Partie de ski in Grecia
Timp liber,  Grecia,  Vacanță în străinătate

Top 5 stațiuni pentru ski în Grecia

Când vorbim de Grecia, primele lucruri la care ne gândim sunt plajele cu nisip alb, negru, roșu sau auriu. Golfurile pietroase și sălbatice, perfecte pentru o incursiune submarină. Satele de munte în care timpul pare că a încremenit sub o baghetă magică. Pentru mulți dintre noi, o vacanță la ski în Grecia este o mare necunoscută și, de ce să nu recunoaștem, greu de imaginat.

Grecia este una dintre cele mai muntoase țări din Europa, înălțimile crestelor fiind cuprinse între 1400 și 2918 m. Pe unele dintre ele zăpada nu se topește nici în lunile de vară, iar peisajele alpine sunt, parcă, ireale.

Oficial, sezonul de ski în Grecia începe în luna Decembrie și ține până în Martie. În funcție de starea vremii, acesta poate să înceapă în luna Octombrie, când se termină sezonul estival. Și poate să țină până în Aprilie, când hotelierii de pe malul mării își așteaptă primii oaspeți.

Top 5 stațiuni pentru ski în Grecia

Parnassos

Centrul de ski Parnassos este unul dintre cele mai renumite  din Grecia. Muntele Parnassos este aproape de Atena și facilitățile sale permit miilor de pasionați de ski să vină și să se bucure de sportul lor favorit.

Pe Muntele Parnassos, la o altitudine de 1.600 –  2.300 m, sunt 24 de pârtii, însumând 34 km. Pe lângă acestea, sunt multe trasee off-road, pentru amatorii de sporturi extreme și multă adrenalină. Patru dintre pârtii sunt certificate de Federația Internațională de Ski pentru organizarea de concursuri internaționale. De asemenea, există patru pârtii pentru începători și tot patru pentru copii.

Cele 17 instalații de transport pe cablu asigură un flux de peste 20.000 de călători pe oră.

La cabanele Kelaria și Fterolakka puteți servi masa la restaurant ori să vă încălziți cu o ciocolată caldă. Puteți închiria echipamentul necesar și chiar să luați primele lecții de snowboard.

Dacă locurile de cazare sunt insuficiente, în apropiere se află satul Arachova unde vă puteți petrece noaptea într-unul din hoteluri sau la pensiuni. Satul de la poalele muntelui este locul în care Pantelis Pantelidis a compus cele mai frumoase balade de dragoste care l-au făcut celebru. Și tot aici, la pensiunea lui preferată, a fost filmat primul videoclip după tragica dispariție a artistului.

Ski pass*

30 euro/personă și 27 de euro la achiziționarea on-line

23 euro/persoană dacă ajungeți pe pârtie după ora 13.00

Agriolefkes – Penisula Pelion

Zona amenajată pentru sporturi de iarnă Agriolefkes din Peninsula Pelion confirmă dictonul potrivit căruia „esențele tari se țin în sticluțe mici”. Șapte pârtii destinate schiorilor experimentați străbat în zig-zag pădurile de platani și castani. Transportul este asigurat de 5 instalații pe cablu. Situată la o altitudine de 1471 m, este singura stațiune de ski în Grecia cu vedere nelimitată la Marea Egee și la Golful Pagasetic. Este cea mai mică zonă skiabilă din Grecia, dar prima pe care s-a practicat ski-ul nocturn. Există facilități de cazare la cabană, monitor de ski și snowboard și posibilități pentru închirierea echipamentului.

Mai multe locuri de cazare, taverne și baruri se găsesc în stațiunea Chania.

Ski pass*

11 euro/persoană în week-end

9 euro/persoană în cursul săptămânii

Vasilitsa – Grevena

Vasilitsa este alegerea perfectă pentru cei care vor să practice ski și snowboard în același loc. Stațiunea este amplasată în Munții Pindului între satele zagoriene Vikos și Valia Kalda. Cele 19 pârtii, cu o lungime totală de 22 km, pe o diferență de nivel de la 2200 m la 1040 m, sunt mărginite de munții Vasilitsa și Gomara.

Terenul este potrivit atât pentru copii, cât și pentru sportivii experimentați. Două dintre pârtii sunt la standarde olimpice, potrivit Federației Internaționale de Ski. În fiecare duminică, vă puteți bucura de ski și snowboard nocturn. Pasionații de sporturi extreme au la dispoziție trasee pentru snow-mobil.

În stațiune sunt două cabane, dar mai multe posibilități de cazare se află în Grevena. Într-una din pensiuni a fost înregistrat, în 2007, albumul „Mono gia sena”, al celui mai îndrăgit interpret grec, Nikos Vertis.

