici eu n-am ajuns până acum în această țară, atât de perfectă în viziunea mea. Așa mi-o închipui, așa mi-am făcut eu o idee din cele văzute, auzite, povestite… de alții. Uite că nu m-am gândit serios la Germania ca la o următoare destinație, desigur, îmi doresc să ajung, dar am alte destinatii care mă tentează. Vine și rândul ei. Pe Dana o știam de mai multă vreme din online, de fapt….câteva articole de-ale ei si probabi de prin Superblog. O să intru mai des pe la ea prin bloguri. Mi-a placut stilul ei de a scrie, curat, concis și la subiect. Exact cum îmi place mie.
  Stai liniștită, nu mă pierzi Almona, la tine trec mereu. Mă fascinezi cu Grecia ta și de abia aștept să citesc noutăți!

 • Dana

  Germania este o țară deosebit de frumoasă, indiferent de zona în care mergi. Cu drag și emoție m-aș reîntoarce cât mai des. Mulțumesc pentru repere!

 • Oana

  Foarte frumoasa Englische Garten și interesant sa o regăsesc în Germania 🙂 iar cârnații aia cu curry trebuie neapărat sa ii încerc. E f interesant sa regăsesc un alt stil la Dana

 • Dream big little girl

  Nu am ajuns pana acum in Munchen, dar dupa ce am citit articolul chiar imi doresc! Felicitari atat Danei cat si tie Almona

 • Irina

  As putea spune ca Germania este tara mea de suflet. Am amintiri ce nu se vor sterge niciodata din suflet. Sunt amintiri din Munchen, Konstanz… Mi-ai trezit amintirile cu acest articol. Multumesc, Almona!

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.