logo christian tour
SuperBlog

Vis de călător pe două continente

Când eram copii, ne jucam cu globul pământesc, îl învârteam și puneam degetul undeva, la întâmplare. Ne imaginam că, la un moment dat, vom ajunge exact acolo unde hazardul a hotărât să punem degețelul nostru de copii naivi și poznași. Între timp am crescut, dar n-am uitat jocul de-a călătoria. Am invitat-o pe prietena mea să mai jucăm o dată jocul copilăriei și să creionăm MAREA AVENTURĂ. O iubesc pentru că este la fel de nebună ca și mine și ne înțelegem perfect când e vorba să umblăm creanga prin lume. Am pus de cafea, am pregătit gustările, iar ea este deja la ușă. N-avem timp de politețuri că mă ia ca din oală și-mi spune că azi nu ne jucăm. Anticipează reacția mea, dar nu mă lasă nici să gândesc și aruncă bomba: Plecăm în Marea Aventură! Până să mă dezmeticesc, îmi flutură un evantai de trei plicuri pe care apuc să văd că scrie: circuite Christian Tour.

Asta chiar e o veste bună, spun în timp ce citesc în diagonală ofertele. Trei destinații de vis, pe două continente: Umbria, în carâmbul cizmei italiene, Iordania și Japonia. Mă trezește din reverie și-mi dă lovitura de grație: le vizităm pe toate și avem doar 5 ore să ne pregătim. Apoi dispare cum a venit, nu înainte să-mi spună că se întoarce să mergem împreună la aeroport.

Organizare pe repede înainte

Chiar n-a glumit și primul lucru care îmi vine în minte este dacă pașaportul meu mai e valabil sau nu. Este valabil așa că primul punct e rezolavat. Punctul al doilea, asigurarea medicală. Nu plec fără ea nici până la Ateneu. Îmi sun brokerul de asigurări și il rog să-mi trimită pe e-mail cea mai completă asigurare medicală de călătorie. O plătesc on line și o imprim, pentru orice eventualitate. Au mai rămas trei puncte: bagajul, ce e de văzut și cu ce minunății culinare mă răsfăț. Aplic metoda 2 în 1 și, în  funcție de ce vreau neapărat să vizitez, stabilesc și ținutele.

Miracolul Japoniei

Țara Soarelui Răsare, a cireșilor înfloriți și gheișelor, a templelor și a tehnologiei este un loc al contrastelor, un amestec armonios de tradițional și cosmopolit. Din punctul ăsta de vedere nu-mi fac griji pentru ținută. Important este să fie decentă și comodă. Pantofi ușori și rezistenți pentru plimbări lungi pe jos. Am pus pe listă  temple șintoiste și budiste, dar și câteve ore bune în grădina Palatului Imperial din Tokyo. Deși nu este în program, mi-aș rezerva o zi pentru  China-Town din Yokohama. Cred că ar fi extrem de interesantă o vizită la Sony, conglomeratul multinațional de care se leagă primul aparat de radio cu tranzistori și primul CD palyer portabil. N-aș pleca din Japonia fără să văd un spectacol în cartierul gheișelor din Kyoto.Vis de călător Poate aici ar trebui o ținută aparte, dar sunt multe magazine din care pot închiria un kimono pe care, după spectacol, să-l port și la o ceremonie a ceaiului. Japonia este o provocare și din punct de vedere gastronomic. Și pentru că îmi place la nebunie mâncarea stradală, abia aștept să gust ramen, cea mai populară și mai sănătoasă supă japoneză. O ceșcuță cu vin de orez și o înghețată de ceai verde m-ar revigora după o zi de colindat.