Ski pass*

15 euro/persoană în week-end

12 euro/persoană în cursul săptămânii și după ora 13.00

Seli

Centrul Național de Ski Seli se află în satul Kato Vermio, la 95 km de Salonic și 24 km de Veria. Situată la o altitudine de 1900 m, a fost prima stațiune de ski în Grecia, deschisă în  anul 1934. Multă vreme a fost singurul loc unde se puteau practica sporturi de iarnă.

Se poate spune că tradiția de ski în Grecia a început la Seli

Stațiunea dispune de 14 km de pârtii cu dificultate mică și medie și 11 instalații de transport. Pârtiile sunt omologate de Federația Internațională de Ski și găzduiesc competiții interne și internaționale. Amatorii de snowboard au la dispoziție 8 km de pârtie. Pe traseele off-road, puteți testa caii putere ai unui snow-mobil.

Ski pass*

22 euro/persoană

Kalavryta

La numai 200 km de Atena, în Peninsula Peloponez, se află una dintre cele mai populare și bine organizate stațiuni de ski din Grecia. Posibilitățile de petrecere a timpului variază de la ski nocturn la drumeții în cadrul natural idilic. An de an, aproximativ 100.000 de pasionați de ski și snowboard străbat cei 12 km de pârtie, la o altitudine cuprinsă între 2.340 și 1.700 m.

Ski pass*

25 euro/persoană în week-end și în perioada 24 Decembrie – 6 Ianuarie

15 euro/ persoană în cursul săptămânii

45 euro/persoană  pachetul All inclusive care cuprinde skipass, echipament, cazare și demipensiune

*Prețurile actualizate periodic se găsesc la www.skiresort.info/ski-resorts/greece/

Tu pe care o alegi pentru o vacanță la ski în Grecia?

Aștept răspunsul tău într-un comentariu, Dacă vrei să afli primul noutățile, nu uita să te abonezi la newsletter, iar dacă ți-a plăcut, dă-i share pe Facebook, să afle și prietenii tăi. Mă găsești și pe Instagram. .

Sursa foto: pixabay.com

15 Comments

 • Alina Donosă

  Clar, nu m-am gândit, până acum, la Grecia, ca la o destinație pentru ski.
  Minunată abordare, Almona! Mulțumesc!
  Și, ca să răspund întrebării tale din finalul articolului: Centrul de ski Parnassos pare cel mai atractiv. 😉
  Spor, inspirație și armonie!

  • Almona Calatoreste

   În afară de greci, nimeni nu se gândește la ski într-o țară care este vestită pentru plajele însorite. Niciun turist străin nu pune piciorul pe vreo pârtie.
   Dintre toate, și eu aș alege Parnassos. Este cel mai aproape de Atena și Delfi, iar Arachova e de vis în orice anotimp. Dacă ar fi un pic mai ușor accesibil, aș alege, totuși Agriolefkes.

 • Daniela

  Atât de mult am îndragit Grecia, ca as fi în stare sa merg chiar si la ski acolo. Sunt convinsa ca locurile sunt de vis…
  Aparte informatiile, vin aici, pe blogul tau, sa simt altfel Grecia. Alegi melodiile cele mai potrivite, care te introduc perfect „în vers”… 🙂

 • Angela Tudose

  Eu rămân la plajă, mare, soare…. Uite că nu m-aș fi gândit la Grecia ca la o destinație de ski și din câte observ e chiar fain. Mi-ar plăcea cândva să-mi încerc nororcul pe clăpari 🙂

 • Raluca Anghel

  Foarte interesant! Niciodata nu m-am gândit la Grecia ca la o destinație de iarnă, dar iată că m ai facut sa ma răzgândesc.

 • Oana

  Almona, blogul tău este o comoară atunci când avem nevoie de inspirație pentru Grecia (și nu numai, pentru că putem oricând citi poveștile tale). Ca destinație de ski chiar nu o vedeam, mulțumesc pentru informații! 🙂

  • Almona Calatoreste

   Mulțumesc, Oana. A doua vacanță în Grecia a fost iarna. Am fost surprinsă să aud că sunt oameni mari amatori de ski și că au pârtie doar la două ore de Atena.

 • nicoletaliana

  Frumoase destinații pentru schi. Nu am vizitat încă Grecia, dar mi-ar place să ajung pe meleagurile ei, atât în sezon estival cât și în cel invernal. Ca destinație pentru schi, mi-ar place să vizitez Parnassos. 🙂

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.