Întâlnire cu istoria în Orientul Apropiat

Iordania îmi pare o destinație care emană istorie prin toți porii. De la poporul nabateenilor, dispărut în mod misterios, la Imperiul Roman și primii creștini, toți și-au pus amprenta pe țara vestigiilor din patrimoniul UNESCO. Templul lui Zeus, orașul Petra și Autostrada Regelui  sunt primele obiective pe care le-am pus pe lista must-see.vis de călător Neapărat trebuie să văd o moschee.   Când locuiam în Constanța, vizitam frecvent geamia care este cu totul altceva. Nu știu exact care este diferența dintre ele, aparte de formă, iar Iordanian Experience este cel mai bun prilej să aflu. Pregătesc haine ușoare, dar care să mă acopere cât mai mult și o eșarfă cu care să-mi protejez părul și chipul. Trebuie să o fac atât din respect față de cei cărora le sunt musafir, dar și să mă protejez de soare și nisip. Cea mai frumoasă experiență în compania localnicilor trebuie să fie o noapte în deșert și o masă pregătită de beduini. Am pus haine groase în bagaj și deja simt mirosul mielului la groapă și a ceaiului cu scorțișoară. 

Hoinar prin satele italiene

Cât sunt de pasionată de călătorii, până acum nu am ajuns în Italia. Nici măcar într-un city-break la Roma. Acum am ocazia să văd pe îndelete capitala celui mai puternic imperiu și, în plus, să descopăr Farmecul Umbriei. Dacă toate drumurile duc la Roma, cu siguranță primul meu drum va fi la Columna lui Traian. Colosseumul, Capitoliul și Pantheonul nu le-aș rata sub niciun motiv. La fel și Vaticanul, mai ales pentru Capela Sixtină. M-aș odihni la Fontana di Trevi în timp ce aș savura un sorbeto de fistic. În Perugia aș face o plimbare în timp pe urmele estruscilor. M-aș pierde pe străduțele din centrul antic etrusc și m-aș îmbăta cu mireasma florilor.vis de călător Însă cu adevărat farmecul Umbriei l-aș descoperi la Festivalul Florilor din Spello. Trebuie să îmi fac timp și pentru Cita de Castelo, orașul de cărămidă, și neapărat să îmi astâmpăr foamea cu porcheta și un pahar de vin.

Vacanța este creionată, bagajele sunt gata, inclusiv trusa medicală și produsele cosmetice. Documentele de călătorie sunt pregătite, banii, aparatul de fotografiat și cardurile de memorie sunt și ele la locul lor. Să nu uit ochelarii și pălăria de soare și aventura poate să înceapă.

Se aude claxonul, semn că prietena mea a fost gata mai repede. Ceeeeeeeeeee? Ah, nu, nu e claxonul! E alarma ceasului deșteptător! Ce păcat! A fost cel mai frumos vis de călător.

Articolul a fost scris pentru prima probă a competiției Spring SuperBlog 2018, la propunerea Christian Tour.

Povestea este ilustrată cu fotografii de pe site-ul Christian Tour și din arhiva personală a prietenei mele, Dana Necula.

6 Comments

 • Angela Tudose

  Felicitări Almona! Foarte frumos! Și eu până anul trecut aveam complexe că n-ajunsesem în Italia, credeam că-s singură…Succes, cine știe, poate visul devine realitate!

  • Almona Calatoreste

   Mulțumesc, Angela! În multe locuri n-am ajuns, cele trei din articol fiind doar câteva dintre ele :). Mă bucur că am intrat în competiție și cred că am început cu dreptul. Greul abia acum începe.

 • Mihaela G.

  Pana in prezent doar am citit articolele tale (avand in vedere ca te-am si cunoscut) si mi-a facut mare placere sa calatoresc alaturi de tine.
  Acest articol insa a fost aparte si am simtit si eu febra pregatirilor gandindu-ma cum as reactiona eu in situatia de a pleca in cateva ore si am reusit si eu sa fiu gata odata cu tine. Insa la fel ca si tine am fost trezita si eu de alarma ceasului si astfel cu parere de rau calatoria aceasta s-a incheiat aici. Iti tin pumnii si am sa te urmaresc pe mai departe. Succes.

 • Almona Calatoreste

  Mulțumesc, din suflet, Mishu! Am simțit eu că nu sunt singură în aventura asta, dar nu știam de unde vine atâta energie. Erai acolo și îmi dădădeai brânci când eram gata, gata să renunț. Ne așteaptă multe călătorie frumoase împreună și acum sunt sigură că nu mă vei lăsa la greu.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